Predstava: SLAVA

Po tekstu Dragana T. Tomića
Igraju: Borivoje Kandić, Ana Jovanović, Lazar Miljković i Ivana Janović
Režija: Dragan T. Tomić
Golub Dren, samozvani vojvoda i komadant Srpske garde, glavni je lik u drami “Slava” Dragana T. Tomića koju je napisao 1992. godine. Golub se sa nekog ratišta u Hrvatskoj vraća kući gde zatiče na samrti oca generala Mitra Drena.

U kući su sinovac Nenad koji je njegova sušta suprotnost, doktorka Vesna Jurković, izbeglica iz Zagreba, koja neguje generala i Nenadova devojka Maja, voditeljka na televiziji. Dok general u njihovom prisustvu umire, među prisutnima je pravi haos u kome dominira “vojvoda” Golub u nastojanju da ih sve potčini i “osvesti” ko su. Ponaša se siledžijski sa pozicije svoga zvanja i ubeđenosti da vodi pravedan rat protiv svih mrzitelja Srba. Lik Goluba Drena je izmišljen, pa nije uredu da oni koji se prepoznaju, čak i u vladajućim krugovima, progone autora, kao što su ga 1981. godine progonili prvoborci prepoznavši se u predstavi “Raskršće”.

 

Dragan T. Tomić rođen je 17. marta 1941. godine u Ševaricama u Mačvi.  Osmogodišnju školu završio u selu, a gimnaziju u Šapcu i Rumi. Pravni fakultet završio u Beogradu. Kao pravnik radio u Jugoslovenskom rečnom brodarstvu, kao sekretar Šumarskog fakulteta do 1988. godine, a kao advokat od 1988. do 2006. godine. Živi sa porodicom u Beogradu.

Književnim stvaralaštvom se bavio još kao gimnazijalac. Prvi je dobitnik nagrade „Branislav Nušić“ 1980. godine za dramu „Raskršće“. Početkom osamdesetih godina „Raskršće“ je  igrano prvo u Ljubljani, pa u Beogradu (Jugoslovensko dramsko pozorište), Kragujevcu, Šapcu, Mostaru, Zaječaru, Nišu i Prištini. Drama „Rukavice“ je istovremeno igrana u više pozorišta u Srbiji i Parizu. Drama „Šiptar“ izvedena je 1987. godine u Subotici u režiji Ljubiše Ristića i igrana je sa velikim uspehom širom Jugoslavije i na gostovanjima u Americi. Za dramu „Pseća kućica“ dobio je nagradu „Branislav Nušić“ 1990. godine. Napisao je dvadesetak drama koje su većinom igrane i gotovo sve objavljene u ediciji „Savremena srpska drama“. Osnovao je i izgradio svojim sredstvima „Teatar na Savi“  u kojem su se proteklih dvadeset pet godine dešavali značajni pozorišni programi.

Pored dramskog stvaralaštva bavi se i pisanjem romana. „Prosveta“ je objavila pet: „Škripac“, „Čekajući majku“, „Kratak predkid udovičkog staža“, „Vrtložnik“ i „Uvoštena mama“. Poslednji roman „Pesnikova torba“ objavila je izdavačka kuća „Armon“.

Komentari