Radionica eksperimentalnog filma SNIMAK KOJI NEDOSTAJE na 70. Martovskom festivalu

SVA MESTA ZA UČEŠĆE U RADIONICI SU POPUNJENA!

Pozivamo sve zainteresovane da se prijave na trodnevnu besplatnu radionicu eksperimentalnog filma Priroda i tehnologija #2: „Snimak koji nedostaje“, koja će na 70. Martovskom festivalu biti održana od 30. marta do 1. aprila u Domu omladine Beograda. Mentori na radionici su Milica Lapčević, umetnica i novinarka u kulturi, i Vladimir Šojat, montažer, producent i video umetnik.

Na ovogodišnjoj radionici videa i eksperimentalnog filma Martovskog festivala, polaznici kreću u potragu za snimcima koji nedostaju uprkos 30.000 sati video materijala koji se pojavljuju samo na YouTube-u svakog sata, a koje gleda preko 2,1 milijarde gledalaca, da ne pominjemo druge društvene mreže. Ipak, kao što to što neko ume da čita i piše ne znači da se može baviti književnošću, ni gore iznete cifre nemaju previše veze sa temom radionice. O istoriji eksperimentalnog filma, najčešće se govori u terminima sa prefiksom ne- : tako je eksperimentalni film ne-narativan; ne-komercijalan; non-fiction itd. Međutim, osim što podstiče percepciju i uči nas gledanju pa i mišljenju, eksprimentalni film uvek iznova osnažuje imaginaciju i otvara novo polje slobode izraza koje nije još osvojeno.

Prijava se vrši popunjavanjem formulara koji se nalazi na OVOM LINKU i slanjem na mejl jovan.pantovic@martovski.rs najkasnije do 26.marta.

Prethodno iskustvo je poželjno, ali nije neophodno.

Broj polaznika biće odlučen na osnovu poslatih prijava za radionicu.

Prijavljeni kandidati koji budu odabrani za pohađanje radionice biće direktno kontaktirani.

SATNICA RADIONICE:

Četvrtak, 30.03.  i petak 31.03. od 16:00 do 20:00

Subota 01.04. od 12 do 20:00

Uz odabrane tekstove, i predavanje gosta – Andrzeja Marzeca, teoretičara filma iz Poljske, postavićemo pitanje koje se tiče i filmske forme i strukture kao i sadržaja: Koji su to prizori koji nedostaju i kako ih otkriti? Da li se oni nalaze skriveni negde u civilizaciji koja ne želi da vidi perspektive ekološke, ekonomske i društvene krize, ili možda među klipovima koje polaznici radionice već imaju na mobilnim telefonima? Ili će proisteći iz susreta i razmene ideja na samoj radionici?

Milica Lapčević, rođena u Beogradu. Diplomirala na FLU. Postdiplomske studije je pohađala na Kongl. Konsthogskolan, Stokholm, na departmanu za video i nove medije. Osnivač je i članica nezavisne umetničke asocijacije artterror film & video (1989). Članica ULUS-a. Aktivno se bavi umetničkim radom u oblasti fotografije, filma, videa, proširenih medija, likovnom kritikom, esejistikom i poezijom.

Milica Lapčević i Vladimir Šojat, foto Srđan Veljović

Vladimir Šojat, rođen u Zemunu, Jugoslavija. Diplomirao je na FDU, Beograd, na odseku filmske i TV montaže. Dobitnik je studentskog priznanja “Slavko Vorkapić”. Postdiplomske studije pohađao je na istom fakultetu. Član je UFUTVS (1988), DOK Srbija (2016). Osnivač je i član nezavisne umetničke asocijacije artterror film & video (1989). Osnivač je producentske kuće Frakcija (2015). Bavi se teorijom i istorijom filma, kroz predavanja i eseje. Autor je knjige “Dugo i netremice – pogled na likove u dokumentarnom filmu” u izdanju DKSG (2019), koja sadrži jedanaest predavanja održanih u DKSG. Jedan je od osnivača i predsednik udruženja autora eksperimentalnog filma i videa “Kinetik kolektiv”(2019).

 

Komentari