REZULTATI KONKURSA GALERIJE DOMA OMLADINE BEOGRADA ZA IZLAGANJE U 2021. GODINI

Konkurs Galerije Dom omladine Beograda (56. sezona) je održan u periodu od 25. juna do 25. jula 2020. godine. Bio je otvoren za samostalne umetnike i kustoske izložbe-projekte do 40 godina starosti iz zemlje i inostranstva. Konačnu odluku o izabranim projektima za izlaganje u Galeriji je doneo Savet Galerije Doma omladine Beograda. Na konkurs je pristiglo 66. prijava, od kojih je Savet Galerije doneo odluku o odabiru 6 projekata koji će činiti sezonu za 2021. godinu.

Savet Galerije Doma omladine Beograda u sastavu Jelena Spaić, Ivana Ivković, Jelena Mijić, Jelena Pavićević (urednik likovnog programa DOB-a) i Miodrag Ivanović (programski savetnik za savremeno kulturno i umetničko stvaralaštvo, Gradski sekretarijat za kulturu) je na osnovu konkursnih prijava doneo odluku o projektima koji će ući u program Galerije za 2021. godinu.

 

 1. Željka Aleksić, “Plava laguna”, samostalni umetnički projekat; instalacija u prostoru
 2. Stefan Đorđević, “Now when we are alone i can tell you that I am affraid“; samostalni umetnički projekat/instalacija
 3. Bojana Knežević, “The Reveries of Commons“; samostalni umetnički projekat/instalacija
 4. Jelena Micić i Uroš Zvizdić, “Soba za izolaciju”; kolaborativni projekat/instalacija
 5. Ana Marinković, samostalni umetnički projekat; instalacija
 6. Sofija Vojinović, samostalni umetnički projekat; crtež

 

Zbog situacije sa koronavirusom tokom 2020. godine, tri projekta, koja se usled vanrednog stanja nisu održala u dodeljenom terminu, prebačena su za narednu sezonu. U pitanju su projekti:

 1. Husein Đulović “Lonesome traveller” (konkurs),
 2. Grupni projekat “Terrestrial Oddities” (konkurs)
 3. Doruntina Kastrati “Public Heroes and Secrets” (po pozivu Saveta Galerije DOB-a).

 

Savet Galerije Doma omladine Beograda je za 2021. godinu predložio 5 projekata koji za cilj imaju da predstave mlade, afirmisane umetnike iz zemlje, koji svojim učešćem koncipiraju interdisciplinarni narativ u toku celokupne sezone. Izlagači po pozivu su:

 1. Mia Ćuk, samostalni umetnički projekat; instalacija
 2. Ivana Kosanović, samostalni umetnički projekat; dokumentacija performansa
 3. Ivan Marković, samostalni umetnički projekat; video radovi, instalacija u prostoru
 4. Anastasija Pavić (kustos Marina Marković); kolaborativni umetnički projekat, dokumentacija performansa
 5. Darko Vukić, samostalni umetnički projekat; instalacija

 

“Neizvesnost 2020. godine je, bar na kratko, zaustavljena procesom fiksiranja  programa Galerije DOB-a. Na raskršću između traume i “nove normalnosti “ hrabri autorski pristupi nisu tretirani kao prestupi. Nove perspektive i istraživanja u vizuelnoj interpretaciji stvarnosti napustili su praktična promišljanja  sveta koji je, ionako, u haosu, pa su zauzeli termine u programu za 2021. godinu. Bar neka izvesnost je uspostavljena.”

Jelena Spaić, članica Saveta Galerije Doma omladine Beograda

 

Odluka o novim projektima i izlagačima je doneta na osnovu savremenog pristupa u vizuelnim/likovnim umetnostima, jasno izgrađenom kritičkom stavu izlagača, višemedijskom pristupu i sprovođenju novih umetničkih praksi unutar likovne umetnosti. Takođe, sa druge strane, naredna sezona ima za cilj da predstavi različite tehnike izvođenja umetničkog dela, kao i prespajanje likovne, primenjene umetnosti, teorije i filma. Na taj način se ostvaruje širi uvid u narativni tok idejnih rešenja savremene umetničke scene i njihovog odnosa sa posmatračem.

Tradicionalna praksa Galerije Doma omladine Beograda, koja traje od njenog osnivanja 1965. godine, nastoji da istakne ideje mladih umetnika, prikaže njihova istraživanja u domenu umetnosti i kulture.

Program Galerije Doma omladine Beograda će u 2021. godini u kontinutetu trajati od 8. januara do 30. decembra.

 

 

Komentari