Muzika savremenih kompozitora večeras u Domu omladine Beograda

Ansambl Studio 6 u saradnji sa Omladinskim centrom CK13 iz Novog Sada, Domom omladine Beograda i Studentskim kulturnim centrom Kragujevca organizuje seriju koncerata, koji za cilj imaju promociju savremene umetničke muzike. Prvi u nizu od pet ovogodišnjih projekata Ansambla Studio 6, biće održan večeras u DOB-u. Program čine srpske premijere dueta savremenih kompozitora Berharda Gandera, Petera Ablingera, Mauro Ardia i Chikage Imai, kao i svetska premijera novog komada domaće kompozitorke i članice ansambla Svetlane Maraš.

Koncert nosi naziv Bicinium- Scensko muzički krug.

 

Milana Zarić, harfistkinja i članica Ansambla Studio 6 kaže: “Naš ansambl nastao je iz potrebe da muziku koja je najaktuelnija u velikim evropskim centrima, napravimo dostupnom domaćoj publici. Svi članovi ansambla su veoma aktivni i povezani saradnjom sa velikom paletom savremenih kompozitora, kreativnih izvođača i umetnika iz celog sveta, uključujući naravno i domaće stvaraoce u zemlji i one u inostranstvu. Naš cilj je, shodno tome, jedan kontinuirani most koji nove muzičke pravce donosi u naše srpske krajeve, a takođe u Evropu odnosi muziku sa naših prostora, tj. naročito dela mladih domaćih stvaralaca, ali i jugoslovensku muzičku zaostavštinu. Primer za to je projekat oživljavanja zaostavštine velikog jugoskovenskog avangardnog kompozitora, našeg sopstvenog balkanskog Harry Partch-a, a to je Erno Kiralj. Program njegove muzike pripada koncertnoj sezoni ansambla 2014, koja je takodje podržana od strane Ministarstva kulture Srbije. Takođe, jedna od najbitnijih aktivnosti ansambla svakako su porudžbine i dugoročne saradnje novih kompozicija od domaćih i međunarodnih stvaralaca.”

 

Milana objašnjava i kako je Ansambl dobio ime: “Naš prvi nastup desio se 2012. u studiju šest Radio Beograda. Program je direktno bio emitovan u novo-oživljenom serijalu Musica Viva, na III programu. Kasnije je to izraslo u koncertni serijal ‘Uživo iz studija šest’, te nam je naročito drago da smo baš mi imali priliku da nastupimo premijerno na tom mestu. U to vreme, svi smo bili jako entuzijastični i puni ideja za budući ansambl, samo što nikako nismo mogli da se dogovorimo oko imena ansambla. I onda se desio taj prvi nastup koji nas je inspirisao da ansamblu kao omaž damo ime prostora gde smo prvi put nastupili zajedno. I vrlo nam je drago da je to tako, iako, danas je to jedna prava zavrzlama, šta je to Studio 6 ansambl, a šta koncertni serijal? Te unosi izvesnu konfuziju, naročito kod članova porodice, koji još uvek nisu sasvim načisto šta da misle kad ih na primer pozovete na koncert!”

 

Posetioce koncerta u Domu omladine Beograda očekuje uzbudljiv program, koji Milana Zarić najavljuje: “Veoma me raduje činjenica da je jedan od komada svetska premijera domaće kompozitorke i ujedno i članice ansambla Svetlane Maraš. Nas dve smo dugo radile na njenom novom komadu za harfu i elektroniku, koji uključuje uživo semplovanje vrlo nesvakidašnje palete prepariranih zvukova mog instrumenta, te verujem da to mora biti jedno od najoriginalnih savremenih dela koje sam do sada izvela. Na programu su takođe dela dva austrijska savremena kompozitora, oba vrlo tražena i cenjena, ali ono što je najzanimljivije, to je da obojica, svako na svoj način, savremeni izraz pokušavaju da rastegnu izvan granica formalne akademske kompozicije. Tako Bernard Gander piše komad za trubu i harmoniku, čiji naziv ‘Dirty Wings‘, podseća na njegovu fascinaciju i saradnju sa muzičarima iz popularnih muzičkih žanrova kao što je hard core ili slam poezija. Drugi, Peter Ablinger, bavi se tišinama i suptilnim zvucima i drugom stranom inače snažne mačo harmonike. Program upotpunjavaju ‘Wind‘ italijanskog kompozitora srednje generacije Mauro Cardi-a i delo japanske autorke Chicage Imai. U ovim dvema kompozicijama vidim sličnost jedne suptilne medjuigre rezonanci i izražajnih mogućnosti raznorodnih instrumenata kao što su truba, blok flauta i harfa.

Inače, pred naš koncert, članovi ansambla će održati 15 minutni razgovor, tokom koga će publika imati priliku da se upozna detaljnije sa delima na programu. A sada još samo da dodam da scensku postavku ovog koncerta čini jedan krug unutar koga se odigrava zvukovna ‘razmena’ medju duet komadima koje sam navela, a unutar koga takodje boravi i publika, koja  na taj način svojim aktivnim slušanjem postaje deo celokupnog izvođenja.”  

 

 

Do kraja 2014. godine Ansambl Studio 6 planira još četiri zasebna programa, koje će prezentovati publici Novog Sada, Beograda i Kragujevca: “U junu članovi ansambla izvode solo kompozicije Franka Donatonia (jednog od najvećih italijanskih autora 20.veka) za blok flautu, trubu, harfu i harmoniku. Do kraja godine sprema se i snimanje ovih kompozicija za CD. Zatim na jesen nas čeka realizacija multimedijalnog projekta u kojem su instrumenti ansambla ‘potpomognuti’ videom, plesom i igrom senki, a u pitanju su kompozicije K.Stockhausen-a, M.Kagel-a (dakle, velikana evropske muzičke moderne), kao i mladjih i sve zastupljenijih autora, kao što je Simon Steen Andersen i Matthew Schlomowitz. Zatim, već sam pomenula koncert muzike Erna Kiralja i rumunskog kompozitora Horacija Raduleskua, koji će obuhvatiti njihove originalno smišljene instrumente, kao što su ‘zvučne ikone’, citrafon i tablafon. Za kraj godine, prezentovaćemo nova dela kompozitora i improvizatora Eve Rajter, austrijske multidisciplinarne muzičarke i već pomenutog kompozitora i elektroničara Ričarda Bereta.”, zaključuje Milana Zarić.

Komentari