[INTERVJU] Filip Sokač, saksofonista: “Nastup na Zidiću svakom mladom muzičaru daje poseban motiv”

Koncerti na Zidiću ispred Doma omladine Beograda i ovog leta su malo umetničko žarište na otvorenom, scena za muzičare svih žanrova koji imaju priliku da pokažu šta sve umeju pred publikom – kako onima što su sa namerom došli na koncert, tako i pred slučajnim prolaznicima. Ove subote, 7. jula od 20 časova na popularnoj letnjoj sceni na Platou Milana Mladenovića predstaviće se grupa talentovanih muzičara, učenika džez odseka srednje Muzičke škole “Stanković”. Tim povodom popričali smo sa Filipom Sokačem, saksofonistom i liderom ovog džez kvarteta mladih.

Kako ste okupili bend i ko su članovi?

Filip Sokač: Bend smo okupili na predlog profesora Ivana Radivojevića i Rastka Obradovića, a njega, pored mene, čine Katarina Kočetova (klavir), Dimitrije Marković (bubnjevi) i Milija Paunović (kontrabas).

Koliko za mlade muzičare koji žele da sviraju džez znači poseban odsek u Muzičkoj školi “Stanković”?

Filip Sokač: Džez odsek u muzičkoj školi “Stanković“ za mlade muzičare znači veoma mnogo. Naši profesori nam prenose znanje i iskustvo stečeno na raznim svetskim džez akademijama. Kroz druženje nam na zanimljiv način približavaju svet džeza.

Nastup na Zidiću predstavlja odličnu priliku da se predstavite široj publici: šta posetioci mogu da očekuju od vašeg nastupa, a šta za vas znači nastup na popularnoj letnjoj sceni Doma omladine Beograda?
Filip Sokač: Nastup na Zidiću svakom mladom muzičaru daje poseban motiv. Posetioci u subotu svakako mogu da očekuju dobru džez svirku i dobro druženje.

Repertoar benda čine džez standardi u vašim aranžmanima. Ko su vam uzori u svetu džez muzike?
Filip Sokač: Uzori su nam Charlie Parker, John Coltrane, Dexter Gordon i drugi čije smo kompozicije i obradili u našim aranžmanima.

Kakvi su vam planovi za dalje školovanje?
Filip Sokač: Planiram da školovanje nastavim u inostranstvu i nadam se da ce mi se želja ostvariti. Mislim da moji prijatelji slično razmisljaju, a Katarina je ove godine upisala džez akademiju u Beču.

Da li u narednom periodu publika može da očekuje EP ili drugi vid autorskog angažmana?
Filip Sokač: Nismo do sada razgovarali o tome. Fokusirani smo na žive svirke. Međutim, autorska muzika je nešto što svakako sledi u našem daljem radu.

Komentari