Najbolji poljski filmovi od večeras u DOB-u

Projekcijom filma “Potera” Marćina Kristalovića večeras u Domu omladine Beograda počinje manifestacija “Poljska filmska jesen” koja će trajati do 30. septembra. Biće prikazano pet celovečernjih filmova, kao i sedam kratkog metra. Manifestaciju će otvoriti NJ.E. Anžej Jasinovski, ambasador republike Poljske u Srbiji, Malgožata Jurčak, producentkinja filma “Potera” i Marko Stojanović, v.d. direktora Doma omladine Beograda. Poljska je ove godine domaćin i Sajma knjiga te Poljska filmska jesen na najbolji način upotpunjuje ovu sezonu umetnosti Poljske.

Film “Potera” predstavlja napeti triler brzog tempa i iznenađujućih preokreta. Govori o dešavanjima u Poljskoj tokom nacističke okupacije i prati usamljenog borca Vidru koji se bori ne samo sa nacistima, već i sa svojom mračnom prošlošću. Pored ovog fantastičnog ostvarenja, publika će imati priliku da vidi i kratkometražni film “Arka”, autora Gžegoža Jonkajtisa koji prati dešavanja jedinih preživelih na Zemlji nakon što je nepoznati virus uništio skoro celu populaciju.

U okviru programa Poljska filmska jesen biće prikazani i poetična, humorom obojena adaptacija remek dela Vitolda Gomboroviča “Pornografija”, remek delo poljske kinematografije nagrađeno u Kanu “Sanatorijum kod peščanog sata”, zavodljiva melodrama “Afonia i pčele”, i drugi filmovi. Za sve ljubitelje kratkog filma, pored “Arke”, preporučujemo i ostvarenja “Rosa Alba”, “Moloh”, “Kinematograf” i “Drvoseča”.

Cena ulaznice za projekcije je 100 dinara.

Više o Poljskoj filmskoj jeseni: https://www.domomladine.org/filmovi/poljska-filmska-jesen-3923/

 

 

Komentari