Nedelja grčkog filma: “Slike iz prošlosti, vizija budućnosti” u DOB-u i Kinoteci

Povodom grčkog Predsedavanja Savetu EU, Ambasada Grčke u Beogradu sa ponosom otvara “Nedelju grčkog filma”, koja će se održati u Kinoteci i Domu omladine Beograda, od 23. aprila do 28. aprila 2014. 

Pod nazivom “Slike iz prošlosti, vizija budućnosti”, Nedelju grčkog filma organizuju Ministarstvo kulture Republike Srbije, Delegacija EU u Srbiji i EU info centar, Dom omladine Beograda, Beogradska Kinoteka, Grčka Kinoteka, Helenski filmski centar, Helensko  poslovno udruženje i Helenski kulturni centar u Beogradu.

“Nedelja grčkog filma” biće otvorena u sredu, 23. aprila u 18:30 časova, projekcijom filma “Barefoot Battalion” (1953.) u Kinoteci.

Tokom nedelje grčke kinematografije, publika će imati jedinstvenu priliku da otkrije rad kako savremenih tako i klasičnih grčkih filmskih stvaraoca, kombinujući „Slike iz prošlosti“ i „Vizije budućnosti“, koje predstavljaju, ne samo dominatne teme koje su obeležile filmsko stvaralaštvo u Grčkoj u svojoj ranoj fazi, već i rezultate stvaralaštva koja su vođena savremenim ekonomskim i socijalnim pitanjima vezana za ekonomsku krizu.

Projekcija ovih filmova prati put od ranih faza grčke kinematografije (1930.), kroz Zlatno doba kinematografije (1950-1960.) u posleratnoj Grčkoj, do nedavne „renesanse“ grčke filmske produkcije, koja je nagrađena nizom odlikovanja na brojnim međunarodnim filmskim festivalima.

Ovo je zaista razlog za optimizam, jer uprkos tolikim preprekama, grčki filmovi su i dalje prisutni, pa čak i više primetni nego ranije, a mi smo srećni jer po prvi put, ljubitelji filma će dobiti priliku da posmatraju kontinuitet i trajnu kreativnost sineasta iz Grčke.

Komentari