Premijera: “STENA I KOTUR”

“Stena i kotur”, jedinstvena scenska postavka, koja u sebi kombinuje elemente pozorišne predstave, stand up-a i koncerta, premijerno će biti izvedena 4. oktobra od 20h u Velikoj sali Doma omladine Beograda. U predstavi učestvuje dvoje glumaca (Daniel Sič i Jelena Gavrilović) i trojica muzičara koji izvode živu muziku (Dušan Bezuha na gitari, Branko Isaković basista i Dejan Nikolić bubnjar).

Cena ulaznice: 666 dinara

Tekst su zajedno napisali Dr Aleksandar S. Janković i Vladimir Aleksić. Pisali su, zapravo, odvojeno, a onda su spojili ono što su uradili.

Naslov “Stena i kotur“ je direktni, sirovi i surovi prevod engleskog termina “rock and roll”. Ponekad stvari treba nazvati pravim imenom.

Glavni lik (Đavo, igra ga Danijel Sič) nam priča istoriju rokenrola želeći da nas ubedi da odustanemo od života bez kreativnosti. U tome mu pomažu Mala (Jelena Gavrilović) i Bend „Stena i kotur“.

Kroz predstavu saznajemo mnoštvo zanimljivih detalja iz istorije rokenrola i iz biografija muzičkih velikana i slušamo u originalnom izvođenju neke od najznačajnijih rokenrol pesama.

Predstava traje oko 100 minuta i ima jednu pauzu.

Posebno je zanimljivo što „Stena i kotur“ ponekad ima i goste, pa publika ne zna koje će izvođenje predstave gledati – predstava se menja, a sa njom i učesnici.

REČ REDITELJA VLADIMIRA ALEKSIĆA:
Ne odlazi mnogo nas u pozorište. Ne ide nas puno ni na koncerte. O bibliotekama da i ne govorim. Muziku kod kuće ne slušamo. Retko se i smejemo.
„Stena i kotur“ ima za cilj da vas podseti da sve nabrojano treba raditi.
Ovo je nešto što niste videli.
Pokušali smo da zaplovimo u novi žanr: pozorište, stand up i živa muzika.
Neponovljivi glumci Daniel Sič i Jelena Gavrilović i bravurozni muzičari sa Dušanom Bezuhom na čelu ne mogu da vas ostave ravnodušnim. Možda ćete to što vidite i čujete voleti, možda ne. Ali sam skoro siguran da ćete u oba slučaja poželeti da nas vidite još jednom.
Puno zabave, znanja, entuzijazma i mašte stvara energiju koja se deli.
Uživajte.

O AUTORIMA:

Vladimir Aleksić
Osnivač i glavni reditelj prvih alternativnih TV programa u nas (“Video Show”, “Beo Sat”, “OK Kanal”, Treći Kanal RTS). Radio za FR3 (Francuska), MTV (SAD), RTL (Nemačka), TVE (Španija). Kao reditelj, scenarista ili koscenarista ostvario preko 800 TV emisija, igranog i muzičkog žanra.

Reditelj velikog broja muzičkih TV spotova, sa nekoliko nagrada na domaćim i medjunarodnim festivalima. Među autorima i izvođačima za koje je radio spotove su EKV, Van Gogh, Električni Orgazam, Riblja Čorba, Disciplina Kičme, Bajaga, Partibrejkers, Bebi Dol, Dejan Cukić, Delča, Piloti, Vlada Divljan, Ljuba Ninković…

Autor je i pokretač serije emisija „Garaža“ koja je na RTS vratila živi rokenrol i reditelj ciklusa muzičkih emisija „Hit meseca“.

Za pesmu „S’one strane duge“ dobio nagradu Beogradski rok pobednik, kao autor teksta i video spota.

Jednim delom svog opusa posvećen programima namenjenim deci. Režirao preko 300 emisija “Laku noć, deco”, kao i 32 epizode kultne TV serije “Metla bez drške”. Igrano-muzička serija “Korak do sna” (čiji je ko-scenarista i reditelj) učestvovala je na Kanskom festivalu.

Za igrane TV programe dobijao je nagrade u Oslu (Norveška), Rimu (Italija) Varni (Bugarska).  

Pokupio je i nekoliko nagrada za reklamne TV spotove.

dr Aleksandar S. Janković
Dr Janković je diplomirao dramaturgiju na klasi Živojina Pavlovića, magistrirao 1998. godine radom “Filmske adaptacije romana Petar Pana – Nedođija kao arhetip imaginarnih mesta a filmu”.

Doktorirao je tezom “Bitlsi kao kulturni artefakt” aprila 2007.godine.

Kao docent predaje na predmetima Istorija filma i Istorija srpskog i jugosovenskog filma od 2007. godine.

Na Univerzitetu umetnosti predaje Pop kulturu, kao prvi predavač tog predmeta u našoj zemlji.

Radio je kao novinar, publicista i kritičar.

 

 

 

Komentari