8. FESTIVAL EPSKE FANTASTIKE

Organizacija: Udruženje MAČ I MAGIJA
Cena dnevne ulaznice: 200 dinara

Za vikend, 27. i 28. januara u Domu omladine Beograda biće održan 8. Festival epske fantastike. Konvencija obuhvata niz tribina i predavanja na temu epske fantastike, kao i održavanje nekoliko turnira  društvenih igara koje su uglavnom vezane za epsku fantastiku.

Biće organizovane prezentacije brojih igara gde će posetioci moći da isprobaju neke igre, poput popularne Dungeons and Dragons ili Magic the Gathering. Na kraju drugog dana očekuje nas i takmičenje u kosplaju.
 

Oba dana biće organizovane tribine na kojima će učestvovati brojni gosti iz sfere epske fantastike sa naših prostora.

Glavne društvene igre na Festivalu: Dungeons and Dragons (DND) i Magic the Gathering. Klubovi koji učestvuju: C22 Novi Beograd, Klub Conflux, Klub Hydra,

 

Tribine i predavanja (ispod kratkih najava možete naći duže opise):


27.01.
14:30 The Witcher Tribina
16:00 Warcraft tribina ”Mit o Lich Kingu
17:00 Heavy Metal i Epska fantastika 3. deo
18:30 Cosplay tribina
19:30 Srpski pisci u epskoj fantastici


28.01.
14:30 Dungeons and Dragons tribina
16:00 Šta ćitati osim Tolkina – drugi pisci i knjige epske fantastike 
17:00 Skriveni svet Tolkina 
18:30 Izgubljena predanja i rane priče iz Silmariliona
19:30 Cosplay takmičenje i dodela nagrada

Tribina: Warcraft tribina: Mit o Lich King-u
Govori: Vladimir Stanković

Lich King je jedna od najmisterioznijih, najmoćnijih i najkontroverznijih figura u Warcraft univerzumu. Ali koga i šta zapravo ovo biće predstavlja? Veliki deo lore-a zapravo je fokusiran na ovo biće i dosta legendi, mitova, činjenica i polu-činjenica je isprepletano oko njega. Lich King je svakako kompleksna konstrukcija, sklop različitih religijskih, okultnih i mitoloških motiva. Tragična i mračna sudbina izgubljene smrtne duše dovešće do stvaranja jednog najvećeg neprijatelja Azerota – ili možda zapravo heroja planete? Sve ovo ćemo pokušati da rasvetlimo na tribini.

Tribina: Izgubljena predanja i rane priče iz Silmariliona

Na tribini će biti reči o nastanku i razvoju pra-verzija priče o kosmogoniji iz Silmariliona – one koje nisu ušle u zvaničnu verziju knjige, koje su izostavljene ili promenjene. Neke od njih su: legenda o Eriolu mornaru, kovanje Angainora, nastanak Sunca i Meseca, stvaranje i sastav Silmarila, izgradnja Vrata noći, rana verzija priče o Berenu i Lutijeni, rana verzija priče o Tingolovom ubistvu i sedma velika bitka Dagor Dagorath.
Govori: Marko Vasić

Tribina: Heavy Metal i Epska fantastika 3. deo

Treći deo već tradicionalne tribine ovog puta sa posebnim osvrtom na pojedinačne bendove koji su obeležili osamdesete u Americi i Evropi. Naime, do sada samo uglavnom spominjali najpoznatija imena, ali sada ćemo obratiti pažnju i na manje poznata imena. Michael Moorcock, Conan, Tolkien… svi su oni imali presudan uticaj na razvoj Heavy Metala. Specijalni gost je Vladimir Gačević iz Claymoreana. Tokom tribine biće podeljene i nagrade.
Govore: Aleksandar Petrović Celtic (Despot, Orthodox Celts), Marko Miranović (Metal Sound, Numenor), Vladimir Gačević (Claymorean)

Tribina: Skriveni svet Tolkina  
Mnoge stvari, događaji i pojmovi vezani za Tolikone priče nisu do kraja razjašnjeni. Na ovoj tribini vodimo vas na put u daleku prošlost Tolkinovog sveta te ćemo moći da vidimo kada i zašto su se pojavili prvi Istari, šta su i kakvu su ulogu imali Palantiri, koja je originalno bila svrha prstenova moći i ko je bio njihov kovač, kako je tačno Isildur pao i kako je bio izgubljen i skriven prsten toliko vremena, ko je napravio Isengard i zašto…
Govori: Marko Miranović

Tribina: The Witcher Tribina
Da li ste se ikada pitali koja je razlika između gula i algula?
Ili kako su monstrumi dospeli u naš univerzum?
Možda vas zanima kako je lik Geralta iz Rivije nastao te davne 1986. godine?
Na sva ova a i druga pitanja dobićete odgovore na tribini The Witcher– Vodič kroz tmurni svet srebra i čelika.
Govore: Dimitrije Ćurčić i Dimitrije Sobot

Tribina: Šta čitati osim Tolkina

Tolkin je za mnoge čitaoce otvorio vrata fantastike svojim Hobitom i epskom trilogijom “Gospodar prstenova”. Mnogi ljubitelji fantastike, međutim, na tome su se i zadržali, uz izvestan nemali broj onih koji su čitali i njegove druge radove.
Onima koji su se tu zaustavili i zapitali “šta sad da čitam” pomoći ćemo jednim kratkim izlaganjem o izvesnim drugim autorima fantastike: Majklu Murkoku, Timu Pauersu, Adrijanu Čajkovskom, Čajni Mjevilu, i Džeku Vensu.
Govore: Miloš Petrik, Bojan Butković, Marko Miranović

Tribina: Tribina o Cosplay-u
Program je organizovan kao panel diskusija sa jednim od najpoznatijih Cosplayer-a u Srbiji. U sklopu tribine biće pomenute teme: Uvod u Cosplay, Dosadašnja iskustva na konvencijama, Kako Cosplay iz hobija može da se pretvori u dodatni posao koji može da bude vrlo zanimljiv, protkan putovanjima i raznim anegdotama. Kako sebe predstaviti kao Cosplayera na internetu uz pomoć platformi i društvenih mreža kao što su Patreon, Facebook, Instagram i sajta Worldcosplay. Dosadašnja saradnja sa kolegama iz inostranstva i mnoge druge zanimljive teme koje ćete čuti ako dođete na festival Epske Fantastike.
Moderator: Damjan Silbaski
Gost: Borivoje Naumovski OriCosplay

Tribina: Srednji vek i njegovo praktikovanje u današnje vreme (Larp, Hema, Bohort)
Program: Prezentacija je podeljena na tri dela:
LARP (Live Action Role-Play)

HEMA (Historical European Martial Arts)

Bohort
U sklopu tribine publika će videti kako se to povezuje sa srednjim vekom, koja su pravila svih oblasti, kakvu opremu koriste, kako se boduju, koji su turniri, kako mogu da se pridruže itd.
U toku tribine održaće se mala koreografska borba na bini koja neće trajati više od par minuta, gde će gledaoci moći da vide u praksi kako se svaka disciplina razlikuje.
Učesnici:
LARP prezenter: Marko Živanović
HEMA prezenter: Dušan Kovija ili Jakov Gavrić
Bohurt prezenter: Nemanja Apatović
Ispitivač: Nemanja Banović
Nastupaju: Ekipa Crvenih Gavranova, Angeleon, Beli Vukovi, Terca i Beli Orlovi
Glavni organizator: Nemanja Banović, Crveni Gavranovi Novi Sad
Pomoćni organizator: Kristina Stojković

Tribina: Srpski pisci u epskoj fantastici
Govore: Dimitrije Stevanović, Ivan Branković, Nebojša Petković, Miloš Petković, Zoran Petrović, Milena Stojanović

Cosplay takmičenje
Tema takmičenja je opšta, tip nastupa je Catwalk.
– Mogući su originalni likovi i postojeci likovi iz književnosti, filma, stripa, stonih i video igara iz domena fantastike. Originalni likovi moraju da budu iz domena Fantastike.
– Na takmičenju se može učestvovati sa već nošenim kostimima i kostimima koji su nagrađivani na nekom od takmičenja.
– Drugog dana festivala učesnici takmičenja koji su se prijavili pre poslednjeg termina (25.01.2018. u ponoć) ostvaruju besplatan ulaz na Festival. Potrebno je javiti se volonterima sa spiskom koji će biti na ulazu.

Prijavljivanje za takmičenje je moguće i na sam dan takmičenja, ali takmičar tada snosi troškove ulaznice.

– Na takmičenju je dozvoljeno OC, Crossplay, Genderswap, Mesap, Kostim rađen po nekom FanArtu. Nakon oblačenja učesnici mogu šetati kroz festival, niste dužni da budete u garderobi do minimum pola sata pred takmičenje. Obratite pažnju na urednost, posto niste sami i slobodno pomozite jedni drugima, ako je potrebna pomoć.

– Za prijavu potrebno je navesti sledeće:
⦁ Ime i prezime takmičara.
⦁ Ime lika.
⦁ Franšiza ili OC.
⦁ Kontakt koji uključuje broj telefona, link ka FB profilu i e-mail takmičara.
⦁ Ako je takmičaru potrebna pomoć da se obuče u kostim mora biti navedeno u prijavi.

Komentari