OBELEŽAVANjE MEĐUNARODNOG DANA ROMA

IZLOŽBA “NAŠ GRAD – NAŠA KUĆA” I KONCERT GRUBB-A
Organizacija: EU Info Centar, GRUBB Fondacija i Dom omladine Beograda

Međunarodni dan Roma, 8. april, ustanovljen je 1990. godine i to je dan kada se širom sveta slavi romska kultura ali i organizuju događaji kojima će se skrenuti pažnja na probleme sa kojima se romska populacija suočava.

Procenjuje se da u Evropi ima između 10 i 12 miliona Roma, od kojih su polovina državljani Evropske unije i čine najbrojniju nacionalnu manjinu na Starom kontinentu. U Strategiji 2020, Evropska unija je kao ciljeve integracije Roma navela četiri osnovne oblasti: dostuonost obrazovanja (osigurati da sva romska deca završe bar osnovnu školu), zapošljavanjem, zdravstvenu zaštitu i stanovanje.

 

 

Glavni hol

10:30 Otvaranje izložbe “NAŠ GRAD – NAŠA KUĆA”

Autori: Članovi  GRUBB Fondacije

Izložba traje do 15. aprila 2015.

Izložbu otvaraju: Majkl Devenport, ambasador, šef Delegacije EU u Srbiji i  Dobrila Karaulić,  upraviteljka Fondacije GRUBB uz prisustvo  mladh i autora izložbe

 

Plato Milana Mladenovića

11:30 Koncerta grupe GRUBB

 

EU info centar, GRUBB Fondacija i Dom omladine Beograda obeležiće Međunarodni dan Roma, 8. april izložbom fotografija „NAŠ GRAD – NAŠA KUĆA“ i koncertom grupe GRUBB koji će biti organizovani tog dana u Domu omladine Beograda.

 

Izložba fotografija čiji su autori mladi Romi iz GRUBB Fondacije,  a koje prikazuju život Roma u Nišu i Beogradu, biće otvorena u EU info centru (u holu Doma omladine Beograda) u 10:30. Na otvaranju izložbe će govoriti šef Delegacije EU u Srbiji ambasador Majkl Devenport, upraviteljka Fondacije GRUBB Dobrila Karaulić i mladi autori.

 

Nakon toga, grupa GRUBB održaće koncert i plesni deo na popularnom „Zidiću“, na platou ispred Doma omladine Beograda. Koncert počinje u 11:30. Posetioci će imati priliku da čuju pesme čiji su autori članovi grupe, ali i tradicionalnu romsku muziku.

 

Izložba „Naš grad – naša kuća“ biće otvorena u EU info centru do 15. aprila 2015.

 

GRUBB izvodi muziku koja je spoj tradicionalne romske muzike i urbanog hip hopa i repa. Grupa je održala koncerte širom Srbije, ali i u svetu – u Holandiji i Kanadi.

 

Više o GRUBB Fondaciji:  http://grubbmusic.com/sr/

O EU info centru: www.euinfo.rs

 

Komentari