30. BEOGRADSKI DŽEZ FESTIVAL: PRATEĆI PROGRAMI

Kao i svake godine, tokom održavanja Beogradskog džez festivala biće organizovani i brojni prateći programi.

Besplatne radionice za mlade muzičare, izložbe, koncerti učenika džez odseka MŠ Stanković i FMU, promocije, filmske projekcije, džem sešni…

 

24-27.10. 2014. Dom omladine Beograda

 

KONCERTNI NASTUPI

 

21.10. 20:00 Grand Kazino Beograd

Hosećo Goia-Aribe: “Hispania Fantastic” (Španija)

 

22.10. 20:00 Zadužbina Ilije M. Kolarca

Big bend RTS, dirigent Vojislav Simić (Srbija)

 

25.10. 12:00 Amerikana DOB

Akustični trio Marka Kapelija, specijalni gost Oskar Norijega (Italija, Japan, SAD)

 

25.10. 18:30 Hol DOB

Džez odsek Muzičke škole „Stanković“ (Srbija)

 

26.10. 18:30 Hol DOB

Katedra za džez i popularnu muziku Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu

 

 

PROMOCIJA KNjIGE

 

23.10. 18:00 Klub DOB

Vojislav Simić: „Neispričane priče“

 

 

FILMSKE PROJEKCIJE

 

23.10. 20:30 Velika sala DOB – ulaz je slobodan!

Doroti Dar i Džefri Mors: „Čarls Lojd – Strele u beskonačnost“

 

 

RADIONICE (sala Amerikana Doma omladine Beograda)

 

25.10. 12:00 Akustični trio Marka Kapelija i Oskar Norijega

 

26.10. 14:00 Nils Vogram i Dejan Terzić

 

27.10. 10:00 Jakob Anderškov

 

 

IZLOŽBE

 

24-28.10. Hol DOB

 

Pozdrav Beogradskom džez festivalu (više autora iz inostranstva)

Trideseti rođendan Beogradskog džez festivala – plakati, katalozi, artefakti

 

 

DžEM SEŠN

 

Svake večeri u klubu Jazzbuka gastro progres posle završenog programa u Amerikani.

 

 

 

 

 

Ukratko o programu

 

 

Hosećo Goia-Aribe: “Hispania Fantastic” (Španija)

Josetxo Goia Aribe: “Hispania Fantastic” (Spain)

 

Nakon što se kao tinejdžer bavio narodnom muzikom Baskije i Navare, saksofonista Hosećo Goia-Aribe je studirao u Pamploni i San Sebastijanu, osvojivši nacionalnu nagradu za najboljeg studenta. Nastavljajući školovanje u Parizu, mogao je iz drugog ugla sagleda muziku svog zavičaja, odlučujući da joj da poseban značaj u profesionalnoj karijeri. Španske narodne melodije čine osnovu i aktuelnog (osmog) albuma “Hispania Fantastic”, kombinujući atonalnost, slobodnu improvizaciju i spontani dijalog sa svojim muzičkim saputnicima. Prateći putanju koju je pedesetih godina prošlog veka započeo čuveni američki etnomuzikolog Alan Lomeks, nailazimo i na odjeke Agapita Marasuele, Sabikasa, Antonija Tarege, paradne marševe i motive iz plesova pasodoble, kao i na tradicionalni paloteao, ali u savremenom ruhu i sa slobodom improvizacije u džez stilu, sa snažnim autorskim pečatom.

 

 

Povodom 90. rođendana Vojislava Simića 

On the occasion of Vojislav Simic’s 90th birthday

 

Koncert: Big bend RTS, dirigent Vojislav Simić / promocija knjige: „Neispričane priče“

Concert: Big Band RTS, conductor Vojislav Simić / book presentation: „Untold Stories“

 

Vojislav „Bubiša“ Simić, rođen je 18. marta 1924. u Beogradu. Diplomirao je dirigovanje na Muzičkoj Akademiji. 1946. je osnovao amaterski džez orkestar “Dinamo”, postajući utemeljivač prvog big benda u Srbiji. Bio je dirigent Džez orkestra RTV Beograd (1953-1985), sa kojim je proputovao Evropu i postigao velike uspehe, poput prve nagrade na Prvom evropskom džez festivalu u Žuan le Penu (Francuska, 1960). Negovao je ležerni, „bejzijevski“ stil, ali i bio prvi džez kompozitor/aranžer u Srbiji koji je obrađivao tradicionalne narodne motive („Igra pod Šar-planinom“, 1962). Osim džeza, dokazao se i u drugim žanrovima (simfonijska i horska muzika, mjuzikl, muzika za decu). Bio je predsednik Udruženja kompozitora Srbije i Udruženja džez muzičara. Nosilac je Ordena Rada sa Zlatnim Vencem i Zlatnog beočuga grada Beograda.

 „Trijumf Zabavnog orkestra RTB u Žuan le Penu je samo povod da se ispriča neobična zgoda o zadržavanju instrumenata na carinama u Italiji i Jugoslaviji. Kao član žirija na džez takmičenju u Montreu, Bubiša promoviše srpsku ružicu. Poseta Njuport džez festivalu je tek jedna epizoda u živopisnom opisu Amerike: užurbani Njujork, bel canto konobara u restoranu, zavodnički debakl u suparništvu sa američkim brodovlasnikom… Dve turneje po Sovjetskom Savezu su muzička podloga emotivnih i dramatičnih događaja – slučajnog susreta sa jednom Natašom koja je više volela klasiku, ispijanja viskija sa sovjetskim generalom za pokoj očeve duše, velikih i malih stepenica u Odesi… „Bubišine priče“ poseduju onaj neodoljivi plesni ritam, duhovitost lucidnih improvizacija, lepotu džez melodija.“ (iz recenzije Vojislava Pantića)

 

 

 

 

Akustični trio Marka Kapelija, specijalni gost Oskar Norijega (Italija, Japan, SAD)

Marco Cappelli Acoustic Trio + special guest Oscar Noriega (Italy, Japan, USA)

 

Italijanski gitarista i kompozitor Marko Kapeli (Marco Cappelli) već desetak godina pretežno živi u Bruklinu, gde je ostvario zapaženu karijeru na džez i avangardnoj sceni, kao solista i sajdmen (Entoni Kolmen, Bač Moris, Mark Ribo, Eliot Šarp, Džim Puljeze…). Muzika za ovaj trio inspirisana je krimi literaturom – prvi album bio je posvećen francuskom piscu Fredu Vargasu, drugi italijanskom autoru Mauriciju Di Đovaniju, i njegovom junaku komesaru Rikardiju, a aktuelni projekat nadahnut je romanima Norvežanina Jua Nesbea. Gost sastava je čarobnjak klarineta Oskar Norijega (Tim Bern, Džim Blek, Kris Spid…). Marko Kapeli je profesor gitare na konzervatorijumu „Vićenco Belini“ u Palermu i saradnik Kolumbija univerziteta u Njujorku. Sastav će na festivalu održati majstorsku radionicu sa studentima FMU i polaznicima džez odseka muzičke škole „Stanković“, kao i kraći besplatni koncert.

 

 

Doroti Dar i Džefri Mors: „Čarls Lojd – Strele u beskonačnost“

Dorothy Darr and Jeffery Morse: „Charles Lloyd – Arrows into Infinity“  

 

Film “Arrows Into Infinity” predstavlja dokumentarni portret Čarlsa Lojda, putujući kroz vreme uz sećanja slavnog umetnika i njegovih saboraca i brojne arhivske zapise – od snimaka seksteta Kenonbola Ederlija i Lojdovog legendarnog kvarteta sa Kitom Džeretom, do danas. To je priča o muzičkim otkrićima i uspesima, povlačenju u njedođiju i velikom povratku, koja se neumitno prepliće sa važnim epizodama iz istorije džeza. U filmu govore: Herbi Henkok, Robi Robertson, Džek Didžonet, Ornet Kolmen, Don Voz, Džon Denzmor, Džejson Moran, Stenli Krauč, Manfred Ajher, Majkl Kuskuna… Slikarka i vizuelna umetnica Doroti Dar (Dorothy Darr) izlagala je svoje radove, dobijala brojne nagrade, i njena dela se nalaze u privatnim kolekcijama širom sveta. Ovo je njen četvrti dokumentarni film o Lojdovom životu i delu. Producent i montažer Džefri Morz (Jeffery Morse) je osnivač multimedijske kuće Deepfield, Inc, koja dizajnira, producira i implementira vebsajtove, video i interaktivnu multimediju. Dobitnik je nagrada na festivalima Yosemite i Mountain. Film traje 113 minuta.

 

 

Džez odsek Muzičke škole „Stanković“ (Srbija) 

Stanković Music School Jazz Section (Serbia) 

 

Muzička škola „Stanković“ osnovana je 1911. godine, pod pokroviteljstvom Nj.V. Kralja Petra Prvog Karađorđevića. Pri osnivanju je radila u okviru Pevačkog društva „Stanković“, osnovanog 1881. godine. Ime je dobila po srpskom kompozitoru, horovođi i pijanisti Korneliju Stankoviću, koji je imao pionirsku ulogu u zapisivanju i harmonizovanju građanskih pesama i narodnih napeva. Kroz ovu školu prošli su mnogi priznati umetnici, a u školi su predavali vrsni pedagozi i muzički eksperti, među kojima i Meri Žeželj, Dr. Vojislav Vučković, Emil Hajek, Stana Đurić-Klajn, Stanojlo Rajačić, Zlatan Vauda, Darinka Matić-Marović, Zorislava Vasiljević… Prvi direktor bio je Stanislav Binički.

 

U školi je 1993. godine osnovan prvi odsek za džez muziku u jugoistočnoj Evropi, postajući primer mnogim sličnim institucijama u regionu. Profesorski kadar čine poznati domaći džez muzičari – Jelena Jovović, Nenad Petrović, Boris Lemaić, Miloš Krstić, Predrag Revišin i Dušan Ivanišević. Mnogi učenici nastavili su svoje školovanje na prestižnim džez akademijama u inostranstvu. Beogradski džez festival od svog obnavljanja 2005. godine sarađuje sa školom, organizujući brojne radionice i susrete sa učesnicima manifestacije, a mali sastavi formirani od najtalentovanijih polaznika škole tradicionalno nastupaju u pratećem programu festivala.

 

 

 

 

Katedra za džez i popularnu muziku Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu

Faculty of Music in Belgrade – Department for Jazz and Popular Music

 

Fakultet muzičke umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu (FMU) je osnovan 1937. godine, kao Muzička akademija sa 7 odseka, da bi u međuvremenu prerasla u instituciju koja danas, na osnovnim akademskim studijama, organizuje nastavu na 13 studijskih programa.

 

Od školske 2011/2012. godine FMU je nosilac TEMPUS projekta, kojim se uvodi interdisciplinarnost u muzičke studije u zemljama Zapadnog Balkana u skladu sa evropskim standardima. Ovaj projekat je omogućio osnivanje Katedre za džez i popularnu muziku (2012), nakon višedecenijskih napora. Njeni članovi su Miroslav Karlović (šef katedre), Luka Ignjatović, Novak Mijović, Vanja Kevrešan, Sava Miletić, Milan Nikolić, Vesna Petković, Aleksandar Cvetković i Vladimir Nikolov. Zahvaljujući projektu, kao gostujući profesori do sada su angažovani brojni istaknuti džez umetnici, među kojima Aleksandar Milošević, Bojan Zulfikarpašić, Mišel Hendriks, Sajmon Rigter, Stjepko Gut… U saradnji sa Univerzitetom u Ljubljani, studenti džez odseka su prošle godine održali pet koncerata širom Srbije sa big bendom te institucije.

 

Petra Leona Matiša kvartet čine studenti prve generacije džez odseka FMU. Među manifestacijama/dvoranama u kojima su nastupali (osim klubova) izdvajaju se Dom omladine – Međunarodni dan džeza, Nišvil džez festival, ARLEMM art festival, 3. Evropski Studentski Samit, Zadužbina Ilije M. Kolarca.

 

Petra Leona Matiša – vokal

Dušan Sarić – klavir

Dragan Hajnrih – gitara

Marko Benke – kontrabas

 

 

 

Izložba:

 

Pozdrav Beogradskom džez festivalu (više autora iz inostranstva)

Exhibition:

 

 

 

Salute to Belgrade Jazz Festival (various international photographers)

 

Od obnavljanja 2005. godine, Beogradski džez festival je izazivao značajnu pažnju inostranih medija iz brojnih evropskih zemalja, Japana i Sjedinjenih država. Broj novinara i fotografa se svake godine uvećava – od pet izveštača 2005, do tridesetak akreditovanih za jubilarno izdanje festivala. Ove godine, šest fotografa je udružilo svoje radove za izložbu „Pozdrav Beogradskom džez festivalu“: Marijagracija Đove (Italija), Joke Shot i Moric van Hut (Holandija), Dragan Tasić (Švajcarska), Tim Dikeson i Džon Votson (Velika Britanija). Istaknuti umetnici izložili su fotografije sa prethodnih izdanja beogradske manifestacije.

 

 

Izložba: 30. rođendan Beogradskog džez festivala – plakati, katalozi, artefakti

Exhibition: Belgrade Jazz Festival 30th Anniversary – posters, programs, artefacts

Zahvaljujući dobroj volji samih autora, beogradskih kolekcionara, kao i entuzijazmu fotografa Ivana Grlića, u prilici smo da povodom 30. rođendana festivala izložimo plakate  i kataloge/programe (originale ili replike/kopije) sa predhodnih izdanja manifestacije. Nedostaju 1983. i 1984, pri čemu nema dokaza da su tih godina (ekonomske stabilizacije) plakati i katalozi/programi uopšte rađeni (nismo u mogućnosti da nađemo ni kataloge/programe). Osim festivalskih plakata, izloženi su i plakati za koncerte Reja Čarlsa i Herbija Henkoka iz 70-ih godina (autor: Đorđe Ristić), koji su održani u organizaciji Doma omladine. Autori festivalskih plakata i kataloga su:

Đorđe Ristić (1971-1973),

Milan Tasić (1973-1980),

Bata Knežević (1982),

Momčilo Mirović-Crni (1985),

Rajka Milović (1986),

Konstantin Petrović (1987, 1989),

Karamanlidis Stavros (1988),

Rajko Milošević – Gera (1990),

Nikola Radojčić (2005),

Jakov Ponjavić (2006-2014).

Komentari