NOĆ PERFORMANSA-PROGRAM

Tokom jedne noći, ljubiteljima savremene umetnosti predstaviće se konsekutivnim nizom peformansa više istaknutih umetnika iz Hrvatske i Srbije. Posetioci će biti u prilici da uživaju u intervencijama i kreacijama iz domena izvođačkih umetnosti, i to u prostoru čitavog Doma omladine – salama i holovima. “Noć performansa” je inovativna forma koja s jedne strane parafrazira formu Noći muzeja ili Noći reklamoždera, a s druge strane podseća na jednu veliku žurku.

LIMIT – Live Art Festival. Ulaz je besplatan.

 

Ovaj program, na koji će ulaz biti besplatan, realizuje se u saradnji sa zagrebačkim festivalom Perforacije, koji je prvi na našim prostorima pokrenuo ovakvu vrstu dešavanja.

U “Noći performansa” učestvovaće hrvatski umetnici Željko Zorica, Vlasta Delimar, Milan Božić i Siniša Labrović. Iz Srbije će nastupiti umetnički par Ljiljana Tasić i Dušan Broćić, kao i Biljana Kosmogina.

RASPORED PERFORMANSA:

1. Vlasta Delimar – Ciklus: Erszebet Bathory”Klub DOB 22.00h – 22.30h
2. Ljiljana Tasić i Dušan Bročić – “Usko grlo”Kancelarija na mezaninu kod Velike sale 22.00h – 02.00h
3. Biljana Kosmogina – “P” KampanjaHol u prizemlju 22.30h – 23.00h
4. Siniša Labrović – “Bez naziva (za Pitera)”Backstage sale Amerikana 23.00  
5. Vlasta Delimar i Milan Božić – “Apsolutni umjetnik (sjećanje i osjećaj) Antonio Gotovac Lauer”Klub DOB 23.30
6. Željko Zorica: “Digitalizacija spomeničke baštine i njena komercijalna eksploatacija”Klub DOB 24:00h
 
U Klubu DOB DJ program do 04h uz DJ Grasshopera

———————————————————————————–

ŽELJKO ZORICA, Hrvatska
“Digitalizacija spomeničke baštine i njena komercijalna eksploatacija”

Rad “Digitalizacija spomeničke baština i njena komercijalna eksploatacija” deo je veće celine čiji početak datira u 1983. godini kada se prvi put Željko Zorica poziva na radove i tekstove doktora H.C. Zabludovskog.  Zabludovsky, naime, dugi niz godina pokušava da sagleda komercijalnu vrednost spomeničke plastike i spomen ploča koje su većinom u vlasništvu gradova na čijim su pročeljima zgrada podignute. Kako je Zabludovsky primetio, ljudi izrazito retko zastaju i čitaju šta u stvari piše na spomen pločama. Pala mu je na pamet ideja, čiji je Zorica sledbenik, da se u dogovoru s nosiocima prava dogovori najam spomen ploča. U tu svrhu ponuđena je varijanta zamene nezgrapnih i teških kamenih ili metalnih ploča laganim monitorima koji će određeno vreme emitovati tekstove ili slikovni materijal koji se odnosi na osobu ili događaj radi koga je ploča podignuta. Ceo projekat odvijaće se iz centra novonastale korporacije koja će rukovoditi kompletnim poslom.

Umetnik Željko Zorica rođen 9. 12. 1957. Sredinom 70-ih prošlog veka počinje da radi sa alternativnom pozorišnom grupom Kugla Glumište koja je na prostorima bivše Jugoslavije delovala od 1975. do 1983. Nakon raspada grupe osniva pozorište Ulješura, pa grupu ZZOT koja istražuje medij stripa i vizuelnih umetnosti. Sredinom osamdesetih pokreće pozorišne  grupe Kačinsky Troup, pa Uplašene žirafe. Osim rada u pozorištu (scenograf, lutkar, reditelj, pisac) simultano radi grafički dizajn, strip i ilustracije, snima dokumentarne filmove i objavljuje knjige i slikovnice. Njegove akcije su lepljenje zatečenih stanja iz kojih nastaju nove situacije u kojima se često ne može predvideti kraj.  Dobitnik je više nagrada u raznim umetničkim disciplinama (dizajn, strip, scenografija, socijalne akcije). Radi u Zagrebu.

Izvode: Željko Zorica, Viktor Krasnić
Produkcija: Perforacije i Studio Artless


 

VLASTA DELIMAR, Hrvatska
“Ciklus: Erszebet Bathory”

Erszebet Bathory  je istorijska ličnost koju prati legenda o brojnim okrutnostima, a poznata je i kao prva vampirica, žena koja za sobom nosi teret brojnih ubijenih devojaka u Mađarskoj krajem šesnaestog i početkom sedamnaestog veka. U viziji Vlaste Delimar Bathory je snažna likovna jedinica, boja, emocija, estetika, želja i senzacija, pa i sugestija. Njena čežnja za lepotom je poput divlje trešnje, ona je poezija teskobe nesigurne osobe koja vidi spas samo u onom spoljnom, bele i glatke kože. Strašna je muka biti voljena samo na površini. Ali zato još postoji i vlastita smrt kroz koju se može doživeti najbrži put u „večnost“.
Izvode: Vlasta Delimar, Milan Božić
Produkcija: Perforacije

VLASTA DELIMAR I MILAN BOŽIĆ, Hrvatska
“Apsolutni umjetnik (sjećanje i osjećaj) Antonio Gotovac Lauer”

Ovaj kompleksan projekat sećanje je na delovanje jednog savremenika koji je imao posebno važan uticaj na likovno – performersku scenu u Hrvatskoj.
Kroz poslednjih šest godina intenzivnog druženja Božić, Delimar, Lauer iz koga je proizašao zajednički performans u Ilici  02.09. 2009. pod naslovom „Dva muškarca i jedna žena“ (Hrvatska remek  – djela) nastao je i niz tzv. privatnih performansa koji su  se nastavili održavati i nakon smrti Antonija Gotovca Lauera. Prvi posthumni privatni performans izveden  je za vreme samog poslednjeg ispraćaja Antonia Gotovca Lauera na groblju Mirogoj.
„Kako nismo mogli preuzeti odgovornost da se brinemo za umjetničku ostavštinu koju nam je Antonio Gotovac Lauer za života ponudio, odlučili smo se nakon njegove smrti na jedan veći projekt pod naslovom Apsolutni umjetnik (Sjećanje i osjećaj) Antonio Gotovac Lauer  koji je imao intenciju da se njegov život i rad valorizira kroz prizmu drugog umjetnika.“
Cilj projekta bio je da se izvode akcije i performansi u više gradova Hrvatske u kojima je Gotovac delovao (Zagreb, Rijeka, Koprivnica, Split, Štaglinec i Dubrovnik).
Nakon izvedenih akcija u Hrvatskoj, performansi su nastavljeni u Veneciji, Londonu, Parizu i Beogradu.

Izvode: Vlasta Delimar, Milan Božić
Produkcija: Perforacije

Vlasta Delimar rođena je 1956. g. u Zagrebu. Završila je Školu primenjene umetnosti u Zagrebu (smer grafike), te studirala istoriju umetnosti i etnologiju. Učestvovala je u osnivanju Art magazina 1975. u Zagrebu. Član je Hrvatskog društva likovnih umetnika i Hrvatske zajednice umetnika. Izvela je 30-tak različitih performansa, napravila 50-tak samostalnih i oko 200 kolektivnih izložbi u Hrvatskoj i inostranstvu.  Danas vodi umetničku organizaciju „Moja zemlja, Štaglinec“. Ne podržava identifikaciju ili pripadnost bilo kojoj ideologiji, religiji, političkoj stranci ili državi. Zalaže se za ljudska prava, slobodu individue, poštovanje različitosti i ekološku svest.

Milan Božić
, rođen je 1958. u Zagrebu. Od 1999. radi performanse zajedno s Vlastom Delimar i samostalno. Prvi zajednički performans  „Razgovor s ratnikom ili žena je nestala“ izveden je u Tvornici, Zagreb. 1999.  Projekat Apsolutni umjetnik (sjećanje i osjećaj) Antonio Gotovac Lauer, Vlasta i Milan su predstavili ove godine u sklopu Međunarodnih susreta umetnika u Štaglincu, koji je takođe bio posvećen Laueru. Osim redovnih Milanovih performansa na ovim susretima, treba izdvojiti i video film „Tom volim te”. (2010.)

 

 

 

SINIŠA LABROVIĆ, Hrvatska
“Bez naziva (za Pitera)”

Siniša Labrović je odlučio da se posluži ličnom neodlučnošću, ali i anti-definicijskim potencijalima performansa pa je počeo s gotovo ničim – razmišljanjem i dvoumljenjem šta da napravi u Beogradu. Da li nešto s referencama na prošlost do 1990? Ili nešto o periodu 1990-1995, s čaurama metaka koje bi podelio gledaocima? Nešto metafizički? Ili nešto o razdoblju nakon 1995, o dobu mira, saradnje i obostranog uvažavanja, a što uključuje i njegove posete Beogradu kao performera, čoveka i druga? Nažalost, u vreme svog poslednjeg boravka u Beogradu, Siniša je dobio vest da mu je prijatelj poginuo u automobilskoj nesreći. Performans koji će izvesti podsećanje je na taj događaj i posveta prijatelju.
Siniša Labrović rođen je 1965. u Sinju. Vizuelnim umetnostima počeo je da se bavi 2000. godine, a 2005. realizovao je  rad “Stado.org”, u kome su učesnice reality showa bile – ovce. Na 11. Istanbulskom bijenalu 2009. godine predstavio je rad „Postdiplomsko obrazovanje“/“Postgraduate Education“. Od performansa bi trebalo izdvojiti: seriju “Fraze”, “Gloria” (guslarska izvedba tekstova iz magazina Gloria), “Kažnjavanje”, “Obilježavanje” i “Zavijanje ranjenika”. Radovi mu se nalaze u stalnim postavkama Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu, Galerije umjetnina u Splitu i Umjetničke galerije u Dubrovniku.

Izvodi: Siniša Labrović
Produkcija: Perforacije / Dom omladine


LJILJANA TASIĆ / DUŠAN BROČIĆ, Srbija
“Usko grlo”

Samoća uživanja u umetnosti danas je gotovo onemogućena. Iako često u situacijama kad je čovek u gomili on često jeste i sam, kad je zaista sam on to teško da jeste. Izvođačke umetnosti retko se obraćaju svojim gledaocima ‘kao čovek čoveku’, jer u situacijama u kojima je gledalac sam u susretu s prikazanim ili izvedenim uvek se javlja množina, ili barem dvojina. Performans ‘Usko grlo’ beogradskog savremeno-plesno-muzičkog para Ljiljane Tasić i Dušana Bročića tu pluralnu dimenziju rada pokušava da svede na najmanju meru. Reč je o audio radu, ali takvom u kome se unutrašnji ambijent nastavlja na spoljni i proširuje ga. Kriza je prilika, a istorija umetnosti pokazuje da sužavanje spoljnih granica proširuje unutrašnje.

Ljiljana Tasić pripadnica je savremene plesne scene Srbije koja polako sama sebi stvara mesto pod suncem, dok je Dušan Bročić vizuelni umetnik koji je u svet plesa ušao komponovanjem i izvođenjem elektronske muzike za nezavisne produkcije.

Izvode: Ljiljana Tasić, Dušan Bročić
Produkcija: Perforacije / Kultura promjene SC

BILJANA KOSMOGINA
“P” Kampanja


Biljana Kosmogina
najavljuje svoj performans sledećim rečima: “Performans P kampanja predstavlja maštovitu političku parodiju, kandidaturu Vagine (u narodu poznate kao Pička), na predsedničkim izborima, u cilju njenog dolaska na čelo države i velikog preporoda Srbije. Predsednička kandidatkinja Pička, podržana Partijom Narodnih Pičaka, ulazi u trku na predstojećim izborima kako bi rešila državnu krizu, sa čvrstim uverenjem i obećanjem da će Srbija konačno ispuniti zacrtane ciljeve, doživeti preporod i ući u EU i UN kao ravnopravna članica sa odličnim izgledima za prosperitet na svim nivoima (državno-institucionalnom, ekonomskom, socijalnom, kulturnom, privrednom, turističkom etc.), kako bi na taj način stekla trajni ugled i izborila se za dobar rejting u međunarodnoj zajednici.“

Ovaj satirično-politički performans prati prigodan politički govor, atmosfera političkog mitinga i autorska poezija, uz interaktivno učešće publike kao izbornog tela. Politički program ove moćne, u narodu omiljene kandidatkinje, obuhvata ujedinjenje nacije, maksimalnu zaposlenost, trajno blagostanje i napredak na putu u svetlu budućnost bez sukoba, i duhovnog i socijalnog siromaštva.
 
Biljana Kosmogina je avangardna književnica i multimedijalna umetnica iz Beograda. Njene nagrađene priče su uvršćene u tri antologije srpske proze prevedene na italijanski, nemački i albanski jezik, a njena zbirka priča F book je predstavljena na Međunarodnoj slavističkoj konferenciji u Poznanju 2010. godine u oblasti rušenja tematskih i jezičkih tabua. Kosmogina sarađuje sa brojnim časopisima i sajtovima u regionu kao novinarka i kolumnistkinja, angažovana je na polju borbe za ljudska i manjinska prava, a poznata je i po svojim poetskim performansima i aktivnom učešću na mnogobrojnim queer manifestacijama na osnovu čega je proglašena balkanskom queer kraljicom.

Izvodi: Biljana Kosmogina
Produkcija: Perforacije / Dom omladine

Komentari