PREMIJERA FILMOVA POLAZNIKA RADIONICE ATELJE VARAN BALKAN // NOVI SAD 2023.

Premijera filmova polaznika radionice dokumentarnog filma Ateljea Varan održaće se u subotu 5. avgusta u Kulturnom centru Novog  Sada sa početkom u 17 časova. Ove godine je na radionici nastalo devet filmova, te će devetoro polaznika imati svoje filmske debije.

 

Polaznici ove intenzivne radionice imali su prilike da se upoznaju sa procesom stvaranja filma i da u roku od sedam nedelja savladaju osnove filmskog sveta. Njihovo učenje i razvoj u toku radionice pratili su mentori i eksperti iz sveta filma.

Glavni mentori radionice su, kao i do sada, bili Jean-Noël Christiani i Dragan Nikolić, uz pomoć tehničara Branka Banjanina, asistentkinje Isidore Bulatović i supervizora montaže Vladimira Šojata. Na filmovima su radili i profesionalni montažeri: Aleksandar Stojanov, Brane Klašnja, Jaroslav Kolar, Zlatko Zlatković i Goran Mijić. Gostujući predavači radionice bili su: Želimir Žilnik, Miloš Drndarević, Vladan Obradović, Jovan Milinov – Toba i Jovana Nikolić.

Ovo je drugi put da se radionica dokumentarnog filma pod patronatom čuvene škole Atelje Varan iz Pariza održava u Novom Sadu. Nakon pauze od 14 godina i poslednje radionice koja je održana 2007. godine, radionica dokumentarnog filma održana je po treći put u Srbiji, uz podršku i tesnu saradnju sa Domom omladine Beograda.

Radionica je realizovana uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Srbije, Filmskog centra Srbije, Grada Beograda, Grada Novog Sada, Ministarstva inostranih poslova Republike Francuske i Francuskog instituta, a u saradnji sa Institutom za razvoj publike, Akademijom umetnosti i Kulturnim centrom Novog Sada.

Učesnici radionice:

Ivana Aćimović

Rođena je na Zlatiboru 1993. godine. Trenutno zavrsava MAS Digitalnih umetnosti na Fakultetu za medije i komunikacije. Radi kao nastavnica francuskog, srpskog i engleskog jezika. Ona je alumni Filmskog edukativnog centra „Interakcija“ iz Požege, gde radi i kao prevodilac. U svom filmu, Ivana snima život dece održivih zajednica koje se nalaze u Šumskoj, na predelu Fruške gore. Tu se nalazi i jedini vrtić u Srbiji na otvorenom, u prirodi, koji se bazira na principima Montesori obrazovnih metoda. U njenom filmu, staratelj je prisutan i strpljiv, a povezanost roditelja i dece u dosluhu s prirodom je očita. Upoznajući se sa ovim svetom, Ivana se ujedno vraća u svoje detinjstvo.

Luka Beatović

Rođen je 1995. godine u Novom Sadu. Bavi se muzikom, a nema prethodnog iskustva u oblasti filma. U svom filmu Luka prvo snima ambijentalni zvuk mikrofonom, kojim potom manipuliše i stvara kompoziciju glavnog karaktera, nakon čega koristi sliku da ilustruje zvuk. Njegovo delo je proizvod step by step radnog procesa, po uzoru na model dizajnera zvuka i kompozitora Daniela Deshaisa.

Jovana Berar

Rođena je u Zrenjaninu 1996. godine. Student je IV godine na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, na smeru Kamera. Jovanin film je o Marti, slikarki i profesorki u penziji. Marta je velikodušna osoba koja brine o sedam mačaka, dvama psima, dvema kokoškama, bivešem partneru Viliju i jednom televizoru.

Aleksandra Gulan Dell Aquila

Rođena je 1976. godine u Beogradu, gde je stekla zvanje diplomiranog inženjera tehnologije. Nema prethodnog filmskog iskustva. Aleksandra je napravila film o Strahinji, članu parakajakaške reprezentacije Srbije koji je imao tešku saobraćajnu nezgodu, zbog koje je promenio način života. Da li će Strahinja uspeti da se kvalifikuje za Paraolimpijske igre?

Jovana Gojković

Rođena je 2001. godine u Novom Sadu. Završila je Visoku zdravstvenu škola strukovnih studija u Beogradu. Nema rethodnog filmskog iskustva. Jovanin film nas uvodi u ogromnu organsku farmu i prati radnu nedelju njenih radnika. Krajem nedelje, porodice sa decom dolaze na berbu organskih proizvoda.

Sara Kecman

Rođena je 1998. godine u Novom Sadu, gde je završila Osnovne akademske studije fotografije na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Ovo je njeno prvo filmsko iskustvo. Sara nas kroz svoj film sprovodi kroz svoja razmišljanja, preispitivanja i strahove. Dok vozi bicikl i obavlja svakodnevne aktivnosti sa svojom majkom, upoznaje nas sa svojim trenutnim stanjem.

Dušan Smole

Rođen je u Beogradu 1974. godine. Po zanimanju je inženjer građevinarstva. Dušan nas vodi u selo Neštin, poznato po vinu, a put koji vodi do ovog specifičnog mesta prolazi kroz Evropsku uniju, preko Hrvatske. Najobičnije putovanje meštana ovog sela zahteva puno administracije i prelazak preko četiri granična prelaza, gotovo svakodnevno. Kako se Neštinci suočavaju sa ovom nelagodnom situacijom?

Ganja Nikolić

Rođena je u Nišu 1997. godine. Po zanimanju je master komunikolog i student Srbistike. Na radionicu je došla bez prethodnog filmskog iskustva. Njen film prati Nikolu, ornitologa i ekološkog aktivistu, koji studira DAS ekologije na Prirodno-matematičkom fakultetu u Novom Sadu. Njegovo interesovanje je posmatranje i prstenovanje ptica. Na taj način se upoznaje sa njihovim životima i migracionim tendencijama.

Stefan Nikolić

Rođen je 2006. godine u Beogradu, gde pohađa Srednju baletsku školu. Njegov prvi film je o City Hostelu, koji objektivno ne zaslužuje da dobije ni jednu jedinu zvezdicu. Iako je hostel u očajnom stanju i čeka najavljeno rušenje, bašta ovog hostela je nešto potpuno drugo. Kafić posećuju uglavnom gosti hostela, što im pruža alternativu života. Neda, Sara i Aleksandra su konobarice koje muzikom i svojom pozitivnom energijom daju drugu dimenziju ovom mestu. Miloš, recepcioner hostela i propovednik opskurne teologije, čašćava goste hostela i posetioce kafea svojim propovedima i samoukom kiropraktikom, a među čašćenima je i taksista Ivan.

Projekcija filmova polaznika ovogodišnje radionice se organizuje u Kulturnom centru Novog Sada 5.8.2023. u 17 časova.

Komentari