OTVOREN FILMSKI KONKURS ZA GREEN FEST 2016.

Centar za unapređenje životne sredine je otvorio konkurs za takmičarske filmove koji će biti prikazani na 7. Međunarodnom festivalu zelene kulture „Green Fest“ koji će biti održan od 15. do 18. novembra 2016. u beogradskom Domu omladine, pod sloganom „Jedan dan na Zemlji”. Na konkurs, koji je međunarodnog karaktera, mogu se prijaviti filmovi o životnoj sredini, ekologiji, prirodi, kao i inovacijama i tehnologijama koje doprinose smanjenu čovekovog uticaja na Planetu.

U razmatranje će biti uzeti filmovi proizvedeni nakon 1. januara 2014. godine, i čije trajanje ne prelazi 60 minuta. Potrebna dokumentacija za prijavu se može pronaći na zvaničnoj stranici festivala – www.greenfest.rs.

 

Rok za prijavu na konkurs je 15. septembar, dok će spisak filmova koji su ušli u selekciju za prikazivanje biti objavljen do 20. oktobra 2016.

 

Filmovi će biti nagrađeni u ukupno 7 kategorija: Najbolji film festivala, Najbolji srpski film, Najbolji film o prirodi, Najbolji animirani film, Najbolji kratki film, Najbolji film do 1 minuta, Najbolji omladinski film (do 30 godina).

 

„Ove godine smo napravili male promene u filmskom konkursu, tako da će se sada filmovi takmičiti i po tematskim kategorijama, čime ćemo dobiti mogućnost za kvalitetnije formiranje filmskih blokova, ali i privući veći broj posetilaca za takmičarski program. Značajna novina je i da smo uveli nacionalnu nagradu – Najbolji srpski film, kako bismo dodatno stimulisali domaće autore filmova da uzmu učešće, ali i počnu da proizvode filmove koji obrađuju teme prirode i zaštite životne sredine.“ – izjavio je Vladan Šćekić, selektor festivala.

 

„Nakon dobijanja sertifikata „Europe for festivals – Festivals for Europe“ u 2015. godini, u junu ove godine smo i zvanično postali član prestižne mreže zelenih filmskih festivala „Green Film Network“ koja okuplja 32 festivala sa svih meridijana. Aktivno uključivanje će svakako doprineti boljem širenju informacija o Green Fest-u širom sveta, i dodatno će pomoći unapređenju i daljem razvoju jedinog „zelenog festivala“ ove vrste u Srbiji.“ – naglasila je Ivana Jovčić, direktor Green Fest-a.

 

Međunarodni festival zelene kulture „GREEN FEST“ je najveća “zelena” manifestacija u regionu jugoistočne Evrope koja se održava svake godine. Tokom prethodnih šest godina, na konkurse za takmičarske filmove je stiglo više od 1500 filmova sa svih kontinenata, održano preko 120 radionica za učenike osnovnih i srednjih škola i studente, predstavljeno preko 100 izlagača i umetnika, sa ukupnom posetom od oko 50 000 građana.

 

Ovogodišnji Green Fest se održava uz finansijsku podršku Ministarstva omladine i sporta RS, Sekretarijata za kulturu grada Beograda, Delegacije EU u Srbiji i EU Info centra kao i mnogobrojnih partnera i prijatelja.

Komentari