Otvorena konferencija „Nove tehnologije u obrazovanju“

Sticanje znanja i veština u oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija jedan je od preduslova za socijalnu uključenost u savremeno društvo i tržište rada, rekla je državna sekretarka Tatjana Matić na otvaranju konferencije “Nove tehnologije u obrazovanju” u Domu omladine Beograda. Matić je istakla da digitalna pismenost vodi ka sticanju digitalne kompetencije koja je jedna od osam ključnih koje je EU istakla kao skup neophodnih znanja i veština potrebnih za život u društvu zasnovanom na znanju.

 

– U današnjem digitalnom svetu, tehnološka revolucija uveliko dovodi do velikih kulturoloških promena koje ne zaobilazi ni Srbiju. Računari, internet, pametni telefoni, tableti – stvorili su svet nepresušnih mogućnosti, rekla je Matić.

Ona je napomenula kako moramo dozvoliti da nove tehnologije uđu na velika vrata u naš obrazovni sistem i naše obrazovne navike, u sve formalne i neformalne kanale edukacije, u škole i univerzitete.
Dugoročno gledano kritičan je značaj modernizacije obrazovanja za razvoj moderne ekonomije koja se sve više zasniva na znanju, rekla je državna sekretarka i dodala kako smo svedoci nestašice stručnih ljudi za radna mesta koja su potrebna modernim uspešnim preduzeća, ali i visoke nezaposlenosti u isto vreme.

Matić je zaključila da je, u okviru ukupnog unapređenja uloge IKT u obrazovanju, potrebno dati veći prostor za učenje informatike i računarstva u osnovnim i srednjim školama i dodaje da u mnogim zemljama računarstvo postaje sastavni deo obaveznog opšteg obrazovanja, kao što je to slučaj u Engleskoj od sledeće jeseni.


„Nove tehnologije u obrazovanju“
je dvodnevna konferencija posvećena upotrebi IKT u sistemu obrazovanja. Konferencija se organizuje sa ciljem osavremenjivanja i unapređenja kvaliteta našeg obrazovnog sistema, a predavači iz Srbije i Velike Britanije podeliće sa preko 1500 učesnika svoja iskustva iz ove oblasti.

Konferenciju prati sajamski program u prostoru Doma omladine Beograda u okviru koga će svoja praktična rešenja u oblasti IKT u obrazovanju predstaviti kompanije iz Srbije i Velike Britanije.

Konferenciju organizuju British Council, Ministarstvo spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija, Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Britanska ambasada u Beogradu, Privredna komora Srbije, Dom omladine Beograda i drugi partneri.

Komentari