Predstava: TRAMVAJ ZVANI ŽELJA

O B A V E Š T E NJ E: Predstava TRAMVAJ ZVANI ŽELJA, koja je trebalo da bude izvedena u sali Amerikana u ponedeljak, 03.02.2014. OTKAZANA JE zbog bolesti člana ansambla.

Kupljene ulaznice mogu se vratiti na Blagajni DOB.

Hvala na razumevanju.

ПОЗОРИШТЕ ПОНЕДЕЉКОМ У ДОМУ ОМЛАДИНЕ БЕОГРАДА.

Цена улазнице: 200 динара, уз ђачку књижицу у продаји 50 улазница по цени од 100 динара.


“Ceo život je sećanje, sem jednog momenta u sadašnjosti koji prođe toliko brzo da ćete ga jedva primetiti.” Tenesi Vilijams

Produkcija: FDU

Režija: Tea Puharić
Kostim: Milica Požar
Scenografija: Neda Spalajković
Muzika: Novak Ašković
Adaptacija/dramaturgija: Jelana Paligorić

Igraju:
Marija Stokić – Blanš
Bogdan Bogdanović – Stenli Kovalski
Anita Stojadinović – Stela
Lazar Đukić – Mič

 

Komad ”Tramvaj zvani želja” Tenesi Vilijamsa napisan 1947. godine, ovenčan je Pulicerovom nagradom i doživeo je nebrojeno izvođenja širom sveta. U mikrosvet bračnog para Kovalski ulazi Blanš, sestra Stele Kovalski, glavni lik ovog komada, nesrećna žena čija je sudbina ogledalo svih ostalih junaka.  

U poratnom svetu problemi koji su preovladavali ticali su se oslobađanja kako društva, tako i pojedinca. U vreme izlaska drame, Simon de Bovoar piše ”Drugi pol”, posle koga ništa neće biti isto. Blanš i Stela Tenesi Vilijamsa dve su strane istog ptroblema društva – nezapolsenosti. Nezaposlenost koja stvara finansijsku zavisnost od muža od koga trpi nasilje (Stela) i nezaposlenost usled koje živci popuštaju i vodi se lascivan život (Blanš). Jedna žena slomljena je od trenutka udaje (Stela), ali to prihvata kao normalno stanje. Druga žena (Blanš) biće slomljena jer je odbila da prihvati polu-život svoje okoline.

Predstava mlade rediteljke Tee Puharić govori o sukobu imaginarnog i realnog, negde na poslednjoj stanici, na margini, tamo gde je nakad bio život. Blanš nije luda, ona je samo umorna i ”preemotivna”. Iako će se termin over emotinal pojaviti mnogo kasnije, on je taj koji je Blanš odveo tamo odakle se neće vratiti. Ona nije patološki lažov, ona samo ne podnosi stvarnost. I to je potpuno legitiman životni izbor. Ili bi trebalo da bude? Blanš, zapravo, želi da bude voljena. I da nekako sve bude u redu.

Tea Puharić apsolvent je Pozorišne i radio režije na FDU u Beogradu, koji je upisala u klasi prof. Nikole Jevtića i asistenta Alise Stojanović, a predstavu ”Tramvaj zvani želja” je režirala kao ispitnu vežbu treće godine u klasi prof. Ivane Vujić i asistenta Ane Đorđević. Asistirala je na projektima u više beogradskih pozorišta, imeđu ostalog na njoj najdražem projektu – mjuziklu ”Producenti” Pozorišta na Terazijama.

Komentari