PROTOKOL O SARADNjI DOMA OMLADINE BEOGRADA I ZAVODA ZA UNAPREĐIVANjE OBRAZOVANjA I VASPITANjA

U Domu omladine Beograda, 4. marta 2015. godine održana je konferencija za medije na kojoj je potpisan PROTOKOL O PROGRAMSKO-POSLOVNOJ SARADNjI između Doma omladine Beograda i Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja. U ime ove dve institucije koje brinu o obrazovanju mladih u Srbiji i Beogradu, protokol su potpisali prof. dr Zoran Avramović, direktor Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja i Marko Stojanović, v.d. direktora Doma omladine Beograda.

 

Marko Stojanović se zahvalio Zavodu za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja što je u Domu omladine Beograda prepoznao kako kuću kulture, tako i kuću obrazovanja. Stojanović je istakao da Dom omladine Beograda uveliko radi na obrazovanju mladih u Beogradu: „Samo u protekloj godini organizovali smo više od četiri stotine radionica iz različitih oblasti, koje su bile potpuno besplatne za sve zainteresovane,“ naveo je on. Pored toga, u prvim mesecima ove godine, pokrenuta je besplatna Škola omladinskog preduzetništva koja za cilj ima da na praktičan način, kroz kurseve, obuke i radionice, pomogne svim mladim ljudima da svoje ideje realizuju u stvarnosti, započnu biznis i ostvare prve preduzetničke korake. „Sporazum koji sada potpisujemo predstavlja pravni okvir za naredne zajedničke aktivnosti  koje bi trebalo da dovedu do našeg zajedničkog cilja –uspostavljanju novog sistema vrednosti među mladima u Beogradu i Srbiji,“ zaključio je Stojanović.

 

Zoran Avramović naveo je da je osnovna uloga Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja da odgovori na pitanje „Kako naše obrazovanje da bude bolje?“  i istakao da se Zavod bavi profesionalnim usavršavanjem nastavnika, ocenjivanjem udžbenika koji se koriste u školama, ali i trenutno aktuelnim problemom depopulacije, za čije rešavanje je potrebna saradnja i pomoć instisucija, među kojima je i Dom omladine Beograda. Avramović je naveo da Zavod podstiče i afirmiše vrednosti rađanja, porodice i vaspitanja: „Film „Razmišljamo o deci“ snimljen je kako bi promovisao vrednost  porodice i vaspitanja, a vrlo uskoro ćemo ga predstaviti medijima i publici na projekciji sa diskusijom u Domu omladine Beograda.“

 

Protoko o saradnji predviđa realizaciju zajedničkih projekata vezanih za praćenje, obezbeđivanje i unapređivanje kvaliteta i razvoja sistema obrazovanja i vaspitanja, posebno u oblasti neformalnog obrazovanja i u domenu kreativnih industrija i omladinskog preduzetništva. Zajednički cilj Doma omladine Beograda i Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja biće obavljanje razvojnih, savetodavnih, istraživačkih i drugih stručnih poslova.

Komentari