Rad Marka Salapure na 16. Međunarodnom bijenalu mladih umetnika Mediterana

Mladi umetnik Marko Salapura, čiju smo instalaciju “Dva orla, dve ribe” imali priliku da vidimo od 12. do 24. februara u Galeriji Doma omladine Beograda, uvršten je, upravo sa ovim projektom, u program 16. Međunarodnog bijenala mladih umetnika Mediterana (BJCEM) koje se održava od 6. juna do 7. jula u Ankoni.

Počev od 1985. godine, Bijenale se održava svake druge godine u različitim gradovima sa mediteranskog područja, sa ciljem promovisanja i podrške radu mladih stvaralaca. BJCEM je međunarodna mreža sa više od sedamdeset članova i partnera širom Evrope, Afrike i Bliskog Istoka. Cilj ove nezavisne organizacije jeste da, pre svega, omogući mladim umetnicima da kreiraju i predstave svoje radove, ali i da podrži mobilnost i razmenu iskustava među mladim stvaraocima.

 

Fokus teme ovogodišnjeg Bijenala, čiji je naziv “Errors Allowed” (Dozvoljene greške), nalazi se na režimima znanja i samostalno stvorenim obrazovnim strategijama u umetnosti i njihovoj refleksiji na šire društvo.

 

Učesnike ovogodišnjeg Bijenala je odabrao kustoski tim koji čine: Charlotte Bank, Alessandro Castiglioni, Nadira Laggoune, Delphine Leccas, Slobodne Veze/Loose Associations, Marco Trulli i Claudio Zecchi.

 

Tokom poslednjih dvadeset i sedam godina, Bijenale se smatra glavnim mestom na kome možemo steći uvid u stvaralaštvo na Mediteranu, budući da nam predstavlja radove mladih stvaralaca koji se bave različitim umetničkim poljima, uključujući vizuelne umetnosti, dizajn, modu, arhitekturu, gastronomiju, književnost, muziku, izvođačke, kao i pozorišne i filmske umetnosti.

 

Komentari