Performans: Dug Rakef Saške / Dug RS

Organizacija: Teorija koja hoda i Dom omladine Beograda // Ulaz je slobodan.
Dug Saške Rakef / Dug RS je performans zasnovan na želji da se započne nov dijalog o (ličnoj) zaduženosti/dugovanju, da bi se razmenile praktične strategije suočavanja s dužničkom krizom. Njena polazna tačka je rastući dug / blokirani bankovni račun Saške Rakef i njegov uticaj na dinamiku njenog svakodnevnog života.

 

Produkcija: Maska, Ljubljana

Režija, kostim i scena: Barbara Kapelj Osredkar

Zamisao i izvođenje: Saša Rakef

Tekst: Saša Rakef u saradnji s Klavdijom Zupan

Dramaturgija: Klavdija Zupan

Izvršni producent: Tina Drobnik

Zvuk: Brane Zorman 

Tehničar zvuka: Marko Trstenjak

Svetlo i tehnika: Grega Mohorčič

Fotografija: Nada Žgank

Odnosi s javnošću: Urška Comino

 

Okosnicu ovog istraživačkog performansa čine rastuća finansijska zaduženost i blokirani lični račun Saške Rakef , kao i uticaj duga na dinamiku njenog svakodnevnog života – njeno psihofizičko stanje, životni standard i organizaciju aktivnosti, dinamiku njenih odnosa s drugima, njene perspektive/vizije ili, pak, njihovo odsustvo, kao i njene strategije spasavanja: bankrot, više poslova istovremeno, offshore računi.

 

U saradnji sa stručnjacima iz oblasti umetnosti, ekonomije, prava i psihoterapije, ovaj projekat traži paralele među procesima unutar jedne konkretne lične priče i onih koje prepoznajemo u široj društvenoj stvarnosti, a koji su povezani s rastom nacionalnog duga (posledicom ekonomsko/finansijsko/političko/društvenog stanja u državi).

 

Performans je primijerno izveden u pozorištu Glej u Ljubljani 2012. godine u produkciji Maske iz Ljubljane. U Beogradu performans organizuje Teorija koja Hoda u Magacinu u Kraljevića Marka.
 

 

„Napokon jedna izvedba po mom ukusu! Bukvalno. Bacanje eura u svetlu zaduženosti me je zabavilo; poznata mi je tema, nedoumica, neprestano preračunavanje u glavi. To je tema bliska polovini stanovništva. Opadanje sredstava u najvažnijim delovima društva, obrazovanju, kulturi i nauci, kao i smanjivanje broja zaposlenih u javnom sektoru će uskoro dovesti do – između ostalog – povećanja publike izvedbe The Debt of RS u pozorištu Glej. Oni će ići u pozorište radi poistovećivanja i sedeti na mestu gde će ih izvedba razumeti i otvoriti im moguća sučeljavanja sa dûgom.“

(Jedrt Jež Furlan: Naježeno in jedrnato: dolg in oblast [Ljuto i kratko: dug i moć]: Dnevnik – Objektiv, 3.11.2012.

 

Saša Rakef (1980) je studirala izvođačke umetnosti na Central School of Speech and Drama u Londonu. Svoje obrazovanje nastavila je na pozorišnim radionicama i seminarima u Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Finskoj i Italiji (Alternativna akademija, Mostar (BIH), DAH teatar centar za pozorišna istraživanja, Beograd (Srbija), Teatterilaboratoio ECS, Helsinki (Finska), Wax Factory, Njujork (SAD)…

 

Njeni komadi su prikazivani na brojnim festivalima (Camden Fringe Festival, Roundhouse, London, VB (2009); Festival Patos(off)iranje, Srbija (2008); The Accidental Festival, London, VB (2007); Interplay Europe, Lihtenštajn (2006); European Dreams Festival, NY (2006); Nedelja slovenačke drame, Maribor, Slovenija (2007)) i objavljivani u pozorišnim časopisima Dialogi, Mentor and Sodobnost.

Njen komad Dom koji je bio premijerno izveden u Prešeren pozorištu u Kranju bio je nominovan za Grum nagradu 2006/07.  Njena recentna produkcija uključuje sledeće naslove No Pass (The Space, London), Medeja Blossoming (Kulturni center Smederevo, Srbija), Poletje s klovnom (Klub Gajo, Ljubljana & Loški oder, Škofja Loka), Product Medea 4.0 (The Cock Tavern Theatre & Roundhouse, London), Lepo je biti riba dokler nisi na trnku (Kreatorij DIC, Ljubljana), Čas razcveta (Gledališče GLEJ).  Medeja Blossoming je dobila Grand pri na internacionalnom multumedijalnom festivalu Patos(off)iranje.

Saša takođe stvara i za decu. Zajedno sa Dragicom Potočnjak koautorka je radio drame Rdeča Nogavička koja je bila emitovana na RTV Slovenija, a sa Zoranom Rajšićem napisala je komad za decu Vodni Bik, koji je objavljen u pozorišnom časopisu TmačaArt (BIH) i izveden u Krsmancu u Beogradu.

Pored toga, osnovačica je internacionalnog kolektiva Marvelous World Wide, i koosnivačica nEED kruga New Writing Platform (London) i inicijatorka internacionalnog, interdisciplinarnog istraživačkog projekta Myth as Destiny.

Od 2013 deo je tima Emanat institute gde radi kao izvršna producentkinja i program koordinatorka.

Komentari