Slobodan Trkulja o koncertu BALKAN CLARINET SUMMIT u DOB-u

Jedinstveni muzički sastav, koji čini 6 vrhunskih evropskih klarinetista, okupljen je pod nazivom Balkan Clarinet Summit, a na inicijativu Goethe Instituta. Nakon prvog dela turneje koja je održana u septembru ove godine u Grčkoj i Rumuniji, u drugom delu Balkanske turneje nastupiće 06. decembra u Domu omladine Beograda. Posebnu atrakciju predstavlja učešće našeg izuzetnog umetnika Slobodana Trkulje, koji je, kao jedan od najboljih naših klarinetista, jedini učesnik ovog fantastičnog umetničkog sastava sa naših prostora.

Iako je Slobodan poznat da maestralno svira na 15-tak instrumenata, ovaj put će se fokusirati samo na jedan instrument – klarinet.

Slobodan Trkulja povodom učešća u ovom projektu i koncerta kaže:
“Sa radošću sam prihvatio poziv da učestvujem u ovom nesvakidašnjem umetničkom projektu. Svaki od klarinetista je majstor u svom stilu i milina je slušati kako kroz zvuk klarineta prikazuju bogatu tradiciju i kulturu svoga naroda. Na prvom delu naše zajedničke turneje, koja  je održana u septembru u Atini, Solunu i Brašovu, iskreno smo uživali u stvaranju zajedničkog zvuka u izuzetno kreativnoj atmosferi gde smo svi bili i učenici i učitelji. Puno toga sam naučio od ovih divnih ljudi, ali sam ih i kroz moje autorske kompozicije uveo u  svet srpske muzike i uneo duh srpske tradicije u ovaj projekat. Na ovom, drugom delu, naše Balkanske turneje koji se između ostalih održava i u našoj zemlji, potrudiću se da budem dobar domaćin mojim prijateljima i da ih što bolje upoznam sa našim divnim narodom i bogatom kulturom. Iskreno se nadam da će koncerti biti rasprodati, kao i u prvom delu turneje gde se tražila karta više za sve koncerte. Ovaj jedinstven i unikatan program svakako treba videti i toplo preporučujem svim ljubiteljima klarineta, klasike, džeza i pravih muzičkih vrednosti da dođu na koncerte u Beogradu i Novom Sadu.”

Osim u Beogradu i Novom Sadu, Balkan Clarinet summit se održava još i u Sofiji, Sarajevu, Zagrebu, Ankari, Istanbulu, Izmiru i Atini. Sledeće godine je planiran nastavak turneje koncertima u velikim evropskim gradovima.

 

„Balkan Clarinet Summit“ čini šest klarinetista:

Sergiu Balutel (Rumunija), B-klarinet
Tobias Klein (Nemačka), klarinet, bas-klarinet
Stavros Pazarentzis (Grčka), A-klarino
Slobodan Trkulja (Srbija), klarinet
Claudio Puntin (Švajcarska/Italija), klarinet, Eb-klarinet, aranžmani
Steffen Schorn (Nemačka), kontraalt-klarinet, bas-klarinet, aranžmani

Komentari