Predstava: ZAPISI IZ ĆELIJE BR. 12

Predstava se igra u okviru projekta OFF TEATAR PONEDELJKOM Doma omladine Beograda
Scenario, adaptacija i režija: Marina Kovačević
Koscenarista: Đorđe Vasiljević
Produkcija: Okružni zatvor Beograd i Centar za rehabilitaciju imaginacijom
Podrška projektu: Dom omladine Beograda

U predstavi učestvuju glumci – osuđenici: Đorđe Vasiljević, Uroš Milovanović, Milan Jovanović, Miloš Nedić, Dušan Aćin i Marko Špadijer
Cena ulaznice:  300 dinara

 Predstava ”Zapisi iz ćelije broj 12”, svojevrsna je adaptacija dela “Zapisi iz mrtvog doma” F.M. Dostojevskog, uz autorski koscenaristički pečat osuđenika Đorđa Vasiljevića. Predstava je nastala u  saradnji Službe za tretman Okružnog zatvora u Beogradu i nevladine organizacije Centar za rehabilitaciju imaginacijom, a u realizaciji predstave učestvuju lica na odsluženju kazne zatvora u  Okružnom zatvoru Beograd.

Koncept i postavka ove dramske tročinke osmišljeni su od strane predsednice CRI Marine Kovačević, uz asistenciju državnih službenika pri  Službi za tretman OZ Beograd.
 
Predstava se sastoji iz tri čina : Ispovest, Ropstvo i Sloboda,  sa idejom  da osuđenici kroz pozorišnu igru, konkretizujući problem iz uloge koja daje mogućnost da se izmeste u drugost, lakše sagledaju svet sa distance, da ‘isprobaju’ drugačije postavke i da ispolje osećanja.
Predstava je sublimacija ličnog istraživanja pojedinaca – aktera, ali i zajednički fokus ove pozorišne grupe oko jedne pojave i omogućava da se učesnici slobodno i kreativno izraze.
 
Nakon premijere predstave u Okružnom zatvoru Beogradu,održane 27.12.2014. godine,  te nekoliko repriza u okviru matične ustanove, razumevanjem Uprave za izvršenje krivičnih sankcija i uprave Okružnog zatvora Beograd koji su prepoznali kvalitet i potencijal ovog dela, usledila je višemesečna turneja po kazneno popravnim ustanovama u Zabeli, Nišu, Novom Sadu, Beogradu i Valjevu.
Nastup u Domu omladine Beograda, zakazan za 07.09.2015.  godine u Velikoj Sali sa početkom u 19 časova, predstavlja veliko finale projekta i prvo pojavljivanje ove predstave u javnosti, u nekoj od ustanova kulture.

Komentari