Predstava „BANjA ROBIJA“

Organizacija: ApsArt Centar za pozorišna istraživanja, JUKOM, BG centar za ljudska prava i Dom omladine Beograda
Cena ulaznice: 200 dinara

Predstava „Banja robija“ je jedinstven pozorišni projekat na našim scenama budući da je nastao od priča i ispovesti prikupljanih tokom tri meseca rada sa više od 300 osuđenika u srpskim zatvorima.

Ove priče postale su dokumentarna građa dramskog komada koji prikazuje stanje u srpskim zatvorima kroz konkretne slučajeve, direktno i bez uvijanja. Dokumentarnost  nije međutim jedini kuriozitet ovog projekta.  

Predstava je osmišljena kao jedna vrsta javne diskusije. Publika je pozvana da se nakon izvođenja uključi u interevncije na sceni, razgovor i  diskusiju i zajedno sa učesnicima pokuša da nađe rešenje za prikazane probleme.

Predstavu izvodi pozorišna trupa u kojoj, između ostalih, igraju i bivši osuđenici. To znači da je ovo kompletno zaokružen proces u kome bivši osuđenici igraju priče iz zatvorskog života nastojeći da javnosti saopšte istinu o zbivanjima iza zidova.  

Predstava će biti prikazana pred više od 1200 osuđenika u zatvorima širom zemlje. Do sad je odigrana u tri zatvora i predstoji još izvođenja. Svi oni će moći da kažu svoje mišljenje i svoje probleme, isto kao i pozorišna  publika kojoj će predstava biti prikazana u većim gradovima Srbije.

Najurgentniji predlozi i rešenja biće predstavljeni nosiocima javne vlasti koji trenutno rade na izradi predloga Zakona o izvršenju krivičnih sankcija.

Upravo zbog svega iznetog, projekat u okviru koga se izvodi „Banja robija“ zove se „Od kršenja do stvaranja zakona“.  To je jedinstvena prilika osuđenim licima da se njihov glas čuje a njihova iskustva postanu konstruktivna osnova za rešavanje konkretnih problema u kaznenom sistemu.
 
Igraju:
Aleksandar Ćaćić
Dragan Miševski
Aleksandar Lazić
Aleksandar Mijušković

Dramatrug: Bogdan Španjević
Kostim i scenografija: Boris Čakširan
Muzika: Suzana Sumrah i Bruno Božić
Režija: Aleksandra Jelić

Fotograf: Nebojša Petrović

Komentari