Radionica Društva SAKURABANA

Društvo Sakurabana je osnovano od strane ljubitelja anime, mange, japanske muzike, filma, i kulture u opšte. Cilj društva je promocija i upoznavanje ljudi u Srbiji i regionu sa svim elementima japanske popularne kulture putem medija, festivala, tematskim zabavama i sl.

Juna 2005. godine se osniva internet forum posvećen japanskoj kulturi iz koje potiču osnivači društva. Oktobra 2005. godine se predaju dokumenta za osnivanje nevladine organizacije u tadašnjoj državi „Srbija i Crna Gora.“ Proces osnivanja je traja daleko duže nego što je previđeno zbog političke situacije u državi.  Proces registracije društva se završava 2007. godine i tada počinje zvanični početak rada. Iste godine se ostvaruje saradnja sa Domom omladine Beograda, gde se redovno svakog petka okupljaju članovi društva, kao i svi oni koje zanima Sakurabana.

Društvo Sakurabana i Dom omladine Beograda, uz podršku Ambasade Japana u Srbiji 2008. godine pokrenuli su Festival “Japanizam”.

Festival „Japanizam“ je jedini festival u regionu koji se bavi promocijom japanske pop kulture, u šta spadaju strip, animirani film, igrani film, moda, muzika, video igre, plesovi i drugo.

Centralni događaj, od koga je i počeo razvoj festivala, predstavlja izložba radova domaćih autora, čiji je cilj da promoviše mlade talente koji nemaju priliku da se iskažu na drugim mestima. Pored izložbe, tu su projekcije, tribine, aleja umetnika, turniri i druge aktivnosti koje čine sastavni deo festivala. Glavni cilj festivala je da okupi mlade i predstavi im deo atraktivne kulture Japana, koja je našoj omladini fascinantna i stoga je lako prihvataju. Pored promocije pop-kulture i bogatog zabavnog sadržaja, festival ima i cilj da edukuje posetioce o različitim aspektima nama daleke kulture i jednog vrlo drugačijeg sveta.

Komentari