Rediteljka Ana Konstantinović o premijeri predstave “Posle igre”

U sali Amerikana Doma omladine Beograda, u utorak 8. aprila od 20 časova, premijerno će biti izvedena predstava Posle igre. Ovaj komad, čiju režiju potpisuje Ana Konstantinović, nastao je kolektivnom kreacijom iz istraživačkog procesa grupe mladih umetnika.

Među njima su dramaturg Ana Đorđević, scenograf Višnja Vujović, autor video rada Lazar Radić, dizajner zvuka Sofija Jovanov, muzičari Ana Đorđević i Nikola Janković, te glumci  Katarina Dimitrijević, Željko Maksimović, Nemanja Oliverić, Ana Stojanović.


Predstava je nastala kao koprodukcija udruženja “Eho animato” i Doma omladine Beograda, uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

 

Rediteljka Ana Konstantinović kaže da je proces rada na ovoj predstavi bio veoma uzbudljiv, izazovan i da je ekipi pružio mnogo radosti:  “Od početka proba smo svi bili u ranjivim pozicijama koje su tražile da preispitujemo sebe, pošto je ovo bio istraživački proces u kome nema dramskog teksta koji daje onu početnu sigurnost. Teme kojima smo se bavili – pronalaženje i gubljenje bliskosti, kao i lakoća i težina ljubavi između dvoje ljudi, zahtevale su da u sebi nađemo mnogo toga i postavimo razna pitanja. U pojedinim trenucima bio je izazov preispitati ustaljene uloge koje umetnici zauzimaju radeći u pozorištu. Granice između glume, režije i dramaturgije često su bile zamagljene ili nisu postojale. U ovakvoj vrsti procesa, gde tekst predstave nastaje zajedničkim radom kroz različite vežbe, improvizacije i tehnike, svako od nas neprestano iz probe u probu otkriva nove stvari o sebi, kao i o temama kojima se bavimo. To je ponekad lako, ponekad teško, a uvek uzbudljivo.”

 

Ana ističe da su se svi učesnici ovog projekta već upoznali na ranijim projektima udruženja “Eho animato“. Svako od njih je imao slobodan prostor za istraživanje i svako je doprineo na neki svoj način: “Glumci Željko Maksimović, Katarina Dimitrijević, Ana Stojanović i Nemanja Oliverić, dali su mnogo svog vremena, energije i kreativnosti tokom ovog procesa, i ja im se divim na hrabrosti da iskreno uskoče u sve ovo. Ana Đorđević i ja kao autorski tim sarađujemo na mnogim projektima, a ovom prilikom provele smo mnogo vremena u razgovorima, zajedno lutajući kroz sve faze ispitivanja. Lazar Radić napravio je fenomenalne video radove, koji predstavi daju jedan potpuno novi nivo. Višnja Vujović, koja je uradila scenografiju, inspirisala nas je svojim shvatanjem prostora da otkrivamo nove nivoe u našoj priči. Sofija Jovanov je napravila veoma zanimljive zvučne etide, a Tijana Sićević se vredno bavila kostimom. Nikola Janković i Ana Đorđević, svirajući nekoliko obrada na sceni, daju ritam i boje našu predstavu.”

 

Početna inspiracija za predstavu „Posle igre“ bio je mit o Orfeju i Euridici – mit o ljubavi, umetnosti,verovanju i sumnji. “Mit naravno ima bezbroj nivoa i tumačenja i vodio nas je kroz proces, mada smo se i dosta udaljili od njega. Istraživali smo obrade ovog mita kroz različite vidove umetnosti – slikarstvo, muziku, film, literaturu, ples. Iz svih tih materijala, tražili smo ono što je za nas u ovom trenutku i na ovom mestu delovalo najbitnije”, objašnjava Ana Konstantinović.

 

U predstavi su korišćeni delovi teksta Žana Anuja, Tenesi Vilijamsa i Vaska Pope, a na pitanje zašto se odlučila da “Posle igre” bude naziv predstave, Ana kaže: „To je naziv pesme i ciklusa poezije Vaska Pope, a i sama pesma se čuje u jednom presudnom i odlučujućem trenutku predstave. Za mene ovaj naslov ima mnoga značenja, skoro na svakoj probi otkrivam neko novo pitanje na koje nemam “tačan” odgovor – Da li posle igre dolazi odmor ili umor? Da li je lepše pre ili posle igre? Ili baš tokom igre? Da li se dvoje ljudi upoznaje pre ili posle igre? Kako se sve igramo u ljubavi, u umetnosti, u svakodnevnici? Koliko se plašimo da se igramo?”

 

Ana Konstantinović je već imala prilike da neke svoje prethodne projekte realizuje u  Domu omladine Beograda: „Saradnja sa Domom omladine Beograda u nekoliko prethodnih projekata je za nas bila veoma, veoma dobra. Osim pozorišne scene, i sva druga dešavanja su za mene veoma interesantna i često dolazim da se inspirišem u Domu. Veoma je bitno da mladi umetnici imaju priliku da predstave svoj rad u prostoru koji sa jedne strane daje potrebne uslove, iskusan organizacioni i tehnički tim i institucionalnu podršku, ali sa druge strane ostavlja veliko polje slobode, ostaje prostor koji nije okoreo. Ovo bi mogao da bude idealan spoj za plodonosna istraživanja”, ističe ova mlada rediteljka, koja posebno podržava projekat omladinskog pozorišta „POZORIŠTE PONEDELjKOM“, koji je krajem prošle godine zaživeo u Domu omladine Beograda. „Pozorište ponedeljkom je značajno jer je veoma bitno dati mladima podršku i pokazati da postoje institucije i publika koju zanima šta oni rade, u šta veruju, šta ih brine, a šta ih zanima. Naravno, tu je i pitanje izgradnje buduće pozorišne publike kroz učešće u samom kreativnom procesu. Iz nekoliko projekata omladinskog pozorišta koje smo realizovali u Domu omladine uvidela sam koliko ovakav rad može da bude značajan za mlade ljude, a mogu i da kažem da je i mene rad sa mladima mnogo promenio i motivisao.”

 

Ana veruje da će predstava “Posle igre”, koja je pre svega priča o ljubavi, prvoj ljubavi i zaljubljenosti, ali i o ljubavi koja traje, biti zanimljiva različitim generacijama. “Za mene je pozorište mesto na kome se istražuje. Želeli smo da postavimo pitanja i izrazimo naše snove i sumnje, naše dileme vezane za odlučivanje, trajanje, hrabrost, sebičnost i prepuštanje u ljubavi.”

 

Ana Konstantinović i udruženje „Eho animato“ sa svojim saradnicima u planu već imaju i nove projekte: “Pred nama je nekoliko novih koprodukcija i nekoliko manjih istraživačkih procesa. Sigurno je da nas najviše zanima pozorište za koje treba vreme za proces. Trudimo se da za početak obezbedimo okruženje u kome možemo da imamo to vreme da istražujemo, pa da nastavimo sa daljim koracima.”

 

Prva repriza komada „Posle igre“ biće izvedena u sredu, 9. aprila od 20 časova u sali Amerikana Doma omladine Beograda. Ulaznice su u prodaji preko EVENTIM mreže, po ceni od 500 dinara, dok je za grupe preko 10 posetilaca cena ulaznice 400 dinara.

Komentari