Premijera predstave “Staklena menažerija”

Po tekstu Tenesi Vilijamsa
Režija: Ana Konstantinović
Dramaturg: Ana Đorđević
Scenografija i kostim: Kaća Todović Krković

Igraju: Zinaida Dedakin, Željko Maksimović, Katarina Dimitrijević i Miljan Prljeta

“Mačka na usijanom limenom krovu”, “Tramvaj zvani želja”, “Staklena menažerija”, “Tetovirana ruža” – dela su kultnog američkog pisca Tenesi Vilijamsa, čija se stogodišnjica rođenja obeležava ove godine (1911 – 2011).

Povodom obeležavanja stogodišnjice rođenja Tenesi Vilijamsa, udruženje “Eho animato”, u saradnji sa ambasadom Sjedinjenih američkih država, Američkim kutkom, Muzejem pozorišne umetnosti Srbije, Domom omladine Beograda i Bibliotekom grada Beograda organizuje niz kulturnih dešavanja u Beogradu.

TENESI VILIJAMS – STO GODINA POSLE

“Ne tražim da me sažaljevate, samo da me razumete – ne, čak ni to – ne. Samo da me prepoznate u sebi, i neprijatelja, vreme, u svakom od nas.” (T. Vilijams)

 
Tenesi Vilijams, jedan od dramskih pisaca koji su obeležili 20.vek, bio je kultna figura američke kulturne javnosti 20.veka, a njegova dela neprestano se izvode na scenama širom sveta. Danas, 2011. godine, u situaciji po mnogo čemu sličnoj onoj iz 30-tih i 40-tih godina prošlog veka kada je Vilijams stvarao, obeleženoj ekonomskom krizom, sukobima u svetu, razvojem nacionalizma i netrpeljivosti, čini se veoma bitnim da se podsetimo svih onih delikatnih priča o ljudskim sudbinama, o nežnosti i emocijama koje je Vilijams uspevao da primeti u haotičnom svetu oko sebe. U zahvalnost za genij koji je zabavljao, ali i probudio mnoge, kao i za brojna dela koja nam je ostavio, vredi preispitati uticaj ovog pisca na današnju kulturnu javnost i publiku.


Petak, 2. decembar u 19h, Američki kutak (Dom omladine Beograda, I sprat)

 
Otvaranje izložbe fotografija izvođenih dela Tenesi Vilijamsa na srpskim scenama u poslednjih 60 godina. Izložba je realizovana u saradnji sa Muzejem pozorišne umetnosti Srbije.  Izložba će biti otvorene do kraja decembra.

Četvrtak, 8.decembar u 18h, Rimska dvorana Biblioteke Grada Beograda

Tribina na temu stvaralaštva Tenesi Vilijamsa. Učestvuju: Uroš Tomić, profesor engleskog jezika (moderator), Simona Čupić, istoričarka umetnosti, Ivana Vujić, pozorišna rediteljka, Danica Ristovski, glumica i Jovan Ćirilov, teatrolog

Utorak, 20. decembar u 20h, Velika sala Doma omladine

Premijera predstave „Staklena menažerija“

Tokom decembra Beograđani će imati priliku da pogledaju i ciklus filmova inspirisanih Vilijamsovim delima, koji će se prikazivati u Američkom kutku.

 

 

Komentari