NJENA ZEMLJA: Festival novog stvaralaštva

Prvi festival novog stvaralaštva “Njena zemlja”, održava se pod motom “ONE SMO MI”.
Organizator: IK Štrik. Suorganizatori: Ambasada Republike Češke u Beogradu i Dom omladine Beograda. Festival podržala: Kreativna Evropa.

Program

Utorak, 18. septembar

Klub Doma omladine Beograda i hol Amerikane

18:00−19:45 Promocija knjige „Stvari koje padaju s neba“ finske autorke Selje Ahave i predstavljanje projekta „Ženski dekameron, za novu renesansu u evropskoj književnosti“, koji je podržala Kreativna Evropa. Prikaz videa, prevoditeljka Dušica Božović

Učesnice i učesnici:

Ljubica Pupezin, urednica u IK Štrik

Jelena Lengold, književnica

Zoran Janković, književni i filmski kritičar

20:00−20:45 Svečano otvaranje Festivala novog stvaralaštva Njena zemlja i izložbe „Ženski portreti“

Učesnice i učesnici:

Stanislava Barać, književna istoričarka i autorka izložbe: „O novoj ženi“

Biljana Dojčinović, književna teoretičarka: „Nova žena 90-ih“

Igor Perišić, književni teoretičar: „Ženski portret 21. veka – lik nove žene u knjigama Mirjane Đurđević“

20.45−21.30 Koktel, Hol na spratu

Sreda, 19. septembar

Klub Doma omladine Beograda i hol Amerikane

19:00−21:00 Promocija i potpisivanje knjiga „Prilog istoriji radosti“ (IK Štrik) i „Novac za Hitlera“ (IK Heliks) Ratke Denemarkove. Kratak video-zapis povodom knjige „Prilog istoroji radosti“. Razgovor o romanima s autorkom.

Učesnice:

Petra Feikova, konzulka u Češkoj ambasadi u Beogradu, uvodna reč

Ratka Denemarkova, autorka

Tamara Krstić, novinarka i književna kritičarka

Marija Nenezić, urednica kulturnog programa RTS-a

Ljubica Pupezin, urednica u IK Štrik

 

Četvrtak, 20. septembar

Amerikana

19:00−21:30 Tribina: Žensko telo kao bojno polje – odnos društva prema nasilju nad ženama

Učesnice:

Ratka Denemarkova, književnica

Tatjana Rosić, književna teoretičarka

Ivana Pantelić, istoričarka

Tamara Skrozza, novinarka

Moderatorka: Ljubica Pupezin

Razgovor je podeljen na delove, prema junakinjama romana Prilog istoriji radosti:

Ingrid Vizental – nasilje nad ženama u ratu. Društvena ne/prihvatljivost i ne/vidljivost nasilja nad ženama u ratu, u miru; kroz istoriju.

Dijana Adler – borba žena protiv nasilja; individualni i društveni aktivizam. Šta je sve javno nasilje nad ženama? Načini borbe.

Birgit Strather – književnost kao sredstvo za iskazivanje istine. Da li književnost danas ima tu ulogu?

Erika Vajs – žena je telo, telo je bojno polje na kom je lako pobeđivati. Žena u medijima. Bez ključa za patrijarhalno-konzervativistički-šovinističko-religiozni lokot?

21.30 Zatvaranje festivala – slatko posluženje iz ukusne Šume / Hol na spratu

 

BIOGRAFIJE UČESNICA I UČESNIKA

Ratka Denemarkova

Ratka Denemarkova (1968) češka je književnica, dramaturškinja, autorka televizijskih scenarija, prevoditeljka. Denemarkova je jedina među češkim piscima koja je dobila prestižnu nagradu Magnezija litera čak tri puta, u tru različite kategorije – prevod (za prevod s nemačkog dela nobelovke Herte Miler), prozu i esejistiku. Studirala je češku i nemačku književnost, na čemu je i doktorirala. Autorka je nekoliko romana A já pořád kdo to tluče, Novac za Hitlerea (IK Heliks, Beograd, 2018), Kobold i Prilog istoriji radosti (IK Štrik, Beograd, 2017). Dela Ratke Denemarkove prevedena su na preko dvadeset jezika, što je čini jednom od najprevođenijih savremenih čeških autorki. Dela su joj izvođena i u pozorištu, a prema knjizi US 2 snimljen je i film.

Denemarkova je samo ove godine dobila jednogodišnju prevodilačku stipendiju u Gracu, bila je rezidentkinja centra John Fowles Center for Creative Writing & Literary Studies u Los Anđelesu, neposredno pre gostovanja u Beogradu bila je na promotivnoj čitalačkoj turi po Italiji upravo u vezi s romanom Prilog istoriji radosti, a odmah nakon učešća na festivala Njena zemlja, putuje za Španiju na Hay Festival Segovia.

Ratka Denemarkova živi u Pragu sa ćerkom Ester i sinom Janom.

Jelena Lengold

Rođena 1959. u Kruševcu. Do sada je objavila četrnaest knjiga, sedam zbirki poezije, šest knjiga priča i dva romana. Zastupljena je u mnogim antologijama poezije i priča, a knjige su joj prevedene i objavljene na više stranih jezika. Za knjigu pesama “Sličice iz života kapelmajstora” dobila je nagradu Đura Jakšić. Za zbirku priča “Vašarski mađioničar” dobila je nagrade Biljana Jovanović, Žensko pero, Zlatni hit liber i Nagradu Evropske unije za književnost. Za knjigu pesama “Bunar teških reči” dobila je nagradu Jefimijin vez. Za zbirku priča “Raščarani svet” dobila je Andrićevu nagradu. Živi u Beogradu.

Zoran Janković

Završio je Filozofski fakultet (engleski jezik i književnost) Univerziteta u Novom Sadu. Uz Đorđa Bajića i Ivana Velisavljević, autor je Kritičkog vodiča kroz srpski film 2000-2017 objavljenog početkom ove godine u izdanju Filmskog centra Srbije. Osim toga, autor je eseja „Nikad pokoran: Marble Ass Želimira Žilnika“ u zborniku „Novi kadrovi: skrajnute vrednosti srpskog filma“. Sarađivao je ili sarađuje s popularnima štampanim i elektronskim medijima, kao što su: Film New Europe, Yellow Cab, Huper, Pressing, NIN, Status, Filaž, Optimist, Etnoumlje, Pazi, snima se!… Od 2007. do 2013. godine pisao je književne prikaze, recenzije albuma i filmova, tematske tekstove i kolumne za veb-magazin Popboks, a od 2013. piše za City Magazine. Stalni je saradnik emisije „Velika iluzija” na RTS-u i urednik portala Filmskog centra Srbije.

Stanislava Barać

Naučna saradnica u Institutu za književnost i umetnost u Beogradu, od 2004. godine angažovana na projektu specijalizovanom za proučavanje književne periodike, kojim od 2016. i rukovodi. Diplomirala, magistrirala i doktorirala na Filološkom fakultetu u Beogradu. Učestvovala u više nacionalnih, bilateralnih i multilateralnih međunarodnih naučnih projekata. Organizovala i uredila (sa Vesnom Matović) konferenciju i zbornik radova Časopis Ruski arhiv (1928–1937) i kultura ruske emigracije u Kraljevini SHS/Jugoslaviji; organizovala i konferencije: Časopis Žena danas 1936–1940 i Časopisi za decu: jugoslovensko nasleđe 1918–1991. Autorka je dve monografske knjige (Avangardna „Misao“, 2008; Feministička kontrajavnost. Žanr ženskog portreta u srpskoj periodici 1920–1941, 2015) i preko trideset naučnih studija. Članica Centra za jugoslovenske studije. Glavna oblast istraživanja: srpska i jugoslovenska književnost 20. veka, posebno u periodu između dva svetska rata, a započela je i istraživanja feminističke periodike koja su se ubrzo utemeljila i kao jedno od produktivnijih naučnih polja u okviru studija roda i medija na globalnom planu.

Igor Perišić

Književni teoretičar, retko kritičar, ponekad esejista. Rođen je u Zrenjaninu 1974. godine. Diplomirao, magistrirao i doktorirao na Filološkom fakultetu u Beogradu, na grupi za Opštu književnost i teoriju književnosti. Od oktobra 2006. radi u Institutu za književnost i umetnost u Beogradu. Tokom 2014. završio postdoktorsko usavršavanje na Univerzitetu u Notingemu. Objavio knjige “Gola priča” (2007), “Uvod u teorije smeha” (2010, drugo izdanje 2012), “Utopija smeha” (2013) i “Kritika i metakritika” (2014), kao i pedesetak studija, članaka i eseja u naučnim zbornicima, časopisima i književnoj periodici. Privodi kraju rukopis knjige “Ženski portreti”. Jedan je od urednika međunarodnih naučnih časopisa “Književna istorija”, “Filološke studije” i “The Dostoevsky Journal“. Bio je predsednik UO Srpskog književnog društva (2016).

Biljana Dojčinović

Redovna profesorka na Odseku za Opštu književnost i teoriju književnosti na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Jedna od osnivačica Centra za ženske studije u Beogradu, kao i Indok centra Asocijacije za žensku inicijativu. Članica uređivačkog odbora za srpskohrvatski u časopisu Feminist Europa od 2003. Glavna urednica Genera, časopisa za feminističku teoriju, od 2002. do 2008. Članica upravnog odbora i odbora direktora COST Action IS0901, Women Writers in History: Toward a New Understanding of European Literary Culture. Od 2011. rukovoditeljka istraživačkog projekta Knjiženstvo – teorija i istorija ženske književnosti na srpskom jeziku od 1915. godine. Glavna urednica elektronskog časopisa Knjiženstvo, časopisa za studije književnosti, roda i kulture. Članica je John Updike Society, kao i uredništva John Updike Review od njihovog osnivanja.

Marija Nenezić

Rođena je u Beogradu. Na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu diplomirala je na grupi za srpsku i opštu književnost. Urednica je u Redakciji za kulturu Radio televizije Srbije, a u periodici objavljuje pikaze dela savremenih domaćih i stranih pisaca.

Tamara Krstić

Novinarka i urednica na Radio Beogradu 1, književna kritičarka. Diplomirala je na grupi za srpski jezik i književnost na Filološkom fakultetu u Beogradu. Kao novinarka, prati književnu, kulturnu i medijsku scenu na Radio Beogradu 1. Autor je emisije „Kod dva bela goluba“. Do 2016. bila je novinarka, književnak kritičarka i urednica na Radio Beogradu 2, programu kulture i umetnosti. Uređivala je i vodila temat „Gutenbergov odgovor“, koji je posvećen srpskoj književnosti. Objavljuje književne kritike, prikaze i intervjue u časopisima. Sarađivala je sa časopisom za srpski jezik i književnost „Svet reči“, koji objavljuje „Društvo za srpksi jezik i književnost“. Od 2016. član je uredništva LMS. Kritičar je Beogradskog festivala poezije i knjige „Trgni se! Poezija!“ i urednik tribinskog programa „Književnost i druge umetnosti“ Srpskog književnog društva.

Tamara Skrozza

Novinarstvom se bavi 21 godinu – najpre kao novinarka Radio Indexa, a potom Vremena, Cenzolovke, FoNeta i brojnih drugih medija. Aktivna u borbi za slobodu medija i govora, primenu profesionalnih standarda u novinarstvu, rodnu ravnopravnost i prava manjina – čime se bavi kako u medijima i na treninzima koje vodi, tako i na različitim međunarodnim i domaćim konferencijama. Članica upravnih odbora Crte i Fonda za otvoreno društvo. Dobitnica nagrade „Jug Grizelj“ za vrhunske domete u novinarstvu, nagrade za Ličnost godine OEBS-a za 2016, kao i nagrade „Osvajanje slobode“ koja se dodeljuje ženama zaduženim za afirmaciju demokratije, ljudskih prava i tolerancije.

Tatjana Rosić

Redovna profesorka na Fakultetu za medije i komunikacije Univerziteta Singidunum, naučna saradnica na Institutu za književnost i umetnost u Beogradu i gostujuća profesorka na doktorskom programu Filološko-umetničkog fakulteta Univerziteta u Kragujevcu. Tokom akademske 2016-17 godine bila je gostujuća profesorka na odseku za slavistiku Univerziteta Mičigen, SAD. Doktorila, magistrirala i dipolmirala na Filološkom fakultetu u Beogradu. Bila je stipendista Centralnoevropskog Univerziteta i Instituta za otvoreno društvo u Budimpešti, članica uredničkog odbora regionalnog časopisa Sarajevske sveske, Belgrade Journal of Media and Communications, FMK i časopisa “Ženske studije” Centra za ženske studije u Beogradu.

Kao autor i koordinatorka učestvovala je u brojnim nacionalnim, regionalnim i međunarodnim projektima koji se odnose na pitanja rodne, kulturne i medijske politike. Uredila je više knjiga i bila autorka sledećih: (Anti)utopije tela: reprezentacija maskuliniteta u savremenoj srpskoj prozi, Mit o savršenoj biografiji: Danilo Kiš i figura pisca u srpskoj kulturi, Proizvoljnost dnevnika: romantičarski dnevnik u srpskoj književnosti.

Ivana Pantelić

Radi kao naučna saradnica u Institutu za savremenu istiriju u Beogradu. Doktorsku diseratciju, „Jovanka Broz i srpska javnost od 1952. do 2013. godine“, odbranila je na Odeljenju za istoriju Filozofskog fakukteta Univerziteta u Beogradu, gde je završila i osnovne studije. Osnovne studije istorije završila je na Filozofskom fakuktetu u Beogradu. Bavi se proučavanjem istorije roda, a posebno procesima emancipacije žena tokom 20. veka. Samostalno je objavila monografije Partizanke kao građanke – društvena emancipacija partizanki u Srbiji 1945–1953 i Uspon i pad prve drugaruce Jugoslavije, Jovanka Broz i srpska javnst 1952-2013. Kao koautorka sa Danilom Šarencem objavila je monografiju Dve polovine sećanja: partizanski dnevnici kao izvor za istoriju Drugog svetskog rata. Bila je urednica i koautorka knjige Dvadeset žena koje su obeležile 20. vek u Srbiji. Naučne radove na temu emancipacije žena objavljuje u relevantnim domaćim i inostranim časopisima.

Ljubica Pupezin

Urednica i vlasnica Izdavačke kuće Štrik. Diplomirana filološkinja opšte književnosti s teorijom književnosti. Radila kao novinarka, književna kritičarka, PR i organizatorka programa Međunarodnog sajma knjiga u Beogradu, lektorka, ponekad prevodi s engleskog, ponekad i piše, ponekad to i objavljuje. Direktorka nekadašnje Agencije za lekturu i prevođenje Štrikla, iz koje je nastao Štrik. Autorka Festivala novog stvaralaštva Njena zemlja.

Komentari