Promocija specijalnog strip izdanja “SUPERSMEDEREVAC” & koncert benda HOTEL MAKEDONIJA

U sredu  11.07. od 18č, u saradnji sa knjižarom Beopolis i Domom omladine Beograda, održaće se promocija specijalnog strip izdanja “Supersmederevac” izdavača Besna kobila, povodom 20 godina postojanja ovog superheroja. Promociju čine razgovor sa autorima i izdavačem, koncert benda “Hotel Makedonija” i izložba tabli iz stripa i crteža gostujućih autora kao što su Marko Somborac, Goran Denić, Milan Mišić, itd.

Supersmederevac  je kreacija dvojice autora – Miloša Trajkovića, ilustratora i grafičkog umetnika iz Njujorka, i Ivana Tobića, pisca i muzičara. Ovo specijalno izdanje čine sabrani stripovi koji su izlazili u “Smederevskoj sedmici” i koji govore o zgodama i nezgodama smederevskog superheroja i njegove družine, alternativna enciklopedija Smedereva, kao i pregršt drugih sadržaja, jedinstvena su posveta jednom gradu koja će ganuti svakog pravog Smederevca, ali i ostaviti bez daha čak i one koji nikada nisu osetili miris Dunava kraj zidina Smederevske tvrđave.

KO JE TAJ SUPERSMEDEREVAC?

“Cane je sasvim običan mladić, ali kada igrom slučaja otkrije tajnu formulu, popivši 52 gutljaja Žive vode, on postaje Supersmederevac, uvek spreman za borbu protiv negativaca i nevolja koje se nadvijaju nad grad.”

U jesen 1997. godine nad Smederevom je prvi put proleteo lokalni strip heroj Supersmederevac. Crtao ga je tada petnaestogodišnji Miloš Trajković Buci, dok je za scenario bio zadužen tek nešto stariji Ivan Tobić. Redovne epizode ove lokalne superherojske sage objavljivane su u nedeljniku „Smederevska sedmica”, koji je u to vreme važio za jedini nezavisni medij u gradu. Sve do leta 1998. godine Supersmederevac se borio protiv brojnih nedaća i pošasti koje su pogodile staru srpsku prestonicu, da bi iznenada obustavio letove smederevskim nebom i nestao sa gradskih trafika i pultova uličnih prodavaca štampe. Kažu da je sa svojom ekipom odleteo negde daleko u egzotične krajeve, sretali su ga još samo na brojnim izložbama u gradovima širom bivše Jugoslavije na zidovima čijih galerija je imao čast da bude kačen.

O IZDANJU

U luksuznom izdanju koje objavljuje izdavačka kuća “Besna kobila” sabrane su sve objavljene epizode, ali ni to nije sve – tu su i brojni zanimljivi dodaci kao što je dugo očekivani ekskluzivni intervju sa sredovečnim Supersmederevcem, naš strip junak viđen iz ugla istaknutih domaćih strip crtača i karikaturista ili obiman leksikon smederevskih pojmova koji predstavlja svojevrsnu alternativnu enciklopediju Smedereva.

Izdavačka kuća “Besna kobila” specijalizovana je izdavanje probranih stripova i grafičkih novela, a roman “Luzitanija” Dejana Atanackovića, u njihovom izdanju, dobitnik je ovogodišnje Ninove nagrade.

Hotel Makedonija

Tobić Tobić idol mladih i Dunavski Buzukije, dva proslavljena muzička astronauta, smišljaju nečuvenu mešavinu modernog gitarskog zvuka sa probranim uticajima kafanske atmosfere bliskih nam krajeva sveta. Uz nesebičnu pomoć prekaljenih beogradskih i negotinskih muzičara i vanserijskih robota, šefa Bifteka, Vojčeta i Dekija, otkrivaju nepoznati muzički kontinent koji su nazvali sajkogradska muzika, dok je neki teoretičari nazivaju i nostalgičnom fantastikom, odnosno vlaškim pankom.
Članovi benda veruju da su naslednici ansambla koji je nastupao u manje poznatom kupleraju Hotela Makedonija čiji članovi su poginuli 6. aprila 1941. godine tokom bombardovanja Beograda, kada je srušen i ovaj hotel koji se nalazio na današnjem Studentskom trgu (poslušati kompoziciju „Jedite dlake“). Tvrde da su ih opseli duhovi, utvare i aveti ovog talentovanog ansambla (koji nikada nije uspeo da se ostvari do kraja) i neće im dati mira dok njihove kompozicije ponovo ne ožive decenijama nakon njihove pogibije.
Napokon čista izvanrednost na domaćoj sceni! Ansambl koji je za nešto više od godinu dana postojanja napunio sve klubove u kojima je napravio vrhunski pičvajz i čija ploča se sa nestrpljenjem iščekuje krajem ove godine.

Biseri sajkogradskog melosa kalemljeni na ritmove starovlaškog panka. Aveti pokojnih kafana, patuljci i mamuti i vintažna žena. Neka pljušte flaše!

Komentari