[INTERVJU] RUT REGEV „Dolazimo u Srbiju kad god nam se ukaže prilika“

Dom omladine Beograda i Beogradski džez festival organizuju koncert Rut Regev (Reut Regev), poznate trombonistkinje iz Izraela, koja će u Beogradu nastupiti sa svojim triom u sastavu Džon Sas na tubi i Igal Foni na bubnjevima. Koncert Regev’s R*Time će se održati 1. juna u Velikoj sali Doma omladine Beograda sa početkom u 20 časova.

Rut Regev već čitavu deceniju živi i komponuje muziku u Njujorku. Nakon srednje škole odlučila je da ne želi da prati pravila, već da bude inovativna u sviranju i da se posveti kompoziciji. Sarađivala je sa eminentnim džez, latino, rok i bluz muzičarima. Zajedno sa svojim mužem, ujedno i kolegom iz benda, snimila je svoj debi album „This is R*Time“, koji je predstavila beogradskoj publici na Beogradskom džez festivalu 2010. godine. Tri godine kasnije objavljuje i svoj drugi album „Exploring the Vibe“ za poznatog nemačkog izdavača ENJA Records.

Rut Regev kaže da je od svog prvog nastupa u Srbiji počela redovno da posećuje našu zemlju: „Još od prve posete smo se zaljubili u ljude i zemlju i dolazimo ovde svaki put kada nam se ukaže prilika!“

 

Ulaznice se mogu kupiti na prodajnim mestima EVENTIM mreže po ceni od 300 dinara, ograničena prva količina, 400 dinara u pretprodaji i 500 dinara na dan koncerta.Trombon je zanimljiv izbor. Kako si znala da je baš taj instrument savršen za tebe?

Rut Regev: Trombon je odlučio da nađe mene kada sam imala 11 godina. Do tada sam svirala klavir, a onda me je moj prijatelj trubač inspirisao da zasviram još jedan instrument. U lokalnom konzervatorijumu su mi rekli da moja građa nije dobra za sviranje trube i predložili su mi trombon i francuski rog. Trombon je ubrzo pobedio u izboru zbog svog „slajd-a“ i prelepe, mlade profesorke.

 

Da li postoje još neki instrumenti koje znaš da sviraš?

Rut Regev: I dalje pomalo sviram klavir, ali sviram i „flugabone“, koji je verzija trombona za marširanje. Takođe sviram i perkusije, a nedavno sam počela da sviram i slajd trubu.

 

Kada si se zaljubila u džez? U kojim se još muzičkim žanrovima pronalaziš?

Rut Regev: Počela sam da sviram standardni džez kada sam bila u srednjoj školi. Pohađala sam džez odsek u umetničkoj srednjoj školi. Bila sam veoma dobra u sviranju harmonskih promena i fraza koje prate formu, ali sam potajno odlučila da to nije previše zabavno. Kasnije tokom srednje škole mi je ideja o muzici kao ekspresiji „kliknula“ u glavi. Verovatno nije slučajno da se to desilo baš kada sam se upoznala sa slobodnijim tipovima muzike. Međutim, danas se pronalazim u različitim muzičkim žanrovima. Svirala sam na turnejama i snimala bluz, latino, rok, jevrejsku muziku, arapsku muziku, fank i, naravno, džez – standardni, kreativni i slobodni.

 

Verovatno te često pitaju koji su tvoju muzički uticaji, ali da li te nekad inspirišu i nepopularni muzičari?

Rut Regev: Osećam da moji muzički uticaji ne dolaze isključivo od trombonista, već da dolaze i od mojih prijatelja muzičara, saradnika i kolega.

 

Ko je osoba sa kojom najviše voliš da sviraš?

Rut Regev:  Igal, moj muž i saradnik u vođenju benda R*time. Iako često sviramo zajedno, snimili smo dva albuma i živimo zajedno, postoji još mnogo toga što moramo zajedno da istražimo.

 

Gde vidiš sebe u budućnosti?

Rut Regev: Želela bih da nastavim da komponujem, snimam i nastupam, kao i da nastavim da rastem kao osoba i muzičarka. Nakon svega ovo je očigledno samo početak!

 

Kakav si repertoar pripremila za predstojeći koncert u Beogradu?

Rut Regev: Sviraćemo pesme sa oba albuma, ali i neke nove kompozicije koje i dalje nismo snimili. Biće tu i repertoara Džona Sasa, našeg divnog tubiste, i još nekoliko iznenađenja. Biće to uzbudljiv i mešovit miks!

 

Komentari