Ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac otvorio Bosifest u DOB-u

U Domu omladine Beograda u ponedeljak 2. juna otvoren je peti Bosifest u organizaciji Hendi Centra Koloseum. Bosifest je otvorio ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac. “Veliko je zadovoljstvo privilegija i čast biti sa vama večeras na otvaranju jednog ovakvog festivala.  Festival na kojem su autori filmova osobe sa invaliditetom ili filmovi govore o osobama sa invaliditetom omogućava da se susretnemo sa njihovim problemima, talentom, hrabrošću i da im iskažemo poštovanje. Profesor Emir Kusturica  rekao da je film veći od života a meni se čini da je ovaj festival veći od filma”, rekao je Tasovac.

Vladimir Pešić, pomoćnik Ministra za rad, zapošljavanje i socijalne politike je izjavio da je velika čast i zadovoljstvo prisustvovati otvaranju festivala kao što je Bosifest kao i da Ministarstvo rada, zapošljavanja i socijalne politike od početka podržava Bosifest.
– Uključivanjem osoba sa invaliditetom u kulturni život obogaćujemo kulturni život koji samim tim postaje raznovrsniji. Ovakvim događajima omogućavamo informisanje građana i menjanje svesti kada govorimo o osobama sa invaliditetom. Ovaj festival nam omogućuje da zavirimo u živote osoba sa invaliditetom i postanemo svesni njihovih problema- rekao je Vladimir Pešić, obraćajući se prisutnima.
Pešić je podsetio da je Ministarstvo rada, zapošljavanja i socijalne politika podržalo od početka i da će nastaviti da podržava Bosifest u nadi da će ovaj festival postati još veći.

Darko Ivić, direktor Bosifesta se zahvalio svim autorima koji su poslali svoje filmove na ovogodišnji konkurs.
– Moramo da se pohvalimo da je ove godine stigao rekordan broj filmova 108. iz celog sveta. Ono po čemu se Bosifest razlikuje od prošle godine je i veliki broj uspostavljenih kontakata sa organizacaijama koje se bave mladima. Svrha festivala je da se i što veći broj mladih vidi i upozna sa problemima osoba sa invaliditetom. Svako ko bude odgledao bar jedan film na Bosifestu, siguran sam da će na sve drugačije gledati- rekao je Darko Ivić.
Direktor Bosifesta se zahvalio volonterima koji su angažovani u organizaciji Bosifesta, beogradskim hotelima koji su domaćini gostima festivala kao i partnerima: Domu omladine Beograd, Turističkoj organizaciji Beograda i Delta fondaciji.
– Želeo bi i da se zahvalim svim osobama koje se kreću u kolicima i koje su podržale festival od samih početaka – dodao je Darko Ivić.

Marko Stojanović, v.d. direktora Doma omladine Beograda je istakao da mu je kao osnivaču i kumu festivala posebno zadovoljstvo da se obrati prisutnima u sali Ameirikana kao i da je Bosifestu mesto upravo u Domu omladine Beograda.
– Prethodnih godina Dom omladine Beograd je svoje prostore potpuno prilagodio osobama sa invaliditetom. Poslednjih meseci u Domu omladine je postavljena i induktivna petlja koja omogućava osobama koje koriste slušne aparate a imaju oštećeni sluh da neometano prate program Doma omladine Beograd  – rekao je Marko Stojanović. On je naveo da mu je žao što osobe sa invaliditetom ne koriste više prostor u onolikoj meri  koliko bi  želeli u Domu omladine Beograd.
Marko Stojanović se posebno zahvalio prisustvu predstavnika Vlade Srbije i dodao da samo njihovo prisustvo govori o značaju festivala.
– Nadam se da ćemo uspeti uputiti poruku svim mladima  da se osobe sa invaliditetom ne razlikuju  i da su naši prijatelji i komšije i da zajedno možemo da izgradimo zemlju u ovim teškim vremenima – poručio je Stojanović.

Ljiljana Jevremović iz Delta Fondacije je podsetila da je Delta fondacija koja je osnovana 2007. godine i koja podržava projekte posvećene osobama sa invaliditetom podržala Bosifest od samog početka 2010. godine.
– Bosifest smo prepoznali kao jedan od načina inkluzije osoba sa invaliditetom u društvene tokove, kroz film, muziku, umetnost – izjavila je Ljiljana Jevremović

Na otvaranju video linkom se obratila i autorka filma “Priče sa balkona”, Helle Windelov Lidzelius.

Otvaranju Festivala je prisustvovao i naš proslavljeni glumac Miki Manojlović. Film o Radionici integracije čiji je osnivač Miki Manojlović, biće prikazan poslednjeg dana festivala.

Komentari