PRODUŽEN ROK ZA PRIJAVU FILMOVA NA 65. MARTOVSKI FESTIVAL

Odbor Festivala i Dom omladine Beograda obaveštavaju javnost da je rok za podnošenje prijava za selekciju takmičarskog programa 65. Martovskog festivala produžen do 5. februara 2018. godine.

Konkurs je bio raspisan u periodu od 1. decembra 2017. do 15. januara 2018. godine, ali zbog velikog interesovanja autora i produkcija koji su do kraja januara u fazi postprodukcije svojih ostvarenja, doneta je odluka da se rok produži kako bi im bilo omogućeno da prijave filmove za ovogodišnji festival.

Konkurs je otvoren za selekciju domaćeg takmičarskog programa (dokumentarnog do 50 minuta, dokumentarnog preko 50 minuta, TV dokumentarnog, kratkog igranog, animiranog, eksperimentalnog filma i video arta), kao i za selekciju međunarodnog takmičarskog programa u kategoriji za kratki igrani film. Prijava za festival se vrši isključivo preko sajta www.martovski.rs.

Producenti ili autori filmova čiji filmovi budu selektovani za učešće u 65. Martovskom festival biće o tome obavešteni do 15. marta 2018.


Prošlogodišnji Martovski festival opravdao je očekivanja kako kada je reč o revalorizaciji ove manifestacije i njenom vraćanju na mapu relevatnih u oblasti dokumentarnog, kratkog, animiranog i eksperimentalnog filma u domaćim i međunarodnim okvirima, tako i u pogledu interesovanja pubike, široke i stručne javnosti. Tome u prilog svakako govori i činjenica da je za takmičarski program prošlogodišnjeg izdanja prijavljen 551 film, dok je ove godine do sada prijavljeno 3.687 filmova.


Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma, 65. po redu, biće održan od 28. marta do 1. aprila, pod pokroviteljstvom Grada Beograda i u organizaciji Doma omladine Beograda. Sa Markom Popovićem, rediteljem i producentom, kao umetničkim direktorom i Bobanom Jevtićem, dramaturgom, kao specijalnim savetnikom. Glavni cilj Martovskog festivala i ove godine biće da pruži platformu, pre svega domaćim filmskim autorima, ne samo za predstavljanje filmova gledaocima, već i za povezivanje sa evropskim i regionalnim producentima, fondovima, televizijama, filmskim profesionalcima i novim tehnološkim trendovima.

Svi prostori Doma omladine Beograda postaće tokom 5 dana Martovskog festivala mesto podrške domaćim autorima, tačka susreta filmskih profesionalaca i pasioniranih gledalaca, prostor za brojne projekcije, radionice i predavanja, mesto razgovora, dogovaranja i razvoja novih ideja, upoznavanja novih tehnologija, ukrštanja mišljenja i razmene kreativnih energija.

Martovski festival – Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma je stalna manifestacija u oblasti kulture od značaja za Grad Beograd, koji je i pokrovitelj Festivala.

 

SELEKTORI FILMOVA ZA TAKMIČARSKI PROGRAM 65. MARTOVSKOG FESTIVALA

Dugometražni dokumentrani film: Jovana Nikolić, producentkinja dokumentarnih filmova (“Kavijer konekšn”, “Pogrebnik”). Supervizorka produkcije po konkursima Filmskog centra Srbije za sufinansiranje dokumentarnih filmova. Ćlanica UO Udruženja filmskih producenata Srbije, predsednica IO DokSrbija – Dokumentaristi Srbije (predsednica IO), saradnica Evropske dokumentarne mreže (European Documentary Network), članica European Audiovisual Entrepreneurs (EAVE) i Berlinale Telents alumna.

 

Kratkometražni dokumentarni film: Iva Plemić Divjak, studirala produkciju i kulturni menadžment u Beogradu i Audiovizuelono nasleđe u Parizu. Koordinatorka produkcije u mnogim domaćim igranim filmovima, asistentkinja produkcija u filmovima Lika Besona i Džejmsa MekTiga. Producentkinja je višestruko nagrađivanog dokumentarca “Cinema Comunisto” u režiji Mile Turajlić.

 

Domaći kratkometražni igrani film: Ivan Stefanović, reditelj domaćih igranih serija (Lift, Samac u braku, Cvat lipe na Balkanu itd.), profesor filmske i TV režije na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.

 

Međunarodni kratkometražni igrani film: Maša Nešković, režirala je po sopstvenim scenarijima i kao koscenarista 11 kratkih igranih filmova i 9 dokumentaraca, prikazivanih i nagrađivanih na internacionalnim filmskim festivalima. Bila je učesnica Sarajevo Talent Kampusa 2011, EAVE programa i filmskog marketa u Francuskoj na festivalu u Lezarku, 2013. godine. Radila je kao specijalni konsultant za rad sa decom glumcima na filmu ”Ničije dete”, Vuka Ršumovića, a trenutno završava svoj prvi dugometražni igrani film “Najduže leto na zemlji”. Nenad Popović, filmski montažer, saradnik na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, član Odbora Martovskog festivala i umetnički direktor njegovog 63. izdanja.

 

Animirani film: Iva Ćirić, diplomirala na odseku primenjene grafike na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu. Autorka 3 animirana filma, koji su prikazani na mnogim internacionalnim festivalima i za koje je osvojila 9 nagrada. Radi kao freelance animator i ilustrator, i kao student demonstrator na Fakultetu primenjenih umetnosti gde predaje animaciju.

 

Eksperimentalni film/video art: Marta Popivoda, rediteljka i video umetnica, kroz filmsku produkciju, video instalacije i performanse istražuje strukture moći u savremenom (umetničkom) svetu, zajednička polja perfomansa i filma, jugoslovenski socijalistički projekat. Njeni radovi bili su delovi izložbi i programa Tate Modern muzeja iz Londona, MoMA iz Njujorka, 21er HAUS iz Beča, GARAGE muzeja iz Moskve, Art Centra iz Bejruta, DOK Lajpciga… Umetnička direktora festivala eksperimentalnog filma Rez.

Komentari