Na konferenciji za medije u Skupštini grada Beograda najavljen 30. Beogradski džez festival

Povodom početka jubilarnog 30. Beogradskog džez festivala, 21. oktobra u Skupštini grada Beograda održana je konferencija za medije.

Novinarima su se obratili Vladan Vukosavljević, sekretar Sekretarijata za kulturu grada Beograda; Marko Stojanović v.d. diretora Doma omladine Beograda; Milivoje Mića Marković, umetnički direktor festivala; Dru Giblin, ataše za kulturu Ambasade Sjedinjenih Američkih Država; Hose Amaral, savetnik Ambasade Portugala; i učesnici ovogodišnjeg festivala Ivan Grlić i Maks Kočetov. Trideseti Beogradski džez festival održaće se od 24. do 27. oktobra u Domu omladine Beograda i u Domu sindikata.

 

Vladan Vukosavljević je istakao da Dom omladine Beograda odlično obavlja posao organizovanja festivala od kada je on obnovljen: „Nastavićemo da pomažemo ovu manifestaciju koja je od velikog i posebnog značaja za kulturni život  Beograda. Drago nam je što Beograd na ovakav način podržava afirmaciju džeza i nadamo se da ćemo nastaviti u tom pravcu“.

 

Kompleti ulaznica za Beogradski džez festival su rasprodati, a  Marko Stojanović je naglasio da su i pojedinačne ulaznice za glavni program skoro rasprodate. On je istakao da još ima ulaznica za ponoćni program u kojem preovladava muzika namenjena mladalačkoj publici: „ I ove godine smo obezbedili ulaznice za đake i studente po posebnoj ceni od samo 100 dinara, sa željom da vrhunske umetničke sadržaje učinimo pristupačnim mladima. Posebno mesto u našim aktivnostima zauzimaju obrazovni programi, pa će i ove godine učesnici Beogradskog džez festivala održati niz besplatnih radionica za mlade džezere, učenike srednjih muzičkih škola i svih Fakulteta muzičkih umetnosti  Srbiji“.

Na konferenciji je najavljen i bogat prateći program 30. Beogradskog džez festivala koji obuhvata koncertne nastupe, filmske projekcije, besplatne radionice, promociju knjige Vojislava Bubiše Simića „Neispričane priče“, izložbe i džem sešn svirke.

Stojanović  je istakao da je velika pobeda kulture i muzike to što ovakav  festival postoji, ne samo u našoj zemlji, već i u ovom delu Evrope.

 

Novinarima se obratio i Dru Giblin, ataše za kulturu Ambasade Sjedinjenih Američkih Država. Giblin je rekao da Ambasada ove zemlje od 1971. godine podržava Beogradski džez festival i istakao odličnu ogranizaciju ove manifestacije od strane Doma omladine Beograda. Ataše je najavio gostovanje kvarteta Čarlsa Lojda  na ovogodišnjem festivalu.

 

Savetnik Ambasade Portugala, Hose Amaral, veruje da će 30. Beogradski džez festival biti jedan od najboljih u Evropi i ujedno je najavio nastup  portugalskog Red trija.

 

Milivoje Mića Marković je istakao da su angažovanjem organizatora prikupljena i dodatna finansijska sredstva za ovu manifestaciju.

 

Svoje nastupe na festivalu predstavili su Ivan Grlić – inicijator projekta Serbian Jazz, Bre! i Maks Kočetov.

Komentari