Predstava “OSTACI”

Autor: Vuk Bošković. Reditelj: Andrej Nosov.
Kompozitorka: Irena Popović Dragović.
Igraju: Jelena Graovac, Miloš Timotijević i Irena Popović Dragović.
Cena ulaznice: 600 dinara.

Predstava „Ostaci“ nastala je u koprodukciji Hartefakta i festivala Dev9t, uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. Premijera predstave „Ostaci“ izvedena je u junu 2016. godine u okviru festivala Dev9t.

Komad o nesrećnim i mrtvim ljudima. Oni pokušavaju da srede svoje intimne živote i međusobne odnose ispunjene ljubomorom, psihoaktivnim supstancama i tragovima ljubavi, dok se paralelno istražuju ratni zločini. Odnosi između njih su zamršeni, opterećeni prošlošću, prećutkivanim svakodnevnim problemima i strahovima vezanim za budućnost. Svako od njih istovremeno i sumnja da ga svi ostali lažu, zbog čega je jako povređen, ali je takođe uveren u ispravnost svoje odluke da nikad nikome ne kaže istinu. Njihov manjak iskrenosti u privatnim životima u suprotnosti je sa požrtvovanim pokušajima da otkriju i dokažu da je sam (izmišljeni) vrh današnje vojske učestvovao u (izmišljenom) ratnom zločinu u (izmišljenom) selu na Kosovu. „Ostaci“ se bave likovima koji su potpuno svesni da su šanse da razotkriju počinioce ratnog zločina i „privedu ih pravdi“ podjednako male koliko i šanse da će svako od njih „živeti srećno do kraja života“, ali oni su spremni da urade bilo šta da bi ostvarili i jednu i drugu stvar (sve dok na kraju, naravno, ne odustanu od svega).

Ovo je pozorište u kojem se ne sedi. Ovo je pzorište u kojem se funkcionalno i udobno odeva. Ima dima, nema vazduha, polu je mračno i svašta može da se desi. Molim Vas da od odlaska na pozorišnu predstavu ne pravite dramu. Visoke štikle i sve što ste spremili za izlazak nisu izbor koji savetujemo.

Andrej Nosov, reditelj

Komentari