Na zatvaranju izložbe “De_stabilizacija” razgovor sa umetnikom Gildom Bavčevićem

Na zatvaranju izložbe “De_stabilizacija” 07. juna u Galeriji Doma omladine Beograda, biće organizovan program u sklopu otvorenih vrata, u periodu od 17:00 do 21:00. Kroz razgovor sa publikom, autor Gildo Bavčević i kustos Miroslav Karić će definisati koncept izložbe i prezentovati ideju na kojoj je projekat izgrađen.

 

*******

Gildo Bavčević kroz samostalnu izložbu “De_stabilizacija” ističe kritički stav prema društveno-političkim temama i u isto vreme šalje poruku o preuzimanju individualnih/kolektivnih odgovornosti, sa težnjom ka ostvarivanju slobodnog, pravednog i humanog društva. Kroz seriju radova umetnik direktno kritikuje kapitalizam i osvrće se na potrebe običnog građanina u odnosu na društvo profita.

*******

“Poslednjih desetak godina koliko je intenzivnijom izalagačkom aktivnošću prisutan na umetničkoj sceni u Hrvatskoj i i šire, Gildo Bavčević svoju autorsku poziciju gradi i profiliše sa jedne strane kroz vrlo direktan kritički stav u bavljenju aktuelnim/gorućim temama neposredne društveno-političke zbilje, i sa druge jasnom porukom, koju šalje kroz svoje umetničke angažmane, o neophodnosti preuzimanja individualnih/ kolektivnih odgovornosti u odbrani vrednosti bez kojih nema pravednog, humanog i slobodnog društva. Najpre, u žiži Bavčevićevih interesovanja je rodni Split i dinamike grada u kojem turistička sezona zapravo nikada ne jenjava a ritam i atmosferu svakodnevice određuju beskonačni tokovi ljudi, prekapacitarnost, opterećenost infrastrukture, urbana zagušenost naročito starog, zaštićenog gradskog jezgra i usled toga niza stvorenih komplikacija.

Unutarnje kontrole, kako je umetnik nazvao jednu od svojih akcija markiranja konzumerističkih prostora i reklamnih sadržaja jednostavnim, a važnim rečima poput: smisao, iskrenost, dostojanstvo, savest, velikodušnost, zahvalnost… suprotstavljajući ih kao prave vrednosti i potrebe našim potrošačkim porivima. U suprotnom bez tih malih svakodnevnih podsetnika “šta zaista treba da budemo” dok ukucavamo šifre na bankomatu, uplaćujemo igre na sreću, stojimo strpljivo u redu za flexi kredit, očekuje nas stanje usporene dezorijentisane mase, zakrčene bezbrojem pravaca ličnih agendi i htenja, normalizacija nemogućnosti da se vidi i emotivno oseti neko drugi ili odredi i zauzme stav u branjenju opštih interesa više nego ikad ugroženih uspotavljanjem novih struktura, sistema, mehanizama u potčinjavanju, zloupotrebi, nadziranju i na kraju u totalnom upravljanju našim golim životima…”

Miroslav Karić

Komentari