Radionice “U CENTRU PAŽNJE”

Organizator: “CENTAR PAŽNJE” – KREATIVNO MEDIJSKI CENTAR ZA MLADE

Budite u korak sa omladinom iz Evrope. Pratite najnovije trendove stvaranja. Izražavajte se kroz film, TV, veb blogove, socijalne mreže i novinarstvo. Umrežite se sa vršnjacima iz Evrope, putujte pomoću stipendija i savladajte veštine potrebne za evropske programe razmene. NEKA NOVI MEDIJI RADE ZA VAS!

“CENTAR PAŽNJE”, novo osnovani kreativno-medijski centar je mesto gde ćete steći znanje i veštine, ali i odabrati medij koji će vas-vašu temu staviti u centar pažnje prijatelja, škole, roditelja, društva.

Ako ste zainteresovani za radio, TV, film, veb blogove i novinarstvo, ”CENTAR PAŽNJE” je mesto za vas. Predavači koje smo odabrali su poznati i dokazani u oblastima o kojima će pričati i spremni da svoje iskustvo prenesu na najbolji mogući način.

Saznaćete šta se dešava iza kulisa najpoznatijih emisija, televizija i filmova. Kako se pišu najčitaniji blogovi. I mnoge druge tajne…

Program je zamišljen tako da kroz razgovor, prikazivanje primera i praktičan rad pokaže moć medija i mogućnost njihove upotrebe.

Prijave na radionice preko FB strane http://www.facebook.com/ucentrupaznje ili  putem mejla ucentrupaznje@gmail.com

Ovog leta budite u centru pažnje i naučite kako da teme koje su vama bitne postanu bitne i svetu.

Program realizuje UG Kula iz Beograda, uz podršku Doma omladine Beograda i Sekretarijata za sport i omladinu Beograda.

 

Program:

Radionice “Centar pažnje”

Četvrtak, 17. jul

ŠTAMPA I TV NOVINARSTVO

10:30 – 12:00

Radionica: TV NOVINARSTVO, INFORMATIVNI PROGRAM, VEST, PRILOG, INTERVJU U STUDIJU. ULOGA NOVINARA U PRENOSU TV INFORMACIJA
Vodi: IVANA KONSTANTINOVIĆ

Učesnici će o temi koja im je u centru pažnje pisati vest, zamišljeni intervju, prilog itd.

Ivana Konstantinović

Novinarstvom se bavi od 1995. na Radio Indeksu, radila na BK TV, B92. Pravila je reportaže iz Crne Gore (o političkoj i socijalnoj situaciji) i Finske (o ljudskim pravima). Od 2004. radi kao prezenterka i urednica vesti. Autorka je filma “Batinom protiv različitosti”, nagrađenog 2002. godine na Međunarodnom festivalu nezavisnih TV produkcija u Košicama.

16:00 – 18:00

Radionica: ŠTAMPA – osnovni novinarski žanrovi sa posebnim osvrtom na istraživačko i analitičko novinarstvo i ulogu/stav novinara.
Vodi: ZORA DRČELIĆ LATINOVIĆ

Učesnici će odabrati temu i zajednički pronalaziti pristupe za istraživanje i analizu teme

Zora Drčelić Latinović

Diplomirala na Filoloskom fakultetu Beogradskog univerziteta. Novinar nedeljnika NIN (2000-2011), dnevnih novina „Večernje novosti “(2011), nedeljnika VREME (2012). Pisala za mnoge značajne domaće i regionalne nedeljnike i mesečnike.

Subota, 19. jul

DOKUMENTARNI FILM

16:00 – 18:00

Radionica: DOKUMENTARNI FILM – EMOCIJA, ZNAČAJ, PRISTUP
Vodi: DRAGANA KANjEVAC

Učesnici će biti ohrabreni da nadju način kako da temu koja im je intimno/emotivno u centru pažnje iskažu kroz formu dokumentarnog filma.

Dragana Kanjevac

Dragana Kanjevac, dugogodišnja je TV novinarka i publicista u oblasti kulture i medija, režirala je dokumentarni film o glumici Sonji Savić i dokumentarni film o Beograđanima u Njujorku “Njujork: 6 sati ranije” (2009), a koautorka je i dokumentarnog filma “Akademija republika” (1997) o kultnom beogradskom klubu Akademija, koji je zatvoren.

PROJEKCIJA FILMA I RAZGOVOR

Projekcija filma autorke Dragane Kanjevac – „film iznenadjenja“

Nedelja, 20. jul

FILM / SCENARIO, KRATKI FILM

10:30 – 12:00

Radionica: OD IDEJE DO SCENARIJA, KRATKI OSVRT NA ŽANROVE. KAKO DOĆI DO IDEJE ZA SCENARIO, PUT DO SCENARIJA, FORMAT SCENARIJA
Vodi: BILjANA MAKSIĆ

Vežba: pisanje sinopsisa, čitanje i razgovor

Biljana Maksić

Scenarista i dramaturg. Završila dramaturgiju na Fakultetu dramskih umetnosti. Autor poznatih filmova i TV drama, kao što su ‘’Kako je propao rokenrol’’, ‘’Lepa sela, lepo gore’’, ‘’Apsolutnih sto’’, ‘’Mala noćna muzika’’, ‘’Večita slavina’’, ‘’Skidanje’’… Dobitnik 5 nagrada za scenario na festival u Vrnjačkoj Banji i ovogodišnji dobitnik plakete od strane Kinoteke za doprinos srpskoj kinematografiji.

16:00 – 18:00

Radionica: UVOD U REŽIJU: ODABIR AUTORA, EKIPA, SNIMANJE, ORGANIZACIJA I REALIZACIJA FILMA
Vodi: MARKO SOPIĆ

Marko Sopić

Reditelj i asistent reditelja. Završio režiju na Fakultetu dramskih umetnosti. Režirao serije ‘’Žene sa dedinja’’ i ‘’Kazneni prostor’’. Autor nekoliko kratki i dokumentarnih filmova kao što su ‘’Virus’’, ‘’Za ljubav je potrebno’’, ‘’Majstori’’, ‘’Karnevolucija’’.

Komentari