OBELEŽAVANJE SVETSKOG DANA PANTOMIME U DOMU OMLADINE BEOGRADA

Dan rođenja Marsel Marsoa, jednog od najznačajnijih pantomimičara svih vremena, 22. mart proslavlja se kao Svetski dan pantomime. Dom omladine Beograda priključuje se obeležavanju ovog dana zanimljivim besplatnim programom. Pre početka filmskih projekcija na festivalu „DANI FRANKOFONIJE“, u subotu 22. marta od 17 i 19 časova Bojan Mijatović, naš najbolji pantomimičar mlađe generacije izvešće petnaestominutne pantomimske tačke zasnovane na Marsoovoj umetničkoj školi.

Inicijator obeležavanja Svestkog dana pantomime je Marko Stojanović, naš poznati glumac, pantomimičar, v.d. direktor Doma omladine Beograda, inače bivši student Marsel Marsoa, koji je ovaj dan ustanovio zajedno sa kolegama iz Izraela Oferom Blumom i Francuske Žan Bernarom Laklotom.

Sve je počelo još 1998. godine kada je Marko Stojanović organizovao mini turneju svom „klasiću“ iz Izraela Oferu Blumu sa kojim je studirao pantomimu u Međunarodnoj školi pantomime Marsela Marsoa u Parizu početkom devedesetih. Tada su oni prvi put razgovarali o osnivanju Svetske organizacije pantomimičara i uspostavljanju Svetskog dana pantomime.

Proteklo je još šest godina do osnivanja Svetske organizacije pantomimičara koja je registrovana u Beogradu, čime se naša zemlja našla u samom vrhu svetske pantomimske scene. Kako njih dvojica nisu bili dovoljno agilni, Žan Bernar Laklot, francuski pantomimičar napisao je nekoliko preporuka kako može da se obeleži Svetski dan pantomime i ponovo pokrenuo ovu inicijativu s mrtve tačke. Jedina tačka neslaganja je bio datum – Žan je želeo da to bude dan kada je Marsel Marso umro – 22. septembar, dok su Ofer i Marko predlagali da se slavi dan rođenja ovog legendarnog umetnika i njihovog učitelja.

Trojica izvanrednih pantomimičara sa velikim međunarodnim iskustvom za sobom lako su se dogovorili da se prvi Svetski dan pantomime obeleži 22. septembra 2011, a da se od naredne godine slavi rođendan Marsel Marsoa 22. marta i da se zajedno potpišu kao pokretači ove inicijative koja treba da se nađe i pred Ujedinjenim nacijama odnosno UNESKO-om kako bi ušla i u zvaničan međunarodni kalendar.

U skladu sa ciljevima Svetske organizacije pantomimičara ideja je da Svetski dan pantomime okupi ne samo pantomimičare, već sve one kojima je neverbalna komunkacija preokupacija, umetnički izraz ili sredstvo komunikacije – osobe oštećenog sluha, stručanjaci za neverbalnu komunikaciju, plesači…

Komentari