Premijera predstave „DEVEDESETE U KRAJU“   

Trideset prva pozorišna premijera Studio Centra „DEVEDESETE U KRAJU“, biće odigrana u sredu 26. i četvrtak 27. februara 2020. godine, sa početkom u 20 časova u Velikoj sali Doma omladine Beograda.

Ulaznice su u prodaji na svim Ticket Vision prodajnim mestima,  po ceni od 500 dinara. Za grupne i školske posete obezbeđen je dodatni popust, a informacije o popustima dostupne su preko Studija Centar.

 

Predstava “DEVEDESETE U KRAJU” je rađena po istoimenom HIT tinejdž romanu, naše mlade spisateljice Jovane Ristić, dobitnice mnogobrojnih nagrada za ovo književno delo.

Priča prati odrastanje jedne generacije tokom devedesetih u Beogradu, dok se celim regionom šire ratna mržnja i strahote, a Srbiju pogađaju sankcije i nemaština. Kriminal, odlazak mladih ljudi u rat, borba za preživljavanje, promocija kiča i šunda, uticaće na potpunu promenu celokupnog sistema vrednosti kod mladih ljudi, čije posledice osećamo i dan danas.  Milica, mlada devojka, sazreva uz najbolju drugaricu upoznajući fenomene koje su devedesete donele – po prvi put ide na splavove, čezne za skupim patikama, sluša nove hitove, sanja da postane manekenka, druži se s dizelašima iz „starije ekipe”, zaljubljuje se u sumnjivog momka iz kraja, ne sluteći koliko sve te naizgled bezopasne potrebe mogu da promene njen život i postave je na klackalicu života i smrti.
Po prvi put iz perspektive jedne devojke, i kroz njenu sudbinu, prikazana je poslednja decenija dvadesetog veka na ulicama prestonice.

Ova predstava, puna dokumentarističkog materijala, ne govori samo o devedesetim, već šalje jasnu poruku mladima o toleranciji, empatiji prema okolini i širenju pozitivnih veza prema osobama drugačije rasne i verske pripadnosti.

„Devedesete u kraju” Jovane Ristić je vešto skrojen i dobro ispripovedan kaleidoskop priča napisanih od strane nekog ko dobro poznaje jezik, književnost i život. A život u devedesetima je bio sve, samo ne lak.

Predstava je namenjena učenicima 7. i 8. razreda osnovnih škola, kao i srednjoškolcima.

*********************

Dom omladine Beograda i Studio Centar i u 2020. godini nastavljaju sa uspešnom realizacijom pozorišnog repertoara za mladu publiku, koji je započet  u proleće 2017. godine. Nakon tri godine uspešne saradnje, realizovane su 4 pozorišne premijere, a odigrano je 54 predstava uz ukupnu posetu od oko 10.500 gledalaca! U novmebru prošle godine, u zajedničkoj organizaciji, održan je i prvi festival edukativnih pozorišnih predstava za mladu publiku Angažman Fest koji je u pet dana posetilo oko 1.500 gledalaca.

Dom omladine Beograda i Studio Centar ovim programima žele da mladim ljudima u Beogradu pruže jedno novo i jedinstveno pozorišno iskustvo iz kojeg će izaći bogatiji za mnoga saznanja koja ih se tiču. Sa druge strane, sklanjanje dece sa ulica i uvođenja u kulturne institucije je zadatak na kojem bi svi iz oblasti kulturnog života trebalo da rade.

Komentari