Sinoć u prepunom Domu omladine svečano otvoren 2. LIMIT Festival

Drugi po redu LIMIT – Live Art Festival sinoć je svečano otvoren u prepunom Domu omladine Beograda. Do 25. novembra, ovaj kulturni centar biće mesto na kojem će publika imati priliku da vidi brojne predstave, umetničke instalacije i performanse, koji pomeraju granice u savremenim izvođačkim umetnostima, ali i mesto susreta, saradnje i druženja brojnih umetnika iz Srbije i Evrope.

Festival je otvorio Milan Lučić, direktor DOB-a i umetnički direktor Limita. On je istakao da je, kada je pre više od osam godina došao na čelo ove institucije kulture, maštao da Dom omladine ima mnogo više programa i svojom delatnošću pokriva sve umetničke discipline.

 “Mislim da je ovakav festival potreban Domu omladine, ali i našoj umetničkoj sceni. Kada kreirate jedan festival ne možete biti sigurni da li će zaživeti. Večeras otvaramo drugi LIMIT i sada možemo biti sigurni da će se desiti i sledeće godine. Znam da će LIMIT imati imati dug život i time je moj san ostvaren”, rekao je Lučić. On je naglasio nameru da se tokom narednih godina LIMIT još više otvori ka mladim umetnicima i da bude festial na kojem će uživati i publika i svi koji se bave ovom vrstom umetnosti.

Limit je započeo izvođenjem predstave „Popodne“ Raimunda Hoghea — koji je jedan od aktera uspostavljanja savremenog plesa kao vitalnog i važnog činioca u izvođačkim umetnostima, kako kroz dramaturški rad s Pinom Bauš, tako i kroz samostalne koreografije koje su drugačije, ali ipak povezane s radom ove značajne umetnice.  U pratećem programu, publika je uživala u neobičnim modnim performansima Mladena Tušupa.

Druge festivalske večeri, publika LIMIT festivala videće predstavu „Balade voćnjaka“, jedne od najuglednijih nordijskih koreografkinja Ingri Fiksdal. Preciznošću i šarmom, autorka se poigrava samom formom prikazivanja i nudi nam inovativnu strukturu koja kombinuje ples sa scenografskom i zvučnom instalacijom.

„Psi“ su predstava koja je digla priličnu prašinu, scenska bomba u režiji Bojana Đorđeva koja kombinuje upotrebu tela i reči i „budi uspavani Genetov duh“. Ovaj provokativni komad, u izvođenju Stipeta Kostanića, na programu je 24. novembra.

Glavni program LIMIT festivala, 25. novembra zaokružiće umetnik Janez Janša i njegovih šest performera u predstavi „Ko je sledeći?“, nastojeći da odogovore na neka krucijalna pitanja savremene umetnosti i izvođenja uopšte.

Tu je i spektakularna Noć performansa, realizovana u saradnji sa festivalom Perforacije iz Zagreba, pod kuratorskim vođstvom Zvonimira Dobrovića. Po svemu sudeći, ova noć umetnosti i performansa, po svojoj formi najbliža Noći muzeja ili Noći reklamoždera, nadmašiće svoje prethodno izdanje na Limitu.

U pratećem programu publika će imati priliku da vidi neobičnu instalaciju ILLUMAT studenata Bauhaus umetničke škole. U okviru festivala biće organizovana promocija  knjige “Javni teatar između tržišta i demokratije”,  jednog od najpoznatijih teatrologa sa ovih prostora, nedavno preminulog Dragana Klaića.

LIMIT art live festival  u skladu sa misijom i programima  institucije u kojoj se održava, publici pruža mogućnost da se upozna sa eksperimentalnim, graničnim, radikalno novim formama izvođačkih umetnosti koje se ređe susreću na domaćoj sceni.

Pokrovitelji LIMIT festivala su Sekreterijat za kulturu Grada Beograda i Gete institut.

Izvođenje predstave “Balade voćnjaka” na LIMIT festivalu pomogla je Ambasada kraljevine Norveške u Beogradu.

Ulaznice su u prodaji na svim EVENTIM prodajnim mestima, a cene se kreću od 300 do 800 dinara. Za učenike srednjih škola i studente, uz knjižicu i indeks, karte se prodaju po ceni od 300 dinara.

 

 

Komentari