Reditelj Saša Perić o premijeri “CRAVE by Sarah Cane” u DOB-u

U Domu omladine Beograda će u nedelju 24. juna 2012. od 20h, premijerno biti izvedena predstava Crave by Sarah Cane”, po jednom od najkontroverznijih i najpoetičnijih komada poznate britanske spisateljice Sare Kejn.

“Sve je počelo pre dve godine jednim prilično nekonvencionalnim pozorišnim procesom u kom smo nas četvoro zajednički radili na interpretaciji teksta i upravo je tekst sa svom svojom poetičnošću bio ono što nas je povezivalo oko toga da li ćemo ostati potpuno dosledni originalu. Želeli smo da sačuvamo svu lepotu, zvučnost i ritmičnost engleskog jezika”, objašnjava Saša Perić, reditelj i osnivač umetničke grupe IGNIS.

 

Upravo zbog lepote, ritmičnosti i višeznačnosti originalnog teksta, publika Doma omladine imaće priliku da ovu dramu pogleda na engleskom jeziku. Ovo je izuzetno provokativan komad urađen u formi javnog čitanja koje prerasta u performans i tako uvlači posmatrača u jedan paralelni svet ličnih ispovesti, emocija, zvukova i muzike.

Autorka ovog dela, Sara Kejn, je jedna od najznačajnijih post-dramskih spisateljica na svetu. Za vreme svog kratkog života napisala je svega pet drama, ali je ostavila neizbrisiv trag u istoriji pozorišta. Iako je prošlo 13 godina od njene smrti njen značaj ne prolazi. Teme kojima se ona bavila su bile karakteristične za period u kome je stvarala, ali su isto tako aktuelne i danas jer se tiču onoga što je u osnovi svih ljudskih bića, temeljnih emocija. Njena dela ruše granicu između teatra i poezije i transformišu publiku u aktivnog učesnika performansa.

Umetnička grupa IGNIS je oformljena 2010. godine u Beogradu, sa željom da se stvori mreža umetnika iz različitih oblasti stvaralaštva koji će kroz ovu organizaciju moći da dobiju podršku za realizaciju svojih autorskih projekata, kao i za međusobno povezivanje i saradnju.

“Najčešće je jedini način da umetnici realizuju svoje intimne projekte taj da se udruže sa ljudima iz svoje okoline, prijateljima i istomišljenicima sa kojima dele interesovanja i želju za stvaranjem i eksperimentisanjem. Formiranje grupe tako postaje logičan korak i najprirodniji način da umetnici funkcionišu bez konformizma”, zaključuje Saša Perić.

Predstavu “Crave”, koja će 24. juna biti izvedena u sali Amerikana DOB-a, umetnička grupa IGNIS realizuje u saradnji sa organizacijom MAPA Balkon.

Komentari