Na press konferenciji u DOB-u najavljen Beogradski Irski Festival

Juče je u Domu omladine održana prva konferenecija za novinare povodom predstojećeg, prvog Beogradskog Irskog Festivala, koji će od 11. do 17. marta u Kinoteci, bioskopu Fontana, Jugoslovenskom dramskom pozorištu i u Domu omladine Beograda, predstaviti deo bogate irske kulture. Više o koncertu Marie Doyle Kennedy, koji se 16. marta u okviru BIF-a održava u Domu omladine pročitajte OVDE.

Posetioce očekuje koncert poznate pevačice i glumice Marije Doyle Kennedy (16. mart, Dom omladine), veoma raznovrstan i kvalitetan filmski program (bioskopi Fontana i Kinoteka), kao i pozorišna predstava „Catalpa“ (JDP, scena Stupica, 13. mart). Na konferenciji su ispred organizatora govorili Miroslav Mogorović i Jas Kaminski, kao i Ann Pešić, konzul Republike Irske u Srbiji i Luca Kadar, šefica za Informisanje, komunikaciju i medije Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji.

 

Jaš Kaminski (Jas Kaminski), irski novinar je, kao jedan od organizatora, podsetio da se festival završava na Dan Svetog Patrika, veliki irski praznik, i istakao da će ova manifestacija značajno uticati na izgradnju mostova između dva naroda. Kaminski je, takođe, napomenuo da je povoljna okolnost to što Irska trenutno ko-predsedava Evropskom unijom:

„Obe zemlje su na neki način na periferiji ali su dosta slične. Male su, imaju veoma prijatne ljude. Danas su u Evropskoj uniji prisutna specifična kulturna iskustva – vidite, uostalom, ja sam Irac sa poljskim imenom. Očekujem da na ovom festivalu povežemo istok, zapad, sever i jug“.

 

Ann Pešić, konzul Republike Irske u Srbiji je, nadovezavši se na Kaminskog, uz osmeh rekla da je ona „Irkinja sa srpskim prezimenom“, podsetivši se da je u našu zemlju došla pre 27 godina i da se „zaljubila u visok vaš Srb“: „Kelti su uvek bili ovde. Srbija je zemlja kroz koju protiče najveća reka u Evropi, Dunav, tu su Kelti počeli. Pokušaćemo da vratimo irski duh na nedelju dana u Beograd“.

 

Luca Kadar, šefica za Informisanje, komunikaciju i medije Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji, ponadala se, tokom trajanja festivala, lepšem vremenu od današnjeg ističući da “zelena nije samo boja Irske, već i boja proleća”. Dodala je da “nije samo Irska imala korist od Evropske unije, već je to obostrano”.

“Neće se izgubiti nacionalni identitet ako uđete u EU, naprotiv”, smatra Luca Kadar, navodeći kao primer činjenicu da je irski jedan od 23 zvanična jezika Evropske unije.

 

Miroslav Mogorović iz producentske kuće Art & Popcorn, jedan od organizatora, istakao je pojedine programske segmente . Filmovi će biti prikazivani u Kinoteci, gde će program uglavnom odražavati “duh vremena”, i u novobeogradskom bioskopu Fontana, gde će akcenat biti na modernijim ostvarenjima. Mogorović je apostrofirao istorijski film “What Richard Did” Lennyja Abrahamsona kojim će biti otvoren festival 11. marta u Kinoteci (Uzun Mirkova), kao i “The Secret Of Celts” – ostvarenje koje je, iako animirano, kako kaže, više usmereno ka odrasloj populaciji.

 

 

Kompletan program festivala možete videti na sajtu  www.irishfest.rs

 

***

 

Beogradski Irski Festival organizuju irski lokalni novinari Jas Kaminski, Garret Tanasković Kelly (koji zajedno imaju preko 20 godina iskustva rada u regionu), i Miroslav Mogorović (producentska kuća Art & Popcorn) u saradnji sa Ambasadom Republike Irske u Atini i Beogradskim konzulatom, Irskim filmskim institutom, delegacijom Evropske Unije i vodećim beogradskim filmskim i kulturnim institucijama kao što su Jugoslovenska Kinoteka i Dom omladine Beograda.

Manifestacija je podržana od strane Ambasade Irske u Republici Srbiji, Ministarstva kulture i informisanja Srbije, Culture Ireland – organizacije za međunarodnu promociju irske kulture i pretenduje da postane važan izlagač irske kulture u Srbiji, kao i jedan od najposećenijih festivala ove godine.

 

Facebook strana: www.facebook.com/BelgradeIrishFestival

 

 

Komentari