PRVI BEOGRADSKI SAJAM SREDNJIH STRUČNIH I UMETNIČKIH ŠKOLA I PROFESIONALNE ORIJENTACIJE

 

PRONAĐI SVOJE ZANIMANJE!
 

Savet za zapošljavanje grada Beograda, Sekretarijat za obrazovanje i dečju zaštitu, Nacionalna služba za zapošljavanje – Filijala za grad Beograd, Privredna komora Srbije i Dom omladine Beograda organizuju Prvi beogradski sajam srednjih stručnih i umetničkih škola i profesionalne orijentacije. Sajam će se održati 5. juna 2015. godine, u Domu omladine Beograda, od 10 do 17 časova. Ulaz je slobodan.

Pozivamo učenike završnih razreda osnovne škole, kao i ostale zainteresovane đake, da sa roditeljima posete sajam i na jednom mestu se upoznaju sa srednjim stručnim i umetničkim školama, njihovim obrazovnim profilima, nastavnim predmetima, vannastavnim aktivnostima, kao i da se informišu o mogućnostima za zapošljavanje u određenom zanimanju. Maturanti ovih škola mogu se opredeliti za zapošljavanje nakon završetka obrazovanja, iskoristiti odličnu prohodnost na različite fakultete, a jedan od mogućih izbora je i rad uz nastavak obrazovanja.

Na štandovima škola biće predstavljeni radovi učenika i programi sekcija.

Psiholozi Nacionalne službe za zapošljavanje pružiće stručnu podršku osnovcima koji se opredeljuju za buduće zanimanje. Pored „Vodiča za osnovce“, na štandu NSZ biće dostupne dve nove aplikacije – igrica „Karijerno putovanje“ i informator „Šta da učim, šta da radim“, pripremljen u saradnji sa Zavodom za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja, Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i GIZ-om. Pomenute aplikacije nalaze se i na internet stranama NSZ: www.nsz.gov.rs. Zainteresovani učenici imaće priliku da se uključe u radionicu „Na putu izbora zanimanja“, koja će im pomoći da procene svoje želje, otkriju svoja profesionalna interesovanja i upoznaju se sa načinima donošenja odluka.

Na štandu Privredne komore Srbije, kao i na jednoj od prezentacija učenici će imati priliku da se upoznaju i sa projektom uvođenja dualnog modela obrazovanja u obrazovni sistem Srbije, čiji je cilj oživljavanje zanatskog obrazovanja, a naročito intenziviranje permanentne saradnje škola i privrede.

Dom omladine Beograda kroz intenzivan besplatan obrazovni program – radionice, predavanja i kurseve, tokom cele godine pruža mladima priliku da se upoznaju sa različitim zanimanjima i strukama. Početkom 2015. godine pokrenuta je i besplatna Škola omladinskog preduzetništva, kao mesto susreta poslovnih ljudi i naše omladine, sa ciljem da pomogne mladim ljudima da svoje ideje realizuju, započnu biznis i ostvare prve preduzetničke korake.

www.beograd.rs // www.nsz.gov.rs // www.pks.rs // www.domomladine.org

Komentari