NAGRADE 8. FESTIVALA NEZAVISNOG AMERIČKOG FILMA „IndieBelgrade“

Osmi po redu Festival nezavisnog američkog filma „IndieBelgrade održan je do 11. do 13. novembra u organizaciji Doma omladine Beograda i uz podršku Grada Beograda, Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Ambasade SAD u Beogradu. Prikazano je šest filmova nove savremene severnoameričke kinematografije, u izboru umetničkih direktora festivala Hristine Hadžiharalabus i Radoslava Pavkovića. Publika je imala prilike da prisustvuje i pratećem edukativnom, teorijsko-kritičkom i muzičkom programu, koji za temu ima nezavisni filma i nezavisne umetnosti uopšte.

Žiri ovogodišnjeg, 8. IndieBelgrade festivala činili su: Iva Kraljević, glumica (Zagreb), Aleksandar Stojanov, montažer (Bolonja) i Bojana Andrić, direktorka fotografije (Valjevo). Žiri je dodelio nagrade sledećim filmovima:

Nagrada za najbolji film: „Američki medved“ (Black Bear, SAD 2021), režija Lorens Majkl Levin

Obrazloženje žirija: Film „Američki medved“ nas svedenim sredstvima snažno uvlači u dramatičan ljubavni trougao života, filma i ljudske strasti, zamagljujući dogovorene granice stvarnosti i mašte, ljubavi i mržnje, jave i sna, jer sve što je moguće doživeti, podjednako je realno u misterioznom amalgamu zvanom – život.

Nagrada za najboljeg reditelja: Maks Voker-Silverman za film „Jedna ljubavna pesma“ (A Love Song, SAD 2022)

Obrazloženje žirija: „Jedna ljubavna pesma“ film je koji svojim režijskim rešenjima pojačava i suptilno gradi osećaj  i saosećanje prema lutanjima glavne protagonistkinje, te zaokružuje dramsku i emotivnu priču  veštim razbijanjem krupnih kadrova koji ispunjavaju unutrašnju čežnju lika i pojačavaju samoću, otuđenost i lutajući prostor koji na neki način ne želi dati odgovore na sve što mislimo da starenje, tuga i lepota jesu.

Nagrada za filmsku inovaciju: reditelj Džejms Morosini za film „Volim svog ćaleta“ (I Love my Dad, SAD 2022)

Obrazloženje žirija: Film „Volim svog ćaleta“ pretvara razmenu instant poruka, jedan potpuno nefilmičan, ali sveprisutan aspekt savremenog ljudskog postojanja, u živ dijalog likova sa sopstvenom fantazijom i konkretnu erotsku akciju sa potencijalno kobnim posledicama. I sve to prožeto dubokim osećanjima, kako protagonista, tako i gledalaca.

„Čestitamo autorima nagrađenih filmova, kao i autorima nenagrađenih filmova za dubinu njihove inspiracije i zanatsku izvedbu, sa nadom da će i ubuduće puniti bioskopske sale širom sveta.“, navodi se u odluci žirija 8. IndieBelgrade festivala.

****************************************

Ovogodišnji fokus IndieBelgrade festivala bio je na ženi, ne samo kao autorki, već i protagonistkinji – sa svojim pristupom, snagom i posebnim senzibilitetom. U filmovima uglavnom mladih autorki i autora, videli smo svet koje junakinje intenzivno promišljaju kroz pitanja odrastanja, samoće, porodice, slobode i u kome hrabro uzimaju sudbinu u svoje ruke. Pored nagrađenih filmova, prikazana su i sledeća ostvarenja: „Ešgrouv“ (Ashgrove, Kanada 2022) režija Džeremi LaLondi, „Žena koja luta“ (Roving woman, SAD/Poljska, 2022), režija Mihal Hmjelevski i „Usvoji me odraslu“ (Adult Adoption, Kanada 2021), režija Karen Noks.

U okviru edukativno-teorijskog programa održana je konferencija na temu „Savremene tendencije u američkom horor filmu“, koju je osmislio i moderirao dr Dejan Ognjanović, a učestvovali su poznati domaći, regionalni i inostrani filmski kritičari mlađe i srednje generacije. Ekskluzivni masterklas održali su gosti 8. IndieBelgrade festivala, američko-poljski kreativni par – glumica i scenaristkinja Lena Gura i reditelj Mihal Hmjelevski. Naš eminentni scenarista i reditelj, Darko Lungulov održao je radionicu „Indie Film Fitness Workshop“, namenjenu  autorima koji žele da nauče kako da nađu put do što jednostavnije i lakše realizacije filmova. Vodeći ljudi produkcije Catalyst Studios iz Los Anđelesa, Mark Pennell i Paul Kampf održali su predavanja na temu „Turn fat into fit – budžet po meri tvoga filma“ i „Od mikro-budžeta do milionski vredne produkcije: Kad ograničenja postaju stimulacija“.

Publika ovogodišnjeg Festivala nezavisnog filma imala je priliku da poseti i koncert Olivera Trija, pevača, producenta, autora, režisera i umetnika performansa, izvanrednog predstavnika američke indie muzičke scene.

Ove godine deo programa 8. IndieBelgrade festivala održan je u Nišu i Novom Sadu, u saradnji sa Niškim kulturnim centrom, Novosadskim kulturnim centrom, Akademijom umetnosti u Novom Sadu i Salonom u Novom Sadu.

Komentari