100% LIVE iz Balkan Music Box muzičke kuhinje u DOB-u!

Balkan Music Box  prvi put predstavlja uživo umetnike sa svoje liste u Domu omladine Beograda 9. decembra na koncertu pod nazivom „100% LIVE“.  Svoje snage udružiće Hornsman Coyote, Irie FM i Bizar Bazar, tri ozbiljna autorska benda, sa više od dvadeset muzičara na sceni. O predstojećem koncertu razgovarali smo sa Rastkom Šejićem iz Balkan Music Box-a koji navodi da je jedinstven pristup tradicionalnoj muzici ono što povezuje autore koji će nastupiti na sceni tokom „100% LIVE“.

„ Virtuoznost i inovacija novog rege „roots“ zvuka Irie FM-a, lud pristup našoj i međunarodnoj muzičkoj tradiciji koji donosi Bizar Bazar i snaga poruke klasičnog regea i harizma Kojota čine savršenu celinu. Nakon godina nastupa po svetu sa različitim pratećim bendovima, Kojot devetog decembra prvi put nastupa sa ovdašnjim BMB Riddim bendom, sastavljenim od najboljih muzičara koji se bave rege muzikom u Beogradu. Ideja za „100% LIVE“ zasnovana je na činjenici da ljudima nedostaje osmeha,“ kaže Rastko.

Stiče se utisak da Balkan Music Box promoviše uglavnom izvođače regea: „U ovom trenutku fokus našeg rada jeste na regeu i balkanskoj muzici. Rege nosi tu dvojnost zvuka i poruke, sa jedne strane zvuči kao tečna radost, traži pokret tela, dok sa druge, pored emotivnih i filozofskih poruka, uvek ima snažan politički angažman. Negde pogađa u srž problema koji muče moderno društvo. Balkanska muzika je međunarodni trend i njome počinju da se bave muzičari iz čitavog sveta, publici treba ta naša raspojasanost i stopostotna živost. Nažalost, naša scena do sada nije uspela da nametne izvanredne talente i samosvojnost koju posedujemo. Cilj nije da se na tome zaustavimo i vrlo skoro će se ponuđeni spisak vrhunskih autora Balkan Music Box-a proširiti zvucima mnogih drugih krajeva sveta.“, objašnjava Rastko.

On navodi da misija Balkan Music Box-a jeste da bude dvosmerni most za promociju  tradicionalne muzike Balkana publici širom sveta i svetske muzike publici širom Balkana. „Opet, stvaraoci uvek i za sve zavise od publike. Nadamo se da će mreža promotera sa kojima smo uspostavili kontakte podleći tom pritisku. Svakodnevno dobijamo elektronsku poštu od zainteresovanih fanova sa pitanjima kada će u njihovoj sredini nastupiti neko sa naše liste. Tačna adresa za taj zahtev je upravo u tom gradu ili državi. Izdavački i koncertni planovi su brojni, ali živimo u društvu u kome kultura ima mali značaj, te je o tome smisleno govoriti tek kada se sigurno dešava.“, zaključuje Rastko Šejić.

Očekujemo vas u nedelju 9.12. da zajedno uživamo u tri sata pozitivnih vibracija! Ulaznice, po ceni od 800 RSD, su u prodaji na svim Eventim prodajnim mestima.Komentari