Plesna predstava “Mesto za nas”

U OKVIRU PROGRAMA OFF TEATAR PONEDELJKOM. Cena ulaznice: 300 dinara.

Koncept, koreografija, izbor muzike i kostimi: Milan Bačkulja i Miloš Kecman
Asistent koreografa: Ana Ivančević. Autor teksta: Sandra Nešović. Svetlo: Dejan Tašin. Obrada zvuka: Marko Đukić
Igrači: Milica Miladinović, Tijana Šebez, Ivana Kozomara, Čedomir Radonjić, Andjelka Petrović, Miloš Kecman i Milan Bačkulja.

O predstavi: Plesna predstava “Mesto za nas” je svojevrsni poziv da zaronimo u svoje dubine, te da se potom osvrnemo oko sebe, jer je to jedini način da razumemo svet koji nam nije uvek naklonjen…

 Tema različitosti u našem društvu je večito sklizak teren, mnogostruko proučavana i opevana, ali moguće je da nikada neće biti do kraja spoznata. Ovo je pokušaj da se publici kroz ples približi položaj pojedinaca kao predstavnika raznovrsnih grupa koje, iz ovog ili onog razloga, bivaju nepravedno odgurnute u stranu. Duboko lične priče se prepliću u zajedničkom traganju za onim trenutkom koji donosi mir i spokoj. Sedmoro igrača kroz tok predstave teže ka tome da pronađu svoje mesto u nepreglednoj dolini mogućnosti, koje mogu da prepoznaju samo oni koji otvore oči i, pre svega, koji su spremni da vide. Koreografi crpe inspiraciju iz svog okruženja koje je sklono netrpeljivosti i diskriminaciji svake vrste. Vreme je da se zapitamo kolika je naša uloga u svemu tome i šta možemo da učinimo da, namesto odbacivanja i osude, progrlimo ovaj svet onakav kakav nam je dat: sa svim njegovim nijansama. Kucnuo je čas da se izdignemo i napustimo ukalupljene pravce, pa da zajedno zaplešemo ka nekim visinama koje će nas, tek tada, učiniti istinski vrednim ljudima. Moj, tvoj, naš položaj zavisi od moje, tvoje i naše spremnosti da poletimo. Došlo je doba da prave vrline progovore… neka ovoga puta to bude kroz ples.

Biografije autora:

Miloš Kecman i Milan Bačkulja su mladi koreografi dobitnici nagrade “Ohrabrenje” na Festivalu koreografskih minijatura za minijaturu “Devojka se suncu protivila” zajedno sa Milicom Jević. Usled te nagrade nastaje plesna predstava “Raskršće” od istih autora, premijerno izvededna na BELEF festivalu 2013 godine u produkciji Udruženja baletskih umetnika Srbije. Sledeće godine imala je svoje znaćajno izvodjenje na zatvaranju Festivala koreografskih minijatura u Beogradu. Predstava je otvorila filmski festival SOFEST, a igrana je I na drugim scenama širom zemlje.

Miloš Kecman je stalni član i solista baleta Narodnog pozorišta u Beogradu od 2004 godine. Prošao je kroz celokupan repertoar i ostvario se u mnogim ulogama klasičnog i savremenog repertoara. Završio je baletsku školu “Lujo Davičo”, pohađao mnogobrojne seminare iz oblasti klasične i savremene igre. Dobitnik nagrade “Dimitrije Parlić” 2010. god, zajedno sa ostalim igračima predstave “Sechs Tanze”. Radio je sa čuvenim koreografima kao što su Jiri Kiliyan, Marie Claude Pietragala, Paul Lightfoot, Staša Zurovac, Renato Zanela kao i sa domaćim autorima: V. Logunov, Z. Marković, L.Pilipenko. Gostovao je u produkcijama BITEF Dance Company sa predstavom “Otelo” i Madlenianum Opera and Theater u predstavama “Severna Bajka” I “Wolfgang Amade”. Sa baletom Narodnog Pozorišta gostovao u Evropi, Južnoj Americi i Africi.

Milan Bačkulja je stalni član Ansamla KOLO iz Beograda od 2004. godine, gde je prošao kroz celokupan igrački i pevački repertoar. Pohađao je i držao mnoge seminare iz oblasti folklorne igre u zemlji i inostranstvu (Belgija, Japan). U mnogobrojna gostovanja spadaju ona u SAD, Kanadi, Japanu, Kini, Nemačkoj, Austriji, Belgiji i dr. Svoje srednjoškolsko obrazovanje je stekao na Novom Zelandu, a ostatak školovanja na Beogradskom Univerzitetu.

 

Veliko hvala:
Kompanija Capital Australis d.o.o.
Škola baleta TUTU    

Komentari