Predstava “Šekspir: Izgubljeno/nađeno”

Režija: Ivan Vuković // Prevod i adaptacija: Dunja Dušanić
Producenti: Nina Mihaljinac i Miljan Peljević // Kostim: Ljiljana Grujić
Igraju: Milorad Damjanović, Nemanja Oliverić, Bane Jevtić, Suzana Lukić, Katarina Todović – Krković, Andriana Tasić, Katarina Marković, Đorđe Marković, Vladimir Tešović, Jovana Filipović

Predstava Šekspir: izgubljeno/nađeno je deo međunarodnog pozorišnog projekta Kardenio čiji je nosilac Univerzitet Harvard. Autor projekta je Stiven Grinblat, najpoznatiji i najcenjeniji savremeni šekspirolog.

Kardenio je od 2008. do 2011. izvođen u SAD (The American Repertory Theater), u Indiji, Japanu, Južnoafričkoj Republici, Poljskoj, Hrvatskoj, Španiji, Egiptu i praćen je sjajnom kritikom i velikim uspehom kod publike. Sve ove realizacije će, uključujući i beogradsku, 2012. godine biti prikazane na Festivalu svih Kardenija u Njujorku.  

Ova komedija nadahnuta je istoimenom izgubljenom dramom čiji su autori bili Šekspir i Džon Flečer, nastalom na osnovu motiva iz Servantesovog Don Kihota. Navodni rukopis Kardenija objavio je u 18.veku Luis Teobald pod naslovom Double Falsehood („Dvostruka laž“). U savremenom Kardeniju, zaplet Šekspirove i Flečerove drame, javlja se u vidu „drame u drami“ – teksta koji lica izvode u okviru proslave venčanja protagonista. Pored ovog tekstualnog predloška, komad u celini predstavlja pastiš tipičnih elemenata šekspirovske komedije: idlični hronotop šekspirovskih „zelenih svetova“, ljubavno–melodramski zaplet sa ukrštanjem parova i hepi-endom, ljubomorni muž koji od najboljeg prijatelja traži da iskuša mladu udvarajući joj se, afrodizijačko dejstvo poezije  i varljiva granica između pozorišta i stvarnosti, muzička intermeca, lik lude,  kao i druge, suptilnije aluzije.

Domaća adaptacija pod naslovom Šekspir: Izgubljeno/nađeno je komedija o ljubavi, koja se odigrava tokom najljubavnijeg od svih dana – na venčanju. Na tom našem venčanju – da bi bilo zanimljivije – osim vina, muzike i sunčane Italije, tu su još i: Kardenio –  Šekspirov izgubljeni komad, nepozvani gosti, neverstva u cigaret-pauzama, po žbunju i ispod stola, neočekivane prosidbe, plan za ubistvo, još vina, mladost i ludost (a gde su mladi, tu je i šala), klimaks i botoks, trunka političke korektnosti i baš lepi kostimi.

Komentari