LIMIT Festival / ILLUMAT

2. LIMIT – LIVE ART FESTIVAL//22-25. novembra 2012. DOB
PREDSTAVE, INSTALACIJE, INTERVENCIJE, PERFORMANSI

ILLUMAT / automat za ilustracije / Ulaz je slobodan!
22.11. 19-23h
23.11. 19-22h
24.11. 17-01h
25.11. 19-22h

 

ILLUMAT / automat za ilustracije / je jedna mašina koja pretvara reči u slike. ILLUMAT je autentična simbioza između teksta i slike, koja daje odnosu čovek i mašina jedan sasvim novi kontekst. Kroz ovu neobičnu i interaktivnu instalaciju beogradskoj publici predstaviće se članovi umetničkog kolektiva ILLUMAT Alexander von Knorre, Stefanie Heidler, Elise Richter i Matthias Lehmann, a njima će se u ovoj akciji pridružiti i lokalni umetnici Dragana Branković, Mane Radmanović, Manja Radić Mitrović, EmaEmaEma i Bojana Petković.

 

ILLUMAT crta sve! Ljubitelj umetnosti zapisuje svoju želju na kupon, koji potom zajedno sa novčanicama po izboru ubacuje u automat. Nakon samo nekoliko trenutaka sa automata može podići ilustraciju na zadatu temu. Unutar mašine su sakriveni umetnici, koji želje i reči zainteresovanih pretvaraju u individualne crteže, nastale kao plod umetnikove mašte i anonimne pisane reči. Ovakva razmena je uzbudljiva i zabavna za sve koji u njoj učestvuju. Sa jedne strane tu je izazov za umetnike, koji spoljne uticaje prepliću sa svojom kreativnošću, usled čega se za samo nekoliko minuta rađaju veoma kreativne interpretacije. Sa druge strane postoji efekat iznenađenja onim što izlazi iz mašine, a to je veoma lična i zabavna vizualizacija pisane reči sa ličnim pečatom umetnika. ILLUMAT je namenjen svim starosnim i socijalnim grupama i raduje se radoznaloj, zabavnoj i kreativnoj publici.

Alexander von Knorre rođen je 1982. godine u Magdeburgu, u Nemačkoj. Studirao je Vizuelnu Umetnost sa akcentom na ilustraciji, na Bauhaus Univerzitetu i jedan je od osnivača umetničkog kolektiva ILLUMAT. Bavi se ilustracijom knjiga za decu i omladinu. Živi i radi u Vajmaru.

Stefanie Heidler rođena je 1985. godine u Karl-Marx-Stadt-u, u Nemačkoj. Školovala se na Bauhaus Univerzitetu u Vajmaru, gde se 2010. godine pridružila umetničkom kolektivu ILLUMAT. Bavi se vizuelnom umetnošću i grafičkim dizajnom. 

Elise Richter rođena je 1986. godine u Drezdenu, u Nemačkoj. Studirala je arhiteklturu na Bauhaus Univerzitetu u Vajmaru. Od 2010. godine radi kao scenograf i kostimograf u Drezdenu. U ILLUMATU je od 2009. godine.

Matthias Lehman rođen je 1983.godine u Geri, u Nemačkoj. Studirao je u Drezdenu i intenzivno se bavi ilustracijom. 

Dragana Branković je rođena 1982. godine u Vršcu. Slobodnu Umetnost diplomirala je na Bauhaus Univerzitetu u Vajmaru, Nemačka. U toku studija, sa stipendijom odlazi u Rusiju, na I.E.Repin Institut i u Brazil na Universdade Federal de Minas Gerais. Izražava se u različitim medijima, a najčešće kroz interaktivne instalacije. Učestvovala je na brojnim grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu 

Mane Radmanović rođen je 1976. godine u Beogradu. Vizuelni je umetnik i grafički dizajner. Školovao se na Višoj školi likovnih i primenjenih umetnosti i na Akademiji primenjenih umetnosti u Beogradu. Osnivač je studija za grafički dizajn Studio PURE. Njegovi radovi su objavljivani u magazinima Print i Icon. Izlagao je na samostalnim i brojnim grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Radmanovićeva interesovanja vezana su za vizuelne umetnosti i eksperimentisanje u grafičkom dizajnu. Živi i radi u Beogradu.

Manja Radić Mitrović rođena je 1982. godine u Beogradu. Diplomirala je na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, odsek primenjena grafika, atelje grafika i knjiga. Intezivno se bavi ilustracijom (pretežno za decu) poslednjih 11 godina. Ilustrovala i objavila je preko 20 knjiga za decu i sarađivala je sa nekoliko dečijih časopisa. Autor je brenda NJAMA Arts & Crafts. Redovno učestvuje na Zlatnom Peru u Beogradu i Bijenalu ilustracije u Bratislavi, kao i na brojnim grupnim izložbama. Živi i radi u Beogradu.

EmaEmaEma je mlada vizuelna umetnica iz Beograda. Bavi se prenošenjem svojih snova i maštarija u realnost, kroz različite medije. Crtanje je neki vid meditacije kroz koji raste i uči. Učestvovala je na brojnim grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu.

Bojana Petković rođena je 1982. u Beogradu. Završila je grafiku na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Pored grafike bavi se video radom, animacijom i performansom. Izlagala je u Americi, Italiji, Poljskoj, Jermeniji, Hrvatskoj i Srbiji i učestvovala na raznim video festivalima, radionicama i residency programima. Do sada je imala četiri samostalne izložbe. Od 2010. godine sarađuje sa Kids Patch festivalom. Radi produkciju, koordinaciju i organizaciju Grafičke kolonije mladih namenjene mladim umetnicima i dizajnerima.

Komentari