Najavljen 69. Martovski festival: 77 filmova u takmičarskom programu

Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma – Martovski festival, 69. po redu, održaće se od 29. marta do 2. aprila, najavljeno je danas na konferenciji za novinare u Domu omladine Beograda, koji je organizator i izvršni producent ove stalne manifestacije u oblasti kulture od značaja za Grad Beograd.

 

Andreja Mladenović, pomoćnik gradonačelnika Beograda i predsednik Odbora Martovskog festivala, izjavio je da će ove godine Beograd ugostiti veliki broj filmskih umetnika, ne samo iz našeg glavnog grada i Srbije već i iz regiona i sveta, podsećajući da će sledeće godine biti obeležen jubilarni, 70. Martovski festival.

– To što će se održati Martovski festival kao tradicionalna manifestacija u našem glavnom gradu, uliva nadu da se vraćamo normalnom životu. Ovaj festival predstavlja jedan od najdugovečnijih beogradskih festivala. Izuzetno smo ponosni što možemo tu tradiciju da negujemo i da doprinesemo da svaki festival svojim kvalitetom zasluži pažnju ne samo filmskih stvaraoca već i ljubitelja filmskih ostvarenja. Njegova specifičnost jeste u tome što se bavi dokumentarnim, kratkim, igranim, animiranim i eksperimentalnim filmom i kao takav okuplja i zaokružuje sve ono što je izuzetno važno u ovim filmskim oblastima – rekao je Mladenović.

On je istakao da je u prethodne tri godine tim festivala u istom sastavu i zahvalio Ministarstvu kulture na podršci koju pruža svake godine, a takođe i Domu omladine koji organizuje festival duži niz godina.

– Ponosni smo na sve što ovaj festival nosi, a to je na prvom mestu nagrađivanje domaćih autora, što predstavlja neprocenjivu vrednost u odnosu na sve druge festivale koji se održavaju u zemlji i regionu. Grad je kao osnivač uz ovaj festival i nadam se da će tako i ostati – naglasio je Mladenović.

On je na podršci posebno zahvalio i kompaniji „Lukoil” jer je prepoznala važnost jedne ovakve manifestacije za Grad. Istakao je i to da veoma veliki broj mladih autora učestvuje u radionicama na festivalu i najavio da će studenti Fakulteta dramskih umetnosti i drugih filmskih škola i akademija uz indeks moći besplatno da gledaju filmove.

 

 

Gradski sekretar za kulturu Ivan Karl ocenio je da je Martovski festival manifestacija sa najviše konkurencije u gradu jer ima dosta ovakvih festivala koji su se poslednjih godina profilisali.

– Svesni smo činjenice da smo u eri globalnih društvenih mreža i platformi koje su poligon za prikazivanje kratkih ili eksperimentalnih filmova i s te strane ovaj festival ima konkurenciju na više mesta, ali istovremeno ima i sve uslove da nastavi da se dalje razvija – rekao je Karl.

 

 

Vršilac dužnosti direktora Doma omladine Beograd Nenad Dragović zahvalio je na podršci Gradu Beogradu, posebno Andreji Mladenoviću i Sekretarijatu za kulturu i resornom sekretaru Ivanu Karlu, kao i Ministarstvu kulture i informisanja, Filmskom centru i kompaniji „Lukoil” koja je prijatelj Martovskog festivala; te Austrijskom kulturnom forumu, DPC-u, produkcijskoj kući Living Pictures i Turističkim organizacijama Beograda i Srbije, koji su podržali ovogodišnje izdanje manifestacije.

Umetnički direktor Martovskog festivala Dejan Dabić najavio je da će u takmičarskom programu biti prikazano 77 filmova i brojna ostvarenja u okviru revijalnog programa podeljenog u tri celine: Svetska, Regionalna i Domaća panorama. Takođe, istakao je da je prvi put ove godine uvedena kategorija međunarodnog kratkometražnog filma u svim filmskim rodovima, ali i nove strukovne nagrade, za scenario i animaciju. Tradicionalno, biće dodeljen Gran-pri za najbolje ostvarenje na 69. Martovskom festivalu, kao i nagrade za najbolje filmove po takmičarskim kategorijama, ali i strukovne nagrade za režiju, kameru, montažu i i dizajn zvuka, odnosno komponovanu muziku.

 

 

Pokrovitelji Martovskog festivala su Grad Beograd, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Filmski centar Srbije.

Prijatelj festivala: LUKOIL SRBIJA.

Festival su podržali: Austrijski kulturni forum, DPC, Living Pictures, Turistička organizacija Beograda, Turistička organizacija Srbije.

 

Tekst: Beoinfo / Dom omladine Beograda

Foto: Beoinfo

Komentari