MEĐUNARODNI DAN ŽIVOTNE SREDINE: BIOODRŽIVI SVET

Organizatori: Green Fest, Dom omladine Beograda projekti Nemačke razvojne saradnje koje sprovodi GIZ u Srbiji i regionu jugoistočne Evrope sa mnogobrojnim  partnerima.

Ulaz je besplatan, ali je zbog ograničenog broja mesta potrebno izvršiti rezervaciju: http://greenfest.rs/index.php/sr/program-2/obrazovni/bioodrzivi-svet

PROGRAM:

18:30 – PANEL DISKUSIJA “Kakav je (prirodni) ukus biznisa?‘‘
Panel diskusija je namenjena mladima i opštoj populaciji

Zašto je i biznis ukusniji ako je prirodan? U kakvim su odnosima održivo korišćenje prirodnih resursa i nove poslovne mogućnosti? Pčelarstvo je jedan od društveno najodgovornijih poslova zbog značaja pčela za ljudsko postojanje, a organska proizvodnja poprima sve šire razmere. Stoga ćemo razgovarati o pčelarstvu i organskoj hrani kao biznisu, pčelarskim i organiskim proizvodima, izazovima urbanog pčelarenja i baštališta, kao i temama koje će dočarati pčelarstvo, organsku proizvodnju i odgovorno korišćenje prirodnih resursa, na potpuno novi način!
PANELISTI:
–    Dr Ljubiša Stanisavljević, Univerzitet u Beogradu, Biološki fakultet
–    Vladimir Savanović, Udruženje pčelara Leskovac
–    Katarina Milenković, Ama centar – Baštalište
MODERATOR: Kristina Kujundžić – Otvoreni regionalni fond za jugoistočnu Evropu – biodiverzitet (GIZ-ORF BD)

20:00

Projekcija filma: MORE THAN HONEY | VIŠE OD MEDA

Režija: Markus Imhoof | 95′ | 2012 | Nemačka

Pogodan je za osobe starije od 15 godina.

U prethodnih 15 godina, brojne kolonije pčela su izgubile na brojnosti širom sveta, ali je uzrok i dalje nepoznat. U zavisnosti od regiona 50 – 90% populacije pčela je nestalo i ova pojava se širi kao epidemija – od košnice do košnice. Naučnici kažu da postoji razlog za brigu: 80% biljnih vrsta ima potrebu za polinacijom od strane pčela, koje su se pojavile na Zemlji 60 miliona godina pre čoveka i postale su nezamenljive za naš opstanak. Osećajući potrebu da sazna više o ovom problemu, švajcarski reditelj Markus Imhoof, koji dolazi iz porodice koja je nekoliko generacija unazad gajila pčele, kreće u potragu za odgovorima od uzgajivača širom sveta. Uz obilje informacija koje donosi, ovaj nagrađivani film navodi i na razmišljanje o odnosu čoveka i pčela i njihovoj uzajamnoj povezanosti. Snimljen na izuzetan način, ovaj film omogućava zaista blisko upoznavanje sveta pčela, čineći ga savršenom avanturom.

18:00 – 20:30 ZELENI TRG – hol ispred sale Amerikana

 

OGLEDNA KOŠNICA – “ŽIVOT U KOŠNICI” Pčele žive sa ljudima već hiljadama godina, a najbrži način da naučite o njihovom životu je posmatranje. Da li znate kako žive, rade i prave savršene geometrijske oblike? Imaćete jedinstveni uvid u organizaciju pčelinjeg društva i proces proizvodnje meda u vrevi “života u košnici”.

HOTEL ZA INSEKTE Veliki broj insekata je značajan za različite prirodne procese, i zato je važno da im pomognemo da prežive, kako bi uspešno vršili svoju funkciju. Iako ne putuju mnogo, insekti vole da borave u hotelima. Uključite se u obilazak i upoznaj “goste” hotela za insekte!

ORGANSKA PROIZVODNJA Da li umete da prepoznate organske proizvode? Veoma je lako, pokazaćemo kako! Organska proizvodnja hrane je zdrava i bezbedna alternativa, čuva zdravlje i životnu sredinu, i spada u brzo rastuće grane (zelenog) biznisa.

Najukusniji kokteli od organskog voća i povrća koje ćemo spremiti će vas napuniti zdravom, čistom i pozitivnom energijom.

OBNOVLJIVI IZVORI ENERGIJE Biomasa je najveći potencijal obnovljive energije u Srbiji. Ali kako od biomase nastaje pelet za upotrebu u energetskim postrojenjima? Uz pomoć virtuelne realnosti, vodimo vas kroz proces obrade i proizvodnje i otkrivamo ti sve tajne ovog (zelenog) biznisa.

MOBILNOST – BICIKLIMA! Vožnja Dunavskom biciklističkom rutom EuroVelo 6, ili od Subotice do Palićkog ili Ludoškog jezera je jedinstveni doživljaj. Sada je prava prilika da se isprobaju ove staze, i možda se, već ovog leta, odlučite da vožnju autom zamenite za bicikl – kako u gradu tako i van njega, i budete u pokretu u svom ritmu! Isprobajte “Dunavsku avanturu” ili vozite bicikl od Subotice do Palićkog jezera.

Komentari