Tribina: CRVENI KARTON ZA MERE ŠTEDNJE

Razgovor sa borcima za radnička prava iz Grčke i Srbije. Organizacija: Grupa Marks 21. Govore: Panos Petru, aktivista Internacionalističke radničke levice (DEA) – organizacije koja je sudelovala u osnivanju Sirize i danas je vodeća snaga njene Leve platforme; Branislav Markuš, član UG Ravnopravnost i Levog samita Srbije, čovek sa dugogodišnjim iskustvom u radničkim borbama. Moderator: Matija Medenica, apsolvent sociologije i član internet uredništva Marks21.

Već godinama unazad vlasti u Grčkoj, pod diktatom Trojke EU, MMF-a i Svetske banke, nemilosrdno sprovode mere štednje, testirajući granice izdržljivosti društva. Narod Grčke se odlučno suprotstavlja budžetskoj seči, što se manifestuje kroz okupacije fakulteta i fabrika, masovne demonstracije i brojne generalne štrajkove u prethodnih nekoliko godina.
Narod je svoje nezadovoljstvo vladajućim partijama i merama koje sprovode pokazao i kada su u maju održani lokalni, ali i izbori za Evropski parlament. Siriza je na evropskim izborima odnela ubedljivu pobedu i bila na ivici da dobije izbore za gradonačelnika Atine. Nakon ovih rezultata lider Sirize, Aleksis Cipras, zatražio je prevremene parlamentarne izbore, tvrdeći da je pobeda njegove partije pokazala da koaliciona vlada više nema mandat da vlada.

U isto vreme, članovi i članice revolucionarnih organizacija unutar Sirize smatraju da su kako rušenje vlade, tako i promena vladajuće politike zadaci koji se ne mogu postići isključivo parlamenatrnom borbom i zalažu se za masovan pokret, organizovan odozdo, na ulicama i kroz štrajkačku aktivnost, ujedno pozivajući na levo jedinstvo.

Svi pomno prate razvoj situacije u Grčkoj, koja danas na Balkanu pruža najglasniji otpor neoliberalnoj politici.

Pozivamo vas da dođete 29. juna u Magacin, kako bismo imali priliku da čujemo o izgradnji pokreta i same levice u Grčkoj, ali i razgovaramo o stvaranju alternative ovakvoj politici u Srbiji.

Komentari