BISERI IZ UPRAVNIČKIH FIOKA: “Letnjikovac”

Dramom “Letnjikovac” Staše Bajec, UK Parobrod nastavlja ciklus “Biseri iz upravničkih fioka”. Režiju za ovo premijerno javno čitanje potpisuje Gordana Lebović, a igraju: Vanja Ejdus, Jelena Ćuruvija, Pavle Pekić, Miloš Anđelković, Tamara Krcunović, Milena Moravčević i Žarko Stepanov.

ULAZ JE BESPLATAN! // Organizacija: UK Parobord i DOB

Ciklus “Biseri iz upravničkih fioka” je serija javnih čitanja neizvedenih drama mladih i talentovanih domaćih dramskih pisaca čiji tekstovi iz mnogih razloga čame u nekoj od upravničkih fioka srpskih pozorišta. Naš posao je da se za njih čuje, da se njihov talenat prepozna i konačno ti tekstovi otpočnu novi život na nekoj od scena. U tom poslu pomažu nam oni koji su se već afirmisali i koji svojim imenom i talentom staju iza ovog nesvakidašnjeg projekta. Branko Vidaković, Petar Strugar, Milutin Milošević, Miki Krstović, Vanja Milačić samo su neka od imena glumaca koji su se volonterski priključili “biserima” i pokazali veliku kolegijalnost i želju da zajednički ispišemo novu stranicu u istoriji našeg pozorišta.

 

*******************

“Letnjikovac” Staše Bajac je drama koja pleni svojim kriptičnim jezikom, svojom atmosferom punom tajni, stvorenom na prvom mestu kroz specifičnu vrstu dijaloga među likovima u kom se više prećuti nego što se izgovori, više oseća nego što se zapravo komunicira. Dramski svet ove mlade spisateljice naprosto vibrira ne onoga što je napisano već od onoga što je ostavljeno da se sluti između redova, i taj hrabri i u srpskoj dramskoj tradiciji tako retki pristup, ta poetika “ledenog brega”, čini da Staša Bajac deluje kao neki daleki srpski srodnik veličanstvenog Juna Fosea, najvećeg norveškog dramskog pisca savremenog doba. Izranjanje iz ove duhovne i umetničke tradiciji ali i sama originalnost i neobična zrelost Stašinog rukopisa čine ovu dramu jednim od najbitnijih naslova koji se rade u okviru “Bisera iz upravničkih fioka”. Porodične tajne, težina stvarnosti kojom su likovi obavijeni kao maglom, nemoćni da iz nje izađu, da razjasne nesporazume od kojih je ta magla satkana,  osuđeni da se u njoj večno dozivaju i tragaju jedni za drugima, ali da se nikada ne sretnu, u večnom mimoilaženju, bolno svesni da je onaj drugi tako blizu , ali nesposobni da se ikada opet sa njim spoje…sve su to atributi dramskog sveta Staše Bajac koji čine da ovaj “biser” sija posebno jakim sjajem od kog na momente zastaje dah. Činjenica da će ovo javno čitanje režirati Gordana Lebović, jedan od najzanimljivijih savremenih srpskih reditelja, čija posebna poetika već godinama izmiče bilo kakvoj vrsti “lokalnih” klasifikacija čine ovo izvođenje još uzbudljivijim. A MUST!

Komentari