Predstava: Lekcija

U Domu omladine Beograda gostuje Akademsko pozorište “Branko Krsmanović”, najstarije studentsko pozorište na svetu osnovano 1922 godine. Premijerna obnova i 90. izvođenje predstave “LEKCIJA” po tekstu Ežena Joneska, u režiji Vladimira Cvejića. U predstavi je od premijere, oktobra 2005. god. igralo 25 glumaca od kojih je 7 upisalo ili diplomiralo glumu.
Trajanje: 60 min. Cena ulaznice: 200 dinara.            

Predstava sa najviše nagrada i najvećim brojem izvođenja u istoriji Akademskog pozorišta. 26 nagrada na 10 festivala: Lijež, Viljnus, Pečuj, Minsk, Zagreb, Skoplje, Trebinje,Novi Sad, Niš, Kragujevac, Ruma…                                                                                                                                          

Uloge:  

Učenica 1: Isidora Jevtović

Učenica 2: Ksenija Dunjić

Učenica 3: Tijana Lazić Marjanović

Profesor: Milan Veljković

Profesor 2: Nenad Sparić

Profesor 3: Stefan Mladenović
Služavka: Mirjana  Zeljković

Gostovanja u Beogradu: Atelje 212 (mala scena), UK “Vuk Karadžić” (scena ,,KULT“), FDU, scena “Mata Milošević“, Studentski kulturni centar,  Dom kulture ,,Studentski grad“…  
Novo čitanje Ežena Joneska, klasika teatra apsurda.

Postavka i pristup komadu potvrđuju sveprisutnost i aktuelnost apsurda kao naše svakodnevice, i čak možemo reći, kao načina života. Radnja je prenesena na teren  TV studija, gde se “Profesori”  i  “Učenice” u direktnom prenosu takmiče u znanju i neznanju. Ultimat fajt informacijama  pred publikom koja aktivno učestvuje u spektaklu koji se uživo emituje kao video projekcija.

Akademsko pozorište “Branko Krsmanović” je dobilo poziv za novoosnovani Svetski festival studentskih pozorišta “KESTENBURG” koji se održava u Banja Luci u periodu od 31. jula do 9. avgusta 2015.godine. Pored predstave “Lekcija”, Akademsko pozorište će na festivalu nastupiti sa još jednom predstavom,. To je satirični kabare ,,Ruvenzori“  po tekstu Bele Hamvaša.

Komentari